Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Τι άλλο θα ακούσουμε.....

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΗΝ ΠΑΡΟ
Σε "αποκλειστικότητα" σας δείχνουμε το ακριβές σημείο, που θα λάβουν χώρα οι συναντήσεις-συζητήσεις... Διαβάστε περισσότερα...

Μόσχα προς Αθήνα: Δεν θα τα δώσετε όλα στους Αμερικανούς!

Έναρξη μιας σκληρής στρατιωτικής και διπλωματικής παρτίδας στη ΝΑ Μεσόγειο σηματοδοτεί η δήλωση την περασμένη εβδομάδα του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, ναυάρχου Βλ. Βισότσκι, για το ενδιαφέρον ίδρυσης ναυτικής βάσης της χώρας του στην Ελλάδα ή στην Τουρκία.

Αιφνιδιάζοντας πλήρως τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγ. Βενιζέλο, ο ναύαρχος Βισότσκι εξέφρασε δημόσια την πρόθεση του Κρεμλίνου να αποκτήσει ισχυρή παρουσία, με βάσεις, αγκυροβόλια κι άλλες διευκολύνσεις υποστήριξης στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.


Η σφήνα της Μόσχας προκάλεσε σοκ στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, επειδή πίστευαν ότι είχαν κλείσει σχεδόν όλα τα μέτωπα με τη Ρωσία και θα συνέχιζαν, σε χαμηλούς τόνους, τις διαπραγματεύσεις μαζί της για την αγορά τεθωρακισμένων, τη συντήρηση-πιστοποίηση των υφιστάμενων συστημάτων S-300, TOR-M1 και OSA, αλλά και για την εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων στο ζήτημα των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Διπλωματικοί παρατηρητές στην Αθήνα επισημαίνουν ότι διά των δηλώσεων Βισότσκι η Ρωσία στέλνει στην Ελλάδα το κρίσιμο μήνυμα ότι θα πρέπει να διατηρήσει κάποιου είδους ισορροπία στη ΝΑ Μεσόγειο, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Νοέμβριο, στη Λισσαβώνα.

Οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος (αν, ασφαλώς, διατηρήσει το σημερινό χαρτοφυλάκιό του και μετά τον ανασχηματισμό) θα πρέπει να συνυπογράψουν στη Λισσαβώνα την ελληνική συμμετοχή στο τελικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ κατά των βαλλιστικών πυραύλων με τους οποίους απειλεί το Ιράν τη Δύση. Η ελληνική συμμετοχή στην αντιπυραυλική άμυνα θα γίνει μέσω της εγκατάστασης ραντάρ στον ελληνικό, μάλλον θαλάσσιο, χώρο και της αναβάθμισης των πυραύλων Patriot.

Οι ως τώρα πληροφορίες φέρουν την ελληνική κυβέρνηση έτοιμη «να τα δώσει όλα» στην Ουάσινγκτον με τις δικαιολογίες ότι η αντιπυραυλική άμυνα είναι πλέον ΝΑΤΟϊκή (και όχι στενά αμερικανική) και ότι, έτσι κι αλλιώς, στη Σύνοδο της Λισσαβώνας η Αθήνα θα αντιμετωπίσει πιέσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και την ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά της η Ρωσία, χωρίς να παραγνωρίζει την απειλή των φανατικών ισλαμιστών της Τεχεράνης, πιστεύει ότι τα ραντάρ και συστήματα της ΝΑΤΟϊκής αντιπυραυλικής άμυνας θα στρέφονται και εναντίον της, οπότε απαιτεί από την Ελλάδα και την Τουρκία να τηρήσουν τις απαιτούμενες ισορροπίες.

Πρακτικά, το Κρεμλίνο, μέσω του ναυάρχου Βισότσκι, τονίζει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι «δεν θα πρέπει να τα δώσετε όλα στους Αμερικανούς», υπογραμμίζοντας ότι το πρόθυμο συμμαχικό «ναι» στα ραντάρ και τα συστήματα της αντιπυραυλικής άμυνας δεν απαγορεύει άλλες κινήσεις σε εθνικό, διμερές επίπεδο.

Ως τέτοιες κινήσεις η Μόσχα ερμηνεύει τις διευκολύνσεις ελλιμενισμού, την υποστήριξη μελλοντικών αγκυροβολίων της στο Αιγαίο, συμφέρουσες συμφωνίες για επισκευές σε ελληνικά ναυπηγεία (όπως π.χ. στη Σύρο επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή, Γ. Ράλλη και Αν. Παπανδρέου) και τη συμφωνία για ίδρυση ναυτικής βάσης.

Γι’ αυτό άλλωστε και ο αρχηγός του ρωσικού ναυτικού δεν έθεσε κάποιο χρονοδιάγραμμα, προτιμώντας να δηλώσει ότι «η δυνατότητα να διατηρείς βάση στο εξωτερικό είναι καλή, αλλά πρέπει να γίνεται σταδιακά» και δείχνοντας ότι η Μόσχα θα αξιολογεί τις ελληνικές κινήσεις επί μακρόν.
Διαβάστε περισσότερα...

Προπηλάκισαν και τον Σιούφα-Τελειωμό δεν έχει η αποδοκιμασία πολιτικών

Σε ταβέρνα στην Πάρο το χθεσινό επεισόδιο κατά του πρώην προέδρου της Βουλής
Διαστάσεις ...επιδημίας λαμβάνει ο προπηλακισμός πολιτικών από απλούς πολίτες. Μετά τα γνωστά επεισόδια εις βάρος του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του πρώην Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, του πρώην Υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη (του εκτόξευσαν μέχρι και γιαούρτι), χθες σημειώθηκε προπηλακισμός εις βάρος του πρώην προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα....


Όπως γράφει το blog fimotro: "Xθές το βράδυ (περίπου στις 11μ.μ.) στην Πάρο στο χωριό Αλυκή στην ταβέρνα Μουράγιο, ο πρώην υπουργός Σιούφας ενώ συνέτρωγε με παρέα φίλων του μεταξύ των οποίων και το πρώην στέλεχος της τράπεζας ASPIS BANΚ ονόματι Πάπαρης δέχτηκαν... λεκτική επίθεση από τους πελάτες τις ταβέρνας και εν συνεχεία προπηλακισμούς που εξελίχθηκε σε πραγματική μάχη!!!

Στην ταβέρνα επικράτησε πανικός γιατί οι άνδρες ασφαλείας του πρώην προέδρου της Βουλής θέλησαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Οι θαμώνες ξεσηκώθηκαν (περίπου 30 άτομα) και ήρθαν στα χέρια με τους δυο αστυνομικούς του Δ. Σιούφα. Οι τελευταίοι έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού για να μπορέσουν να διαφύγουν αυτοί και ο πρώην υπουργός ασφαλείς από την ταβέρνα. Χαμός...".

Να υπενθυμίσουμε ότι αντιμέτωπος με αποδοκιμασίες έχει βρεθεί και ο νυν Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και μάλιστα μέσα στο Ηρώδειο.

Τα παραπάνω δεν είναι τα μοναδικά περιστατικά καθώς αποδοκιμασίες έχουν δεχθεί κι άλλοι πρώην ή νυν υπουργοί, όιπως πρόσφατα στην Κρήτη ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Είναι φανερό ότι η εποχή που διανύουμε δεν είναι και η καλύτερη για τους πολιτικούς των δύο μαγάλων κομμάτων. Τώρα, γιατί κάποια στελέχη επιμένουν να ζητούν χρίσματα από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ για να κατέλθουν στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, δεδομένης της κοινωνικής δυσαρέσκειας που εισπράττουν αυτά τα δύο κόμματα, μάλλον είναι ανεξήγητο
the Best
Διαβάστε περισσότερα...

Μαλλιά-Χειμώνας 2010

Αποφάσισα να κάνω ένα ακόμη ποστ για τις τάσεις στα μαλλιά, γιατί ξέρω πόσο σας αρέσουν. Οπότε θα τα βρείτε όλα εδώ σε ένα νοικοκυρεμένα. Χωρίς κουραστικές περιγραφές όμως γιατί πρώτον οι περισσότερες τάσεις έχουν αναλυθεί σε άλλα ποστς (δες τα τοπ)και γιατί δεν παύω να πιστεύω ότhttp://www.blogger.com/post-create.g?blogID=8211291580908969038ι τα μαλλιά δεν έχουν μόδα, πρέπει να επιλέγεις αυτό που ταιριάζει στο πρόσωπο και την προσωπικότητα σου!


Always a favourite.. Και εδώ το κλειδί είναι πολυτέλεια, το καλύτερο αξεσουάρ είναι εκκεντρικό και φαίνεται ακριβό, με υλικά όπως μετάξι,δέρμα και φτερά να κυριαρχούν.
Beehives...Ναι, γυρίσανε.. Κρεπάρισμα, λακ, όγκος, ύψος, λίγο από σικ Amy και είσαι έτοιμη..
Άλλες δύο τάσεις που ξεχώρισα είναι τα γαλλικά κοτσιδάκια και το λουκ “τοστιέρα“.. Χμ, το δεύτερο δε μου άρεσε ποτέ αν και ενέδωσα όταν πήγαινα γυμνάσιο,κι έτσι έμαθα από το λάθος μου. Το πρώτο όμως είναι η πρώτη μου επιλογή στο καθημερινό χτένισμα, αν και συνήθως καταλήγω με μαλλιά όσα παίρνει ο άνεμος.
Βαριές μπούκλες ή ελαφροί κυματισμοί...ναι είναι μόδα και πρέπει να αποπνέουν πολυτέλεια πάντως.
Το Σινιόν..Ξανά, και σε όλες τις εκδοχές του.
Επίσης, μπορείτε να δείτε και τι κυριαρχεί στα χρώματα. Με μια προσωπική εκτίμηση πιστεύω ότι προτιμώνται τα λεγόμενα rich colours, με βάθος και ένταση χωρίς πολλές ανταύγειες (αν έχουν, είδα περισσότερο αντίθεση με πιο σκούρες).
Διαβάστε περισσότερα...

ΦΛΩΡΙΝΑ: Αυγουστίνος Καντιώτης

Δύσκολες ώρες περνάει ο τ. Μητροπολίτης Φλώρινας Καντιώτης Αυγουστίνος, νοσηλευόμενος στο Γ.Ν. Νοσοκομείο Φλώρινας.

Ο υπερήλικας Σεβασμιότατος 104 ετών σήμερα, βρίσκεται νοσηλευόμενος στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου σε κατάσταση κωματώδη.
Πολλοί είναι αυτοί που έστω και στην κατάσταση αυτή συρρέουν για να του αγγίξουν ή να του φιλήσουν το χέρι (δυστυχώς συνεχώς και ασταμάτητα).
Ο επι πολλά έτη ποιμενάρχης του Νομού μας, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς θα είναι θαύμα αν ξεπεράσει την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.
Διαβάστε περισσότερα...

ΦΛΩΡΙΝΑ: ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ?

Έκπληκτος ανακάλυψα σήμερα την μείωση των τσιγάρων..........

Συγκεκριμένα σταμάτησα να αγοράσω τα τσιγάρα μου από περίπτερο της Φλώρινας και με έκπληξη διαπίστωσα πώς υπήρχε μια γενναία μείωση στην τιμή του πακέτου, από 3,80 σε 3,00 ευρώ.
Αναρωτήθηκα στον περιπτερά, που μου απάντησε ότι είναι καινούργιο πακέτο και με μειωμένη τιμή. ?????????
Ίδιο το πακέτο, ίδια η σφραγίδα, ίδια όλα………ακόμα και η γεύση.
Η τιμή πρίν ήταν 3,20 ευρώ ???????????????
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

ΥΒΡΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ

ΥΒΡΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥ ΙΕΡΑΡΧΟΥ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ

Tο μίσος των Σκοπιανών απύθμενο εναντίον του Γέροντος Μητροπολίτου Φλωρινης π. Αυγουστίνου Καντιώτου.
Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς μέσα από το διαδίκτυο.
Διακινούν ένα παλαιό υβριστικό για τον Γέροντα δημοσίευμα, που φιλοξένησε το 2000 η Ελληνικήεφημερίδα “Ελευθεροτυπία”. Προσπαθούν να το κρατήσουν στην επικαιρότητα με νύχια και με δόντια, δέκα τώρα χρόνια. Το χρησιμοποιούν επειδή κανείς δεν γνωρίζει την προέλευσή του. Κανένα δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας δεν κράτησε στην ζωή τόσα πολλά χρόνια. Τώρα τελευταία το έκαναν βιντεοταινία και το ανέβασαν στο ΥοuTube! Το έβάλαν και στην Αγγλική Βικιπαίδεια.
Διαβάστε περισσότερα...

Φλώρινα: Αφιερωμένα στον Νίκο Γκάτσο τα φετινά «Πρέσπεια»

Δύο εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Νίκο Γκάτσο περιλαμβάνουν τα φετινά 22α «Πρέσπεια».
Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει την Παρασκευή 20 Αυγούστου με λογοτεχνική βραδιά, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Νίκου Γκάτσου.


Για το σημαντικό συγγραφέα, ποιητή και στιχουργό θα μιλήσουν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ποιητής, Μίμης Σουλιώτης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης, και οι ποιητές, Γιώργος Χρονάς και Γιάννης Υφαντής.
Η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη και στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, με αφορμή τη συμπλήρωση 74 χρόνων από τη δολοφονία του. Αποσπάσματα έργων του Γκάτσου και του Λόρκα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Κοραλία Καράντη και Στέφανος Κυριακίδης.Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει και μουσικό ιντερμέδιο με τη συμμετοχή της Σαβίνας Γιαννάτου και της Ευγενίας Καρλαύτη.
Τα «Πρέσπεια» θα κορυφωθούν το Σάββατο 21 Αυγούστου με συναυλία στο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου. Τραγούδια που φέρουν την υπογραφή του Νίκου Γκάτσου θα παρουσιάσουν ο Σταύρος Ξαρχάκος και η Έλλη Πασπαλά.
Διαβάστε περισσότερα...

Oι διακοπές στη ζωή μας...

Υπάρχουν όχι αποχρώσεις ενδείξεις,αλλά..ιατρικά συμπεράσματα γιατί είναι απαραίτητες οι διακοπές!! Ερευνες απέδειξαν ότι η άδεια των εργαζομένων ωφελεί στην απόδοσή τους στη δουλειά.


Η πολιτεία συμφώνησε,αφού όλες οι μετρήσεις αποδείκνυαν ότι χάρη στις διακοπές το κόστος των ασφαλιστικών ταμείων μειώνεται, μια που μειώνονται οι ασθένειες των εργαζομένων και παραλληλα αυξάνεται η απόδοσή τους στο διάστημα των εργάσιμων ημερών . πάρτε λοιπον τον σάκκο σας και ξαπλώστε κάτω από το πλατάνι.!!
Δεν το κάνετε μόνο για σας ,αλλά και επειδή σκεφτεστε το αφεντικό σας
Και συνεχίζω.....
Οι ψυχοσωματικές ασθένειες , οι πονοκέφαλοι ,οι πόνοι της πλάτης ,η υψηλή πίεση η παχυσαρκία ,η βουλιμία και η στεφανιαία νόσος της καρδιάς είναι μεταξύ των κινδυνων που καραδοκούν απο την αδιάκοπη εργασία .ζΟι διακοπές αποτελούν τονωτικό χάπι για την καρδιά. καθώς συμβάλλουν στη μείωση της υψηλής πίεσης ,ρίχνοντας τα επίπεδα των ορμονών του στρες , όπως η κορτιζόλη.Οι φυσικές καμπύλες που δεσπόζουν στο φυσικό τοπίο και ο..ανοιχτός ορίζοντας βοηθούν το μυαλό να αποφορτιστεί και τα χρώματα της εξοχής βοηθούν τα μάτια να ξεκουραστούν .!!Τώρα βέβαια γεννάται και το μεγα ερώτημα που θα βρούμε λεφτά για διακοπές??
Σε καμμιά περίπτωση όμως μην υιοθετήσετε την παρότρυνση της προηγούμενης ...ανάρτησης... οι ωραίοι ..έχουν χρέη
γιατί σαφώς και δεν ισχύει το ......της φυλακής τα σίδερα είναι για τους ..λεβέντες...
Διαβάστε περισσότερα...

100 δις ευρώ για τη Συρο δίνουν οι Ρώσσοι

Διαβάστε περισσότερα...

Κλείνουν ΔΕΚΟ, απολύουν κόσμο

Συρρίκνωση του κράτους κατά 30%, που μεταφράζεται σε νέες απολύσεις, μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων και νέο κύκλο καταργήσεων και συγχωνεύσεων κρατικών οργανισμών και συμβουλίων, περιλαμβάνει το μενού του Σεπτεμβρίου, ο οποίος προβλέπεται ίσως ο πιο καυτός μήνας των τελευταίων ετών.


Οι τροϊκανοί «τα πήραν όλα κι έφυγαν», καθώς δεν έκαναν ....

ούτε βήμα πίσω στις απαιτήσεις τους να επισπευστούν οι επώδυνες αλλαγές σε διαρθρωτικούς τομείς της οικονομίας παρά το κοινωνικό κόστος. Ως αντάλλαγμα «έβαλαν πλάτη» στην κυβέρνηση και αποφάσισαν να μιλήσουν πριν αναχωρήσουν από τη χώρα μας (κάτι που δεν προβλεπόταν), για να «πάρουν πάνω τους» τις αλλαγές που έρχονται.
Η κυβέρνηση, από την άλλη, ψάχνει να βρει τρόπους να «επικοινωνήσει» τις αποφάσεις όσο πιο ανώδυνα γίνεται, αλλά και να αψηφήσει την παπανδρεϊκή ρήση «μην ενοχλείτε τα μπάνια του λαού», ώστε να περάσει κρίσιμες τροπολογίες και νομοσχέδια μέσα στον Αύγουστο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», οι ελεγκτές δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερες αντιστάσεις από τους υπουργούς τους οποίους συνάντησαν, με πρώτο τον Γ. Παπακωνσταντίνου, που συμφώνησε σε όλα προκειμένου να μη ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα φέτος, δέσμευση την οποία έλαβε ο ίδιος εδώ και καιρό και με την οποία έχει συνδέσει την αξιοπιστία του. Μέτρα όμως θα έρθουν, έστω και πλαγίως.
Οι τροϊκανοί εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η δραστική περικοπή των δαπανών του πρώτου εξαμήνου «δεν είναι διατηρήσιμη». Έτσι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε μετά την ολοκλήρωση του «Καλλικράτη» να προχωρήσει σε νέα συρρίκνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης, που, κατά τους ελεγκτές, απορροφά ακόμα πολλά κονδύλια. Επιπλέον οι υπουργοί έχουν λάβει εντολή να παραδώσουν εκθέσεις για το πώς θα μειωθούν ή θα συγχωνευθούν οργανισμοί που υπάγονται στην εποπτεία τους.
Οι αλλαγές θα αρχίσουν από τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, στις οποίες, παρά τις διαρροές ότι δεν θα γίνουν απολύσεις αλλά μετατάξεις, η κατάργηση θέσεων εργασίας (με τη δικαιολογία ότι δεν χρειάζονται πλέον) είναι αναπόφευκτη. Επίσης οι αρμόδιοι υπουργοί φαίνεται πως δεσμεύτηκαν τελικά να κλείσουν τις προβληματικές ΔΕΚΟ σε περίπτωση που τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους δεν προχωρήσουν.

Νέα μείωση αποδοχών
Επιπλέον η δέσμευση του υπουργού Οικονομικών ότι θα αρχίσει από το φθινόπωρο η διαδικασία για το ενιαίο μισθολόγιο και ο νέος φορολογικός νόμος, αναπόφευκτα θα φέρει νέα μείωση των αποδοχών στο Δημόσιο παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Η Ενιαία Αρχή Πληρωμών θα φέρει και περικοπές σε επιδόματα, κυρίως μέσα από την κατάργηση ειδικών - κλαδικών επιδομάτων: κάποια θα καταργηθούν και άλλα θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό. Η τρόικα ζήτησε και τη σύνδεση των επιδομάτων με την παραγωγικότητα, που επίσης εξετάζεται από την κυβέρνηση για το 2011.

Γκαουλάιτερ εν όψει
Οι δεσμεύσεις συνεχίστηκαν και αφορούν την κατάθεση του νομοσχεδίου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων τον Σεπτέμβριο και όχι μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να υπάρχει μικρό περιθώριο για διαβουλεύσεις, καθώς οι ελεγκτές θεωρούν ότι οι κλάδοι που θίγονται θα κατέβουν σε απεργία. Οι διαβουλεύσεις βέβαια δεν θα αφορούν την αλλαγή των αποφάσεων, αλλά επιμέρους διευκολύνσεις, όπως έγινε στην περίπτωση των οδηγών φορτηγών καυσίμων.

Παρά τις αντιδράσεις, οι ορκωτοί ελεγκτές στα νοσοκομεία ήρθαν για να μείνουν και μάλιστα η κυβέρνηση σκέφτεται να προκηρύξει σχετικούς διαγωνισμούς. Μόνιμοι ελεγκτές της τρόικας στα καίρια υπουργεία αναμένονται από τον Σεπτέμβριο με κύριο μέλημα τον έλεγχο εσόδων - εξόδων. Επιδιώκουν να ελέγχουν άμεσα και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων με επίκεντρο τις ΔΕΚΟ και τον τομέα της Υγείας, που καταγράφεται ως «μαύρη τρύπα».
Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν για την πορεία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, με το «ενδιαφέρον» να επικεντρώνεται στη 13η και 14η επικουρική σύνταξη. Οι τροϊκανοί πρότειναν την κατάργησή της αφού θεώρησαν ότι δεν καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εισφορές. Σε αυτήν την περίπτωση δεν ελήφθη απόφαση, όμως οι ελεγκτές έχουν την κατάργηση πρώτη στη λίστα εάν η αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό δείξει ότι οι κρατικές δαπάνες για την ασφάλιση είναι πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το μνημόνιο.
Μετά τις αντιδράσεις (και εντός κυβέρνησης) που προκάλεσε η έκκληση της Κομισιόν να πουληθεί το 40% του δυναμικού της ΔΕΗ, η τρόικα αναμένει την αντιπρόταση, όμως δεν κάνει πίσω για άρση του μονοπωλίου των ΔΕΗ και ΔΕΠΑ μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2011. Αντιθέτως, ζήτησαν την επίσπευση του μέτρου.

Διαφωνία για τα έσοδα
Το απόγευμα της Δευτέρας οι ξένοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για έναν τελευταίο έλεγχο καθώς προέκυψαν διαφωνίες στις εκτιμήσεις για τα έσοδα. Η συνάντηση δεν κατέληξε κάπου, με αποτέλεσμα να δοθεί νέο ραντεβού για την Τρίτη. Οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών ότι ο στόχος των εσόδων είναι επιτεύξιμος επειδή το δεύτερο εξάμηνο θα «φανούν» τα έσοδα από την αύξηση της φορολογίας, του ΦΠΑ και του ΕΤΑΚ 2009, θεωρήθηκαν αισιόδοξες.
O προβληματισμός της τρόικας έχει να κάνει με δύο στοιχεία: Κατά πόσον θα δουλέψει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, που τόσα χρόνια υπολειτουργούσε, και κατά πόσον νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, αφού διανύουμε περίοδο βαθιάς ύφεσης, υψηλού πληθωρισμού, που έφερε αύξηση σε τιμές αγαθών και υπηρεσιών, αύξηση στη φορολογία, στον ΦΠΑ και ταυτόχρονης μείωσης σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα.


Μαύρος Σεπτέμβρης
Οι ελεγκτές έκρουσαν το καμπανάκι στον υπουργό, ο οποίος διέταξε ακόμη πιο πιεστικούς ελέγχους σε όλη τη φορολογική κλίμακα, με έμφαση την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, που υπολογίζονται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ. Από Σεπτέμβριο, οπότε θα μπει σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό μάτι διασταυρωμένων ελέγχων, το ΥΠΟΙΟ δεν διστάζει να επαναφέρει τη διάταξη για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για οφειλέτες άνω των 10.000 ευρώ!
Την ίδια στιγμή, πάντως, ενώ η αγορά έχει στερέψει από ρευστό, ισχύει η προφορική εντολή του υπουργείου στις εφορίες να καθυστερούν επιστροφές φόρων άνω των 1.500 ευρώ. Έτσι ο υπουργός διατηρεί και τα αυγά και τα... πασχάλια, αφού επισήμως ισχύει η εντολή του για επιστροφές φόρων κάτω των 30.000 ευρώ χωρίς δεύτερο έλεγχο.

Όλα αυτά πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους καθώς το 2011 μας περιμένει νέο χαράτσι. Σύμφωνα με το μνημόνιο, στον προϋπολογισμό του νέου χρόνου προβλέπονται επιπλέον φόροι 4,9 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών 1,7 δισ. Τα νέα μέτρα αναμένεται να περιλαμβάνουν:
* εξοικονόμηση πόρων από τα έξοδα της γενικής κυβέρνησης μέσω της συρρίκνωσης της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης (αλήθεια, πώς θα γίνει αυτό χωρίς απολύσεις;),
* αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων
* και ρύθμιση χρεών για αυθαίρετα και ημιυπαίθριους, αλλά και μεγάλα πρόστιμα, πράσινα τέλη, έκτακτη εισφορά σε μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και μεταφορά του 30% αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ του 23%.

Εύλογο ερώτημα είναι πώς θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στο τσουνάμι των εισπρακτικών απαιτήσεων που άρχισε από φέτος, τη στιγμή μάλιστα που όχι μόνο το εισόδημά τους συρρικνώθηκε αισθητά, αλλά αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις τους λόγω των ανατιμήσεων και της αισχροκέρδειας που δεν μπορεί να πατάξει το κράτος.
Όσο για εναλλακτικές λύσεις, δεν υπάρχουν, αφού οι τράπεζες κρατούν κλειστές τις κάννουλες του δανεισμού και πιέζουν μέσω εισπρακτικών εταιρειών για να εισπράξουν τα ήδη υπάρχοντα δάνεια...
Διαβάστε περισσότερα...
Related Posts with Thumbnails