Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Κοινή δήλωση αλλά χωριστή "τσέπη" για συζύγους

Παρελθόν θεωρείται πλέον για την Εφορία το «κοινό ταμείο» των συζύγων. Με τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής που επέφερε ο υπουργός Οικονομικών στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Πέμπτη στη Βουλή, από το 2011 (οικονομικό έτος 2010) οι σύζυγοι θα υποβάλουν μεν κοινή δήλωση, αλλά θα κάνουν ξεχωριστό «ταμείο»,

αφού η εκκαθάριση θα γίνεται ξεχωριστά για τον καθέναν και υπόχρεος είναι ο καθένας για το ποσό που του αντιστοιχεί (και όχι «εις ολόκληρον» και για τους δύο όπως ίσχυε).
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων πάντως, η ρύθμιση αφορά μόνο τη φορολογία εισοδήματος και όχι άλλες φορολογίες (κεφαλαίου κλπ) όπου οι σύζυγοι παραμένουν συνυπόχρεοι στην περίπτωση που η οφειλή προς το δημόσιο ενός συζύγου καταστεί ληξιπρόθεσμος και απαιτητή.
Με άλλες τροποποιήσεις, το υπουργείο Οικονομικών ανατρέπει και πάλι τα προηγούμενα σχέδια φορολόγησης των μετοχών. Αντί για φόρο 15% που θα επιβάλλετο σε περίπτωση πώλησης εντός δωδεκαμήνου (που στη συνέχεια έγινε "εντός τριμήνου") το οικονομικό επιτελείο επέλεξε τελικά να τιμωρήσει περισσότερο τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Έτσι αν η πώληση των μετοχών γίνει εντός τριμήνου από την αγορά τους, προβλέπεται παρακράτηση 20% για τα φυσικά πρόσωπα και, στη συνέχεια, φορολόγηση στην κλίμακα φόρου εισοδήματος. Για τις εταιρίες επιβάλλεται εφάπαξ φόρος 20%.
Αντίστοιχα, αν η πώληση γίνει μετά τους τρεις μήνες και μέσα σε δώδεκα μήνες από την αγορά των μετοχών, προβλέπεται παρακράτηση 10% για τα φυσικά πρόσωπα και, στη συνέχεια, φορολόγηση στην κλίμακα. Για εταιρίες επιβάλεται εφάπαξ φόρος 10%. Αν οι μετοχές διακρατηθούν περισσότερο από ένα χρόνο, δεν επιβάλλεται φόρος στην πώλησή τους.

Με προσθήκες της τελευταίας στιγμής, ορίζεται ότι στος εξής ο "φορολογικός μανδύας" θα αποκαλύπτεται και η έρευνα στις off shore θα διενεργείται, εφόσον συντρέχουν λόγοι, μέχρι της αποκαλύψεως του "τελευταίου φυσικού προσώπου".
Με άλλη διάταξη, οι αγρότες που πωλούν την παραγωγή τους σε λαϊκές αγορές, θα εγκαταστήσουν μεν ταμειακή μηχανή αλλά θα αντιμετωπίζονται διαφορετικά και θα έχουν ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση εν σχέσει με όσους πωλούν εκτός λαϊκών αγορών (επιστροφή φόρου με συντελεστές 5% και 11%).

Related Posts :



Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails