Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ

Απαντήστε μου σας παρακαλώ.....

Για πρώτη φορά φέτος κανένα κανάλι δεν έπαιξε απο τα παραδοσιακά έργα της 25ης Μαρτίου.
Δεν είναι περίεργο ..............?????????
Ακόμαι και εδώ έβαλαν χέρι οι ευρωπαίοι "φίλοι" μας ???????
Περιμένω σχόλια σας μήπως και τα βλέπω στραβα Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Τουρκο-αλβανική στρατιωτική συνεργασία : Πρόκληση για την Ελληνική ασφάλεια

Η κινητικότητα στα Βόρεια σύνορα μας, μετά από ένα σύντομο και αφύσικο διάλειμμα η ιστορική αστάθεια της Χερσονήσου του Αίμου επανέρχεται φυσιολογικά. Οι εθνικοί ανταγωνισμοί, οξυνόμενοι από την έλλειψη αρχιτεκτονική ασφαλείας , τα έντονα εθνοτικά προβλήματα και τις δημογραφικές ανισορροπίες, δημιουργούν το ίδιο γνώριμο σκηνικό έντασης που χαρακτηρίζει την περιοχή εδώ και αιώνες.

Η Τουρκία, στο πλαίσιο της φιλοδοξίας της για ηγεμονική παρουσία στην περιοχή, επιδιώκει τη στρατηγική επιρροή επί των χωρών αυτών, ιδίως με την Αλβανία, και μάλλον πιο συγκυριακά με τα Σκόπια, αφού και ιστορικά θεωρεί το χώρο δικό της πεδίο δράσεως, και θεωρεί ότι η επιρροή σε Αλβανία-Σκόπια-Βουλγαρία αποτελεί σημαντικό μοχλό πιέσεως στον μέχρι πρότινος στρατηγικό της αντίπαλο, την Ελλάδα.
Διαβάστε περισσότερα...

Φλώρινα: Αυτό το ξέρετε ????????

Το Γ.Ν.Ν.Φ. διαθέτει 8 ασθενοφόρα τα οποία όμως είναι παροπλισμένα λόγω έλλειψης οδηγών.

Η σημερινή κυβέρνηση πριν χρόνια και εν κρυπτό δημιούργησε σχολή ΕΚΑΒ στην πόλη της Κοζάνης και όταν αποφασίστηκε η δημιουργία επέκταση του ΕΚΑΒ και σε άλλες περιοχές, όλες οι προσλήψεις έγιναν από εργαζόμενους του Ν. Κοζάνης.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όλοι, μα όλοι, να ζητήσουν μετάθεση ή απόσπαση για τον Νομό Κοζάνης και να μείνουν κενές οι θέσεις.
Έκτοτε δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα. Η στασιμότητα βασιλεύει είτε κυβερνούν οι μεν είτε η δε.
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΙΣΧΟΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Έβαλαν πλαφόν στις τιμές των καυσίμων που τελικά είναι κατά πολύ ακριβότερες από αυτές που ίσχυαν.
Χθές στην Κρήτη η τιμή ήταν από 1,46 η απλή και σήμερα με το πλαφόν πάει 1,51
Αν αυτό δεν είναι ντροπή και αίσχος τότε τι είναι.
Τελικά όλες οι θυσίες θα είναι για τους «μεγαλοκαρχαρίες» της ελληνικής κοινωνίας Διαβάστε περισσότερα...

Τον μαχαίρωσαν στο κεφάλι και επέζησε!!!

Απίστευτη τύχη είχε ένας νεαρός στην Κίνα που κατάφερε να επιβιώσει παρά το γεγονός ότι είχε ένα μαχαίρι, μήκους 25 εκατοστών, καρφωμένο στο κρανίο του!!!


Ο 16χρονος έπαιζε ένα παιχνίδι στο κομπιούτερ κάποιου internet café και μετά από μια ζαβολιά του, ξεκίνησε ένας απερίγραπτος καβγάς, που είχε σαν αποτέλεσμα ένας φίλος του να του καρφώσει το μαχαίρι στο κεφάλι του.
Ο νεαρός κατάφερε ακόμα να περπατήσει μέχρι το νοσοκομείο, όπου έντρομοι οι γιατροί τον έβαλαν εσπευσμένα στο χειρουργείο.
Τα πράγματα ευτυχώς πήγαν καλά για τον 16χρονο. Το μαχαίρι αφαιρέθηκε και ο μικρός ξύπνησε, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν επιπλοκές!
Διαβάστε περισσότερα...

40 χρόνια δουλειάς με το νέο ασφαλιστικό!!!

“Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή “ λέει ο Ρήγας σε έναν στίχο επίκαιρο λόγω της 25ης Μαρτίου αλλά και λόγω των αλλαγών που έρχονται στο ασφαλιστικό!
Και αυτό γιατί εργασιακό βίο έως και 40 χρόνια θα προβλέπει το νέο σύστημα συνταξιοδότησης το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2018 με άξονα τη βασική σύνταξη η οποία θα καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια.


Σύμφωνα με το προσχέδιο του ασφαλιστικού ( κείμενο 12 σημείων ) που θα αρχίσει να συζητείται την Τετάρτη στη διαρκή επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής , η βάση υπολογισμού της σύνταξης θα είναι η δεκαετία ή η 15ετία κατά την έναρξη της εφαρμογής και το σύνολο του εργατικού βίου προς τα τέλη της επόμενης δεκαετίας.
Θα προβλέπει επίσης κλιμακούμενους συντελεστές από τα 15 έως τα 40 χρόνια. Ο νομοθετικός προσδιορισμός των συντελεστών - όπως επεσήμανε σήμερα ο κ. Λοβέρδος -έχει μεν πολιτικό χαρακτήρα αλλά θα εξαρτάται και από την οικονομική δυνατότητα των ταμείων.
Πάντως όπως υπολογίζουν οι ειδικοί με το... νέο τρόπο υπολογισμού με βάση μεγαλύτερο μέρος του εργασιακού βίου, ο ασφαλισμένος θα χρειαστεί να δουλέψει πάνω από 35 χρόνια για να εισπράξει μια αξιοπρεπή σύνταξη.
Από το 2018 θα γίνει λογιστικός διαχωρισμός προνοιακών και ανταποδοτικών παροχών. Η ανταποδοτική σύνταξη θα καθορίζεται με όρους τιμαριθμικούς ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των ταμείων. Οι εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο θα αρχίσει από το 2013, θα απαγορευθούν τα προγράμματα εθελουσιών εξόδων ενώ ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά 2 χρόνια έως το 2015 (από 61,4 στα 63,5 έτη).
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ..... ΝΤΡΟΠΗ

Υπογραφή από την Υπουργό Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου έγκρισης προκήρυξης 915 θέσεων Ιατρών κλάδου ΕΣΥ Επιμελητών Β'

ΓΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ " ΕΛΕΝΗ Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ " ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ 1
ΓΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ " ΕΛΕΝΗ Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ " ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ 1
ΓΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ " ΕΛΕΝΗ Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ " ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ 2
ΓΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ " ΕΛΕΝΗ Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ " ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ 1
ΓΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ " ΕΛΕΝΗ Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ " ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ 1
ΓΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ " ΕΛΕΝΗ Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ " ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ 1
ΓΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ " ΕΛΕΝΗ Θ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ " ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ 2
Διαβάστε περισσότερα...

Έ-έ-έρχεται...

Έχετε συνειδητοποιήσει ότι την άλλη Κυριακή είναι η Κυριακή των Βαΐων και την παράλλη το Πάσχα;
Άντε, να μαζευτούμε οι παρέες, να μαζευτούμε οι οικογένειες, να γελάσει το χείλι μας, γιατί πολύ γκριζαμάρα έχει πλακώσει τελευταία... Διαβάστε περισσότερα...

Εμείς οι Έλληνες, δεν "παίξαμε" αυτή τη φωτογραφία σας κ.Μέρκελ

Τη φωτογραφία σας που κόντεψε να προκαλέσει εμφύλιο μεταξύ Βρετανίας και Γερμανίας.
Αυτή που εξαφάνισε η SUN.
Στο άρθρο Big in the Bumdestag.
Εμείς σας σεβόμαστε. Όχι σαν ..αυτούς
Aλλά μας πρήξατε. Μας λέγατε να μη δίνουμε σημασία στα παπαροδημοσιεύματα του FOCUS.
Ε, μη δίνετε κι εσείς σε αυτό ! Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζουν την απαραδεκτη τακτικη στην ΟΝΝΕΔ

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΜΕΛΗ ΑΠΟ 16-18 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ

ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟ
(Αρα το ηλικιακο "ταβανι" είναι τα 18, στη ΟΝΝΕΔ)
Διαδικασία εγγραφής στην ΟΝΝΕΔ

Ξεκινά σήμερα 22/03/2010 η διαδικασία εγγραφών ώστε να συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους της ΟΝΝΕΔ, όσοι Έλληνες πολίτες από 16 έως...

18 ετών που κατέχουν αστυνομική ταυτότητα αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους, όπως επίσης και Έλληνες το γένος που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις Εθνικές Εκλογές αλλά κατέχουν Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς καθώς και Κύπριοι πολίτες που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις Εθνικές Εκλογές.

Οι εγγραφές αυτές θα γίνονται στα γραφεία των ΝΟΔΕ όλης της χώρας πλην των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης που θα γίνονται στα κεντρικά Γραφεία του Κόμματος στην Αθήνα (Ρηγίλλης 18) και Θεσσαλονίκη (Μητροπολίτου Ιωσήφ 8). Οι ενδιαφερόμενοι θα προσέρχονται στα γραφεία των ΝΟΔΕ αυτοπροσώπως με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή της κάρτας ομογενούς ή του διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα συμπληρώνουν το έντυπο της αιτήσεως που επισυνάπτεται, θα το υπογράφουν και θα παραδίδουν φωτοαντίγραφο της ταυτότητας, του διαβατηρίου ή της κάρτας ομογενούς ανάλογα με την περίπτωση.

Από το Γραφείο Τύπου της ΟΝΝΕΔ
Διαβάστε περισσότερα...

Υψώνουν «τείχος» στη Μέρκελ

Μέτωπο κορυφής υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης για την Ελλάδα


Ισχυρό μέτωπο κατά της Γερμανίας δημιουργείται στην Ευρώπη. Μετά τον πρόεδρο του Εurogroup Ζ.-Κ. Γιούνκερ, τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο, τον Ιταλό πρωθυπουργό Σ. Μπερλουσκόνι και τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Μ. Α. Μορατίνος, τώρα και ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας Χορστ Κέλερ τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης για την Ελλάδα.


Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.-Κ. Τρισέ χαρακτηρίζει νομικά αδύνατη μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Οι εντονότατες αυτές αντιδράσεις εκδηλώνονται καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμμένει στην πάγια θέση της πως η Ε.Ε. δεν πρέπει να δώσει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα παρά μόνο ως «ύστατη λύση», αφήνοντας παράλληλα ανοικτή την πόρτα για πιθανή προσφυγή-σοκ της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η σκληρή κόντρα μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Ε.Ε. εκτόξευσε στα ύψη τα spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων (έως τις 347 μονάδες βάσης) και έπληξε το Χρηματιστήριο Αθηνών που έφτασε να υποχωρεί 3,4% και έκλεισε τελικά με πτώση 1,91%, μόλις λίγο πάνω από τις 2.000 μονάδες. Το ευρώ αρχικά βούλιαξε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων (στα 1,35 δολάρια) για να ενισχυθεί, στη συνέχεια, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Ζ.-Κ. Τρισέ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φύγει από την ευρωζώνη.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα εάν δούμε ότι χρειάζεται τη βοήθεια του Εurogroup», ξεκαθάρισε χθες από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Εurogroup Ζ.-Κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί αποκλειστικά μέσα στους κόλπους της ευρωζώνης. Αναφερόμενος εξάλλου σε πρόσφατες δηλώσεις της κ. Μέρκελ ότι πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε σαφώς κατά μιας τέτοιας ρύθμισης επειδή πιστεύει πως μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε όχι μόνο τη χώραπαραβάτη, αλλά και την ευρωζώνη. Εμφανίστηκε δε υπέρ μιας λύσης βοήθειας στη χώρα μας που θα περιελάμβανε- όπως είπε- διμερή δάνεια που θα συντονίζονταν σε επίπεδο Ε.Ε. Επίσης χαρακτήρισε «σοβαρό πρόβλημα» την πολιτική αύξησης των εξαγωγών που ακολουθεί η Γερμανία, δημιουργώντας διαφορές στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Ελεγχόμενη πτώχευση
Παρέμβαση πραγματοποίησε εξάλλου και ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας Χορστ Κέλερ, ο οποίος έχει «περάσει» και από το ΔΝΤ. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Φόκους», ζήτησε λύση αλληλεγγύης για την Ελλάδα προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης για χώρες- όπως ισχύει στις επιχειρήσεις.

Σε μετωπική σύγκρουση με τη Μέρκελ έχει έρθει όμως και ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο που πραγματοποίησε έκκληση προς την Ε.Ε. να στηρίξει την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι εάν δεν δοθεί ανάλογο «σήμα» από τη Σύνοδο Κορυφής, τότε μπορεί να κινδυνεύσει ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωζώνης και να δοθεί τροφή σε κερδοσκόπους.

Στήριξη Τρισέ
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ.-Κ. Τρισέ προσέφερε και αυτός στήριξη χθες στην Ελλάδα δίνοντας την υπόσχεση ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη- αν χρειαστεί- να αναπροσαρμόσει τους κανόνες της που διέπουν τον δανεισμό, ώστε να μπορεί και στο μέλλον η Ελλάδα να δανείζεται από την τράπεζα προσφέροντας κρατικά ομόλογα ως εγγυήσεις. Ο κ. Τρισέ είπε ακόμη ότι είναι νομικώς αδύνατο να βγει η χώρα μας από την ευρωζώνη.

Υπέρ της παροχής ευρωπαϊκής βοήθειας στην Ελλάδα τάσσεται εξάλλου και η ισπανική προεδρία. Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Μ. Α. Μορατίνος, η Μαδρίτη θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να υπάρξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα ιδιαίτερα μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η Αθήνα.
Επιμένει - μόνη - η καγκελάριος
ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΗ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δίνει σθεναρά τη μάχη μέχρι τέλους για να αποτρέψει απόφαση χορήγησης βοήθειας τώρα προς την Ελλάδα. Έχει πλέον ανοιχτό μέτωπο τόσο με τις Βρυξέλλες όσο και με το Παρίσι και οι τόνοι ανεβαίνουν.

Σχολιαστές και αναλυτές στις γερμανικές εφημερίδες προειδοποιούν ότι «στο τέλος η Γερμανία θα πληρώσει, αλλά η αναβλητικότητα της Μέρκελ θα κοστίσει ακριβά και στο ευρώ και στον Γερμανό φορολογούμενο» («Βerliner Μorgenpost»).
Αλλά η κ. Μέρκελ- πέρα από τις πιέσεις που δέχεται από τον κυβερνητικό της εταίρο, τους Φιλελεύθερους, εν όψει και των κρίσιμων εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία στις 9 Μαΐου- φοβάται ότι πιθανή βοήθεια στην Ελλάδα θα αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο, εάν η Ευρωζώνη δεν συμπληρώσει το ανεπαρκές, όπως αποδεικνύεται σήμερα, Σύμφωνο Σταθερότητας με νέα θεσμικά εργαλεία.
Η βοήθεια προς την Ελλάδα λοιπόν είναι ο μοχλός πίεσης της Μέρκελ για να δεχτούν οι απρόθυμοι στο μεταξύ Γάλλοι και άλλοι εταίροι στην Ε.Ε. τις θεσμικές αλλαγές που προτείνει, κυρίως έναν μηχανισμό ποινών για τους συστηματικούς παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας, μέχρι και την αποπομπή τους από τη ζώνη του ευρώ.

Διαφοροποιείται από την καγκελάριο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζητά ευρωπαϊκή λύση για την Ελλάδα απορρίπτοντας εμπλοκή του ΔΝΤ και έχει την «προωθημένη» θέση για τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

«Όχι» και από τους Γερμανούς πολίτες
Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ των Γερμανών πολιτών είναι αντίθετη στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Υπέρ της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στη χώρα μας από το Βερολίνο τάσσεται μόνο ένας στους πέντε Γερμανούς (20%), ενώ ένας στους τρεις πιστεύει ότι θα έπρεπε να ζητηθεί από την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη.
Αντίθετα, υπέρ ενός σχεδίου στήριξης της Ελλάδας τάσσονται 45% των Ισπανών και 40% των Ιταλών. Κατά της χορήγησης βοήθειας στην Ελλάδα τάσσεται επίσης 56% των Βρετανών.
Από ΤΑ ΝΕΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Γράμμα από το 2070!

Διαβάστε περισσότερα...

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Γιατί θα μπλοκάρει την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που αντιμετωπίζει προβλήματα με τους βόρειους γείτονές της της ΠΓΔΜ σχετικά με το “μακεδονικό” και τις απαιτήσεις των Σκοπίων να αναγνωριστεί “μακεδονικό έθνος και μακεδονική γλώσσα” ως αντάλλαγμα για μια συμβιβαστική συμφωνία γύρω από το όνομα.

Αντίστοιχο ζήτημα αντιμετωπίζει και η Βουλγαρία, η οποία έχει στους κόλπους της τους διάφορους “μακεδονιστές”, δηλαδή αυτούς τους κατοίκους της στη νοτιοδυτική περιοχή του Πιρίν, που δηλώνουν “Μακεδόνες” στην εθνική ταυτότητα. Η οργάνωση ΟΜΟ “Ίλιντεν” - Πιρίν, που δραστηριοποιείται στη νοτιοδυτική περιοχή της Βουλγαρίας και θεωρείται παράνομη από τις βουλγαρικές αρχές, κατά καιρούς κάνει την εμφάνισή της με εκδηλώσεις, συνέδρια και ανακοινώσεις. Η τελευταία της ήρθε μόλις προχθές, για να απευθύνει μομφή στη βουλγαρική κυβέρνηση, η οποία συζητά με την ΠΓΔΜ την υπογραφή μιας νέας συνθήκης καλής γειτονίας, που απαιτείται από την ενταξιακή πορεία της προς την Ε.Ε.

Η οργάνωση αυτή ζητά, πριν από την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, η Βουλγαρία να αναγνωρίσει “μακεδονική ταυτότητα”. Να θυμίσουμε ότι η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα το 1991 που έσπευσε να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία”, σημειώνοντας ότι αναγνωρίζει “μακεδονικό κράτος” και προφανώς όχι “μακεδονικό έθνος και γλώσσα”, αφού θεωρεί ότι οι (Σλαβο)“μακεδόνες” είναι Βούλγαροι στην εθνικότητα και η γλώσσα τους βουλγαρική. Ανακοίνωση της ΟΜΟ “Ίλιντεν” - Πιρίν, που εστάλη στο βουλγαρικό πρακτορείο “FOCUS” και αναδημοσιεύτηκε από πολλά μέσα της ΠΓΔΜ, ζητά από τη Βουλγαρία να αναγνωρίσει “μακεδονικό έθνος και γλώσσα”, καθώς και “αμοιβαία αναγνώριση των μειονοτήτων στις δύο χώρες”. Κάτι τέτοιο η Σόφια το αρνείται στο πλαίσιο υπογραφής της συμφωνίας με τα Σκόπια και η οργάνωση το εντάσσει στην εκβιαστική τακτική των βουλγαρικών αρχών, εκτιμώντας ότι η βουλγαρική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το φόβητρο του “μπλοκαρίσματος της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., κατά το παράδειγμα της Ελλάδας”.

“Μακεδονία του Πιρίν”
Ως γνωστόν, οι εθνικιστές των Σκοπίων, πέραν της σημερινής επικράτειας της ΠΓΔΜ, που ονομάζουν “Δημοκρατία της Μακεδονίας” (η οποία ταυτίζεται με αυτό που αποκαλούν “Μακεδονία του Βαρδάρη”), θεωρούν ότι ένα κομμάτι της συνολικής Μακεδονίας βρίσκεται υπό ελληνική κατοχή (αυτήν που αναφέρουν ως “Μακεδονία του Αιγαίου” και ένα άλλο μικρότερο υπό βουλγαρική κατοχή (αυτήν που αναφέρουν “Μακεδονία του Πιρίν”).
Κάποιοι εκ των κατοίκων της “Μακεδονίας του Πιρίν” (πρωτεύουσά του το Μπλαγκόεβγκραντ) θεωρούν ότι είναι “Μακεδόνες” και όχι Βούλγαροι. Αν και στην προ δεκαετίας απογραφή η επίσημη καταγραφή αυτών που δήλωσαν τέτοιοι ήταν 3%, οι εθνικιστές τους υποστηρίζουν ότι αποτελούν τα 2/3 της περιοχής του Πιρίν (δηλαδή περίπου 250.000 στο σύνολο των 370.000 της περιοχής). Η οργάνωση που έχει εμφανιστεί και δραστηριοποιηθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες με τη σημαία του “μακεδονισμού” είναι η ΟΜΟ “Ίλιντεν” - Πιρίν, δηλαδή Ενωμένη Μακεδονική Οργάνωση “Ίλιντεν” του Πιρίν.
Μάλιστα, οι (Σλαβο)μακεδόνες της Βουλγαρίας καταλήγουν με την προειδοποίηση ότι κάτι τέτοιο “θα οδηγήσει τις δύο χώρες σε επιδείνωση των σχέσεών τους και την περιοχή στην αποσταθεροποίηση”. Απειλούν δε με προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπως έχουν κάνει και κατά το παρελθόν.

Σε αναζήτηση μέσα στις ιστορικές ατραπούς
Τρία ονόματα θεωρούνται “ιερά” για κάποιους στα Κεντρικά Βαλκάνια και μεταξύ αυτών, πέραν του ΟΜΟ (το οποίο εμφανίζεται και σε βουλγαρικών κατευθύνσεων οργανώσεις) και του Ίλιντεν (από την εξέγερση το 1903 τη μέρα του προφήτη Ηλία με το παλιό ημερολόγιο στο Κρούσεβο της σημερινής ΠΓΔΜ, όπου και τιμάται δεόντως στις 2 Αυγούστου κάθε χρόνο, συμβολίζοντας τον “μακεδονικό μεγαλοϊδεατισμό”), υπάρχει το ΒΜΡΟ (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση) που χρησιμοποιούν δεκάδες οργανώσεις στην ΠΓΔΜ αλλά και στη Βουλγαρία.
Όλα τους έλκουν την ιστορική δικαίωσή τους από τις καταστάσεις του 1893 στην ευρύτερη μακεδονική περιοχή στα Κεντρικά Βαλκάνια μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Τότε που εκδηλώθηκαν και οι δύο τάσεις στους κόλπους της αριστερής οργάνωσης ΒΜΡΟ (καμία ιδεολογική σχέση με το αντίστοιχο κυβερνών κόμμα στα Σκόπια): από τη μία ήταν οι σεντραλιστές και από την άλλη οι βερχοβιστές. Δηλαδή, αυτοί που ήθελαν ένα κεντρικό μακεδονικό κράτος στις γεωπολιτικές διευθετήσεις μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και εκείνοι που τάσσονταν με τον βουλγαρισμό. Μετεξέλιξη εκείνης της αντίθεσης είναι η σημερινή ανάμεσα σε αυτούς που θεωρούν ότι είναι Μακεδόνες και σε εκείνους που τους θεωρούν Βούλγαρους.
Μία αντίθεση που καταγράφηκε ως τέτοια μεταξύ των διαφόρων παραγόντων της περιοχής, αλλά απέκρυψε και μία άλλη διάσταση: την κοινωνικοπολιτική. Δηλαδή, αυτούς που έδιναν έμφαση στο εθνικό και εκείνους που επικέντρωναν στο κοινωνικό, όπως ο εκ των ηγετικών φυσιογνωμιών του ΒΜΡΟ Γιαν Σαντάνσκι, ο οποίος μάλιστα είχε ταχθεί με την αντιεξουσιαστική πτέρυγα, την τότε Κομμουνιστική Διεθνή.
(Απλώς να παραπέμψουμε εδώ και στην ομάδα των νιχιλικών αναρχικών αντιλήψεων “βαρκάρηδων” στη Θεσσαλονίκη, που έγιναν πασίγνωστοι με τις ανατινάξεις και τις βομβιστικές ενέργειες το 1903, για να στρέψουν τη διεθνή προσοχή στο μακεδονικό ζήτημα).
Δούρειος ίππος για αναγνώριση Κοσόβου
“Δούρειο ίππο” των Δυτικών προς τους Σέρβους για το Κοσσυφοπέδιο χαρακτήρισε σέρβος συνάδελφος την πρωτοβουλία της Σλοβενίας και της Κροατίας να οργανωθεί μια άτυπη συνάντηση των βαλκάνιων ηγετών. Μια τέτοια σύνοδος όμως ακόμα μία φορά μπλοκαρίστηκε λόγω του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου και της άρνησης των Σέρβων να ενδώσουν στην επιδίωξη της συμμετοχής του ως ανεξάρτητου κράτους.
Ακριβώς έντεκα χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και έξι χρόνια από τις βιαιότητες και την εκδίωξη χιλιάδων Σέρβων από τους Αλβανούς Κοσοβάρους, η εκκρεμότητα του Κοσσυφοπεδίου όχι μόνο είναι υπαρκτή στην πράξη (με όλες τις σχετικές συνέπειες στην οικονομικοκοινωνική υπόσταση της περιοχής και τις διεθνείς της σχέσεις), αλλά βρίσκεται μπροστά σε κάθε διεθνή κίνηση που αφορά τα Βαλκάνια. Τέτοια είναι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ σε συνεργασία με την ομόλογό του της Κροατίας Γιάντρανκα Κόσορ να προσκαλέσουν τους ηγέτες των βαλκανικών κρατών σε μια άτυπη συνάντηση-σύνοδο στο σλοβενικό θέρετρο του Μπρέντο-Πρι-Κράνιου.
Το αγκάθι που μπλοκάρει μια έλευση όλων των βαλκάνιων ηγετών είναι το καθεστώς με το οποίο θα συμμετέχει το Κόσοβο. Οι αλβανοί ηγέτες του τελευταίου θέλουν -και συμφώνησαν σ’ αυτό Σλοβένοι και Κροάτες (με την καθοδήγηση φυσικά των Δυτικών)- να συμμετάσχουν ως εκπρόσωποι ανεξάρτητου κράτους. Κάτι φυσικά που προκάλεσε τις αντιδράσεις των Σέρβων. Η σερβική ηγεσία στο Βελιγράδι ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει αν οι εκπρόσωποι των Αλβανοκοσοβάρων δεν είναι ενταγμένοι στην Πολιτική Αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο UNMIK και αν δεν κάθονται στη σύνοδο πίσω από το αντίστοιχο ταμπελάκι.
Παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ημερών του σλοβένου πρωθυπουργού, που περιελάμβαναν και μια νυχτερινή επίσκεψη την περασμένη Τετάρτη στο Βελιγράδι, αλλά και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, η συμμετοχή των σέρβων ηγετών δεν επιτεύχθηκε, όπως δεν ήταν γνωστό μέχρι την τελευταία στιγμή ποιοι τελικά θα συμμετάσχουν σ’ αυτή την... αποτυχημένη παράσταση.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Τα αντεθνικά κατορθώματα του ανεκδιήγητου Γιωργάκη

Από την ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο της ΓΣΕΕ ,εκεί στο ξενοδοχείο "ΑΘΩΣ ΠΑΛΛΑΣ" στη Χαλκιδική:

Mεταξύ των άλλων είπε τα εξής : "Είπαμε την αλήθεια στο λαό για την οικονομία. Ξέχασε μάλλον τις προεκλογικές με τις οποίες πήρε τις εκλογές πως..........


........."λεφτά υπάρχουν" ,"δεν θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ" και "θα μπουν κανόνες στην αγορά". Επίσης είπε "Στηρίζουμε το εισόδημα του εργαζόμενου", "θα δοθούν αυξήσεις στους εργαζόμενους γιατί αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη", και διάφορα άλλα τινά. Εν συνεχεία μετά τις εκλογές ήρθε η μεγάλη καρατζαφερικού τύπου κολοτούμπα με τις πρόσφατες ληστρικές για την τσέπη μας εξαγγελίες. Συν τω χρόνω άρχισε με λιβάνισμα για το Δ.Ν.Τ ως μοχλό πίεσης για τους ευρωπαίους, Τώρα ξανακάνει ποιο γελοία κολοτούμπα και άτακτη υποχώρηση από τη μέχρι σήμερα πολιτική του έβαλε τους τσάτσους του να μας πείσουν πως μόνο μέσα από την Ε.Ε θα δοθεί η λύση και από την όποια τονίζει ( με αγωνία μήπως του χαλάσουν την.. προσφυγή στο Δ.Ν.Τ ) δεν θέλουμε τίποτα, αφού σαν Ελληναράδες που είμαστε θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας, εγκαταλείποντας δήθεν οριστικά το προηγούμενο σενάριο. Με τόσο φορτίο όμως που κουβαλά ο άσχετος θα αναγκαστεί να στραφεί αργά η γρήγορα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για παροχή βοήθειας, πιθανόν και μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. Συν τοις άλλοις με τις παλινωδίες του και τον κρυφό αμερικανισμό του κατάφερε μα είναι εκτός του (έστω ως συμπαθών ) άξονα που δημιουργείται μεταξύ Ρωσίας ,Γερμανίας, Τουρκίας ,με απρόβλεπτες εθνικές εξελίξεις, για αυτό και η πλήρη απαξίωση του αρχικά, από τους ρώσους που τον παρέπεμψαν στο Δ.Ν.Τ ,και στην συνέχεια από την ΜΕΡΚΕΛ που τον φτύνει κατάμουτρα. Όλα αυτά όμως ,οι λανθασμένες και εντολοδοχικές του πράξεις, βαρύνουν την Ελλάδα, και όχι τον εκάστοτε περιστασιακό πρωθυπουργό, που στην ουσία έχει χάσει την δεδηλωμένη αφού αλλά είχαν οι προγραμματικές του δηλώσεις, και άλλα πράττει. Εδω θα του υπενθυμίσουμε πως εάν καταφύγει στο Δ.Ν.Τ που εμπεριέχει και την απεμπόληση μέρους της κυριαρχίας μας θα πρέπει να έχει νέα λαϊκή εντολή, διότι σε διαφορετική περίπτωση είναι άκυρες για τον λαό, οι αποφάσεις του.

Μέσα σε όλο αυτό τον κυκεώνα-κυκλώνα-πατρονάρισμα από τα Μ.Μ.Ε ξεχάσαμε όμως για το ποιοι φταίνε που κατάντησε η χώρα με μηδέν δανεισμό το 1975 να δανείζεται κάθε εβδομάδα. Ποιοι έφαγαν, η που πήγαν τα δισεκατομμύρια που δανείστηκαν κρυφά με τοκογλυφικά μάλιστα επιτόκια, διαχρονικά οι κυβερνώντες. Γιατί άφησαν την χώρα έρμαιο των στυγνών διεθνών τρωκτικών, συνεργαζόμενοι με τους ευρωπαίο-υπαλλήλους των Βρυξελλών που λειτούργησαν ως μεσάζοντες αυτών. Δεν φέρει κανένας από τους κυβερνώντες ευθύνη που όλα αυτά τα χρόνια έκανε πολιτική ασύστολων διορισμών στο δημόσιο, για να μην φανεί η κρυφή αποστολή τους που ήταν η διάλυση της βιομηχανίας-βιοτεχνίας; Δεν φέρει κανείς την ευθύνη που οι καταθέσεις στο εξωτερικό ( σε αντιδιαστολή της μεγάλης μερίδας των πολιτών ) , μερικών νεόπλουτων κρατικο-συντήρητων φίλων τους υπερβαίνει το έλλειμμα; Τώρα άρχισαν επειδή βλέπουν πως έρχεται το τέλος τους να ρίχνουν στο τραπέζι οικουμενικές δήθεν κυβερνήσεις έκτακτης ανάγκης με τι; με χαλασμένα και σάπια πολιτικά κρέατα ,που το μόνο που φέρουν είναι η πολιτική πανούκλα των περασμένων άρρωστων δεκαετιών τους, για να μας αποτελειώσουν. Η Ελλάδα κύριοι δεν είναι πολιορκημένο κάστρο, Λάθος έχετε καταλάβει. Θα γίνει το….. ΒΑΤΕΡΛΩ σας.

http://ixnos1.blogspot.com/
Διαβάστε περισσότερα...

Έλεος. Κάποιος πρέπει να τους σταματήσει. Μας κοροϊδεύουν. Άρπαξαν τρισεκατομμύρια και τώρα λένε ότι συνεισφέρουν......

Στα 2 εκ. ευρώ ανέρχεται η συνεισφορά βουλευτών - ευρωβουλευτών και Βουλής στον Λογαριασμό Αλληλεγγύης για την Απόσβεσης του Δημοσίου Χρέους, όπως ανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του σώματος Φίλιππος Πετσάλνικος.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη την περασμένη Πέμπτη στη Διάσκεψη των Προέδρων κάθε βουλευτής και ευρωβουλευτής θα δώσει 2.800 ευρώ από τις κρατήσεις του για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Στην ίδια Διάσκεψη αποφασίστηκε η Βουλή να συνεισφέρει 1,1 εκ. ευρώ από τις περαιτέρω περικοπές του προϋπολογισμού του σώματος.

Παρεμβαίνοντας η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε ότι το κόμμα της διαφωνεί με την απόφαση αυτή, γιατί διαφωνεί με τη δημιουργία του ίδιου του εθνικού λογαριασμού απόσβεσης του δημοσίου χρέους, κάτι που συγκαλύπτει τις ευθύνες όσων ευθύνονται για τη διόγκωση του χρέους.

Η κ. Παπαρήγα συμπλήρωσε ότι το ΚΚΕ έχει προτείνει μείωση των βουλευτικών μισθών, κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων καθώς και των αμοιβών επιτροπών.
Διαβάστε περισσότερα...

Δε θα τοποθετηθεί ακόμα το άγαλμα του Φιλίππου Β στην ΠΓΔΜ

Ο δήμαρχος της πόλης Μπίτολα (Μοναστήρι) της ΠΓΔΜ, Βλάντιμιρ Τάλεφσκι, γνωστοποίησε ότι το άγαλμα του Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου, δεν πρόκειται να τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης, το προσεχές διάστημα, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης αναφορικά με την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ.


κ. Τάλεφσκι πρόσθεσε ότι στη διάρκεια του τρέχοντος εξαμήνου αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η τοποθέτηση του αγάλματος του Φιλίππου ίσως έστελνε λανθασμένο πολιτικό μήνυμα.

Η δημοτική αντιπολίτευση στην Μπίτολα, που είχε στηλιτεύσει τη δαπάνη για την κατασκευή αγάλματος του Φιλίππου, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αλλά και τη σκοπιμότητα μίας τέτοιας ενέργειας, ζήτησε εξηγήσεις από τον δήμαρχο της πόλης για ποιο λόγο προχώρησε στην παραγγελία του αγάλματος αυτού, το οποίο κόστισε 350.000 ευρώ.

Το χάλκινο αυτό άγαλμα του Φιλίππου, έφιππου, είναι έτοιμο εδώ και ενάμισι χρόνο και βρίσκεται καλυμμένο στον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων του Δημαρχείου της Μπίτολα.

Οι εργασίες στην κεντρική πλατεία της πόλης, Μαγκνόλια, για την τοποθέτηση του αγάλματος του Φιλίππου έχουν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό καιρό και μάλιστα έχει τοποθετηθεί η βάση του αγάλματος με τη σχετική επιγραφή, ένα συντριβάνι και ο σχετικός φωτισμός.

Έως πρόσφατα, ο δήμαρχος της πόλης, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος, VMRO-DPMNE, δήλωνε ότι τεχνικής φύσεως προβλήματα καθυστερούσαν την τοποθέτηση του αγάλματος.

Ο σημερινός Τύπος των Σκοπίων σημειώνει ότι ο κ. Τάλεφσκι αναγνώρισε ότι ο λόγος που καθυστερεί η τοποθέτηση του αγάλματος του Φιλίππου δεν είναι τα τεχνικά προβλήματα, αλλά η πολιτική στιγμή και οι περιπλοκές, που ενδεχομένως θα προκαλούσε στις σχέσεις με την Ελλάδα, σε μία κρίσιμη καμπή.

Οι δημοτικές αρχές της Μπίτολα έχουν αναφέρει ότι η πόλη έχει κάθε δικαίωμα να τιμήσει τον Μακεδόνα βασιλέα και να τοποθετήσει άγαλμά του στην κεντρική πλατεία, καθώς ο Φίλιππος Β΄υπήρξε ο ιδρυτής της αρχαίας πόλης Ηράκλεια, η οποία επεκτείνεται δίπλα στην Μπίτολα.
Διαβάστε περισσότερα...

Καθηγήτρια πληροφορικής συνελήφθη στη Κοζάνη για κατωχή ναρκωτικών

40χρονη καθηγήτρια πληροφορικής από την Λευκόβρυση συνελήφθη από άνδρες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών στην Κοζάνη.


Η καθηγήτρια πληροφορικής κατηγορείται για κατοχή ναρκωτικών ουσιών καθώς σε έρευνα που έγινε στο σπίτι της το βράδυ της περασμένης Παρασκευής , βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες χασίς συνολικού μικτού βάρους 50 γραμμαρίων.

Την προηγούμενη ημέρα οι άνδρες της Ασφάλειας Κοζάνης είχαν προβεί στη σύλληψη της ανήλικης 16χρονης κόρη της, η οποία προσπαθούσε να πουλήσει χασίς στους συμμαθητές της .Η ανήλικη ομολόγησε στους αστυνομικούς ότι βρήκε το χασίς στην αποθήκη του σπιτιού της .......
Διαβάστε περισσότερα...

«Το χρέος της Ελλάδας είναι πρωτοφανές»...

Σύμφωνα με στοιχεία του Δ.Ν.Τ. το χρέος της Ελλάδας (δημόσιο και ιδιωτικό) είναι στο 179% του Α.Ε.Π. Ας δούμε λίγο τα χρέη (δημόσια και ιδιωτικά) των άλλων χωρών:
Ιαπωνία: 197,2% του Α.Ε.Π.
Ολλανδία: 234%
Ιρλανδία: 222%
Βέλγιο: 219%
Ισπανία: 207%
Πορτογαλία: 197%
Ιταλία: 194%


Μέσος όρος για Ε.Ε.: 175% του ευρωπαϊκού Α.Ε.Π.
Ποια είναι η Ελληνική «ιδιαιτερότητα»;
Η Ελλάδα λοιπόν κάνει την πρωτοτυπία να μεταφέρει τα χρέη του ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο. Γιατί ...

το Ελληνικό κράτος όχι μόνο κάνει τα στραβά μάτια σε μια σειρά από ανοιχτές παρανομίες (π.χ. εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία) αλλά στερεί προκλητικά από το δημόσιο τους βασικούς του πόρους, προτιμώντας να φαίνεται ένα χρεοκοπημένο κράτος παρά ένας ανίκανος ιδιωτικός τομέας. Κι όλα αυτά χωρίς να αναφερθούμε στις κάθε τύπου επιδοτήσεις
Μόνο από τις offshore εταιρίες χάνονται κάθε χρόνο 6 δις έσοδα για το κράτος (Νέα, 11/05/2009). Χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός οικονομικών Γ. Αγαπητός αναφέρει στην Ελευθεροτυπία της 20/02: «…τα μη εισπραττόμενα φορολογικά έξοδα υπερβαίνουν το 40% των εισπραττόμενων». Σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α. το 25% της παραγωγής στην Ελλάδα διακινείται χωρίς παραστατικά με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει τόσα λεφτά, ώστε αν τα έπαιρνε «…θα επέτρεπαν ακόμη και το μηδενισμό του δημόσιου χρέους μέσα σε λίγα χρόνια» (Ελευθεροτυπία, 20/02)
Σύμφωνα με τον Θ. Πελαγίδη, Καθηγητή της Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς
«Στην Ελλάδα, το χρέος του κράτους αντικατοπτρίζει και τις αδυναμίες του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας που δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικός με διεθνείς όρους. Το κράτος έτσι παίρνει πάνω του και μέρος του ιδιωτικού χρέους, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει και την αδυναμία του ιδιωτικού τομέα να πάρει τις ευθύνες του, να είναι διεθνώς ανταγωνιστικός χωρίς την κρατική προστασία και χρέωση.»
(http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=81857)
«Το Ελληνικό δημόσιο είναι διογκωμένο»
Σύμφωνα με στοιχεία του I.L.O. (International Labour Organization) στην Ελλάδα οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν το 22,3% των εργαζομένων την ίδια στιγμή που στην Γαλλία είναι το 30%, στην Σουηδία 34%, Ολλανδία 27%, Αγγλία 20%, Γερμανία 14%.
Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνουν τον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην λίστα των χωρών της Ε.Ε. η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο μέσον!
Η διόγκωση λοιπόν του δημοσίου είναι πέρα για πέρα πλαστή και ουσιαστικά χρησιμοποιούν την λειτουργικότητα του δημόσιου τομέα προκειμένου να πείσουν τον κόσμο ότι είναι διογκωμένος. Δεν έχει όμως παρά να ρίξει κανείς μια απλή ματιά στις μετατάξεις και τις αποσπάσεις για να δει το μηχανισμό «αξιοποίησης» των υπαλλήλων και τις ευθύνες γι αυτήν. Αλλά δεν μιλάμε μόνο για «εξυπηρετήσεις»: Χαρακτηριστική η περίπτωση υπουργείου που προσέλαβε 250 υπαλλήλους στα Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης (μέσω Α.Σ.Ε.Π.) χωρίς να έχει προνοήσει ΚΑΝ να νοικιάσει χώρο εργασίας γι αυτούς!! Η οργάνωση όμως των διευθύνσεων/οργανισμών/υπουργείων δεν είναι θέμα των δήθεν περισσευούμενων υπαλλήλων, αλλά των αδρά αμειβόμενων στελεχών και των πολιτικών τους προϊσταμένων. Αν αύριο λοιπόν απελευθερωθούν οι απολύσεις τα «στελέχη» αυτά μαζί με τους πολιτικούς τους προϊσταμένους θα εισηγηθούν την χρησιμότητά μας ως εργαζόμενοι, θα εισηγηθούν για την δική μας δουλειά, σύνταξη, ζωή!
«Οι Έλληνες δεν δουλεύουν»
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat οι Έλληνες εργαζόμενοι εργάζονται κατά μέσο όρο 42 ώρες την εβδομάδα έναντι 40,3 ωρών που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. Αν λοιπόν ψάχνουμε για «τεμπέληδες» καλύτερα να πάμε πιο βόρεια όπου οι Σουηδοί (38,1), Δανοί (38) Φιλανδοί (37,8) κλπ. φαίνεται να τεμπελιάζουν πολύ για τα δεδομένα του Πρετεντέρη.
Γιατί λοιπόν είναι μειωμένη η παραγωγικότητα;
Το πρόβλημα και πάλι βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα: ΔΕΝ κάνει καμία τεχνολογική βελτίωση, δεν αναλαμβάνει το κόστος του εκσυγχρονισμού του και στηρίζεται στο χαμηλό μεροκάματο, το οποίο για να εξασφαλίσει πηγαίνει πλέον ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ σε χώρες των Βαλκανίων.
Ως ανταπόδοση, τα κέρδη του από το εξωτερικό…παραμένουν στο εξωτερικό, σε off-shore εταιρίες και τράπεζες. Μάλιστα για να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους (ειδικά) οι τράπεζες προς το δημόσιο, όχι μόνο κερδοσκοπούν με το χρέος του δημοσίου μέσα από την γνωστή κομπίνα με την ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), αλλά προτρέπουν εδώ και χρόνια τους «σημαντικούς» πελάτες τους να βγάλουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό σε αφορολόγητους off shore παραδείσους που ιδρύουν οι…ΙΔΙΕΣ!!!! (Ελευθεροτυπία 3/05/2002)
Σε αυτούς δόθηκαν τα 12 δις «σωτηρίας» και εγγυήθηκαν άλλα 16!!! Αυτά και άλλα πολλά μπορούμε να γράψουμε για την σημερινή πραγματικότητα, όμως όλα θα συγκλίνουν προς μία απλή αλήθεια:
Σήμερα δεν γίνεται απλά μια τεράστια αναδιανομή πλούτου από τους φτωχότερους προς τους πλουσιότερους, αλλά και τίθενται οι βάσεις για την διαιώνιση της ουσιαστικής εξαθλίωσης τόσο για την δική μας όσο και για τις επόμενες γενεές.
Όσοι πιστεύουν ότι είναι απλά μια μπόρα που θα περάσει θ’ απογοητευθούν, όχι γιατί τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά γιατί τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει δίχως την δική μας συμμετοχή. Με τους σημερινούς όρους η ανοχή δεν είναι απλά συνενοχή, είναι ενεργός συμμετοχή στην καταστροφή της ζωής μας. Η ελπίδα έχει νόημα όταν έχει μια βάση. Δεν έχουμε δικαίωμα να καταστρέφουμε την βάση κρατώντας μια μάταιη ελπίδα.
Δεν μας ζητούν να δουλέψουμε περισσότερο.
Δεν μας ζητούν να μαζέψουμε τα έξοδά μας
Δεν μας ζητούν να κάνουμε κάποιες θυσίες για το κοινό καλό
Δεν μας ζητούν να στερηθούμε για τα παιδιά μας
Ζητούν τις ζωές μας και τις ζωές των γενιών που έρχονται.
Όσοι θεωρούν τα παραπάνω μεγάλα λόγια ή λαϊκίστικες ρητορείες θα δουν και στην πράξη ότι κάποια παραμύθια έχουν άσχημο τέλος.
Μόνο που στην πραγματική ζωή ευθυνόμαστε κι εμείς γι αυτό.

Αναρτήθηκε από press.gr@hotmail.com
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ, ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΛΙΓΟ, ΜΗ ΜΑΣΑΣ!

Διαβάστε περισσότερα...

Το Μετρό της Θεσσαλονίκης «ξέθαψε» χρυσό και βυζαντινές συνοικίες

Αφού έδωσαν οκτώ χρυσά στεφάνια, νομίσματα και κοσμήματα (από εκατοντάδες τάφους) οι ανασκαφές για το Μετρό της πόλης, αποκαλύπτουν τώρα κυρίως βυζαντινά κτίρια Oι πρώτες αποκαλύψεις της ανασκαφής - διάνοιξης για το Μετρό της Θεσσαλονίκης χάρισαν στους αρχαιολόγους άφθονο χρυσάφι.

Χρυσά στεφάνια και συνολικά 4.000 αντικείμενα βρέθηκαν αρχικά κυρίως κάτω από το Συντριβάνι και την Πανεπιστημιούπολη.

Κι ενώ οι ανασκαφές συνεχίζονται και ο χρυσός φαίνεται πως στέρεψε, οι αρχαιολόγοι εξακολουθούν να ανακαλύπτουν «θησαυρούς» κάτω από τη σύγχρονη πόλη. Μόνο που πλέον είναι ρωμαϊκές και βυζαντινές συνοικίες, δρόμοι, ναοί και μεγάλα κτίρια, ενώ η σκαπάνη «πέφτει» συνεχώς σε ακτέριστους τάφους, σύμφωνα με ανακοινώσεις για την αρχαιολογική σοδειά τη χρονιά που πέρασε.

Η ιστορική διαχρονία της πόλης, ακόμη και χωρίς χρυσή περιουσία, είναι πανταχού παρούσα και τα ευρήματα καλύπτουν τουλάχιστον 23 αιώνες παρουσίας (από τον 3ο π. Χ αι. έως τον 20ό αι.), σύμφωνα με τις εισηγήσεις της προϊσταμένης της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λίλιαν Αχειλαρά, στο 23ο Αρχαιολογικό Συνέδριο της Θεσσαλονίκης.

Κατά τις εισηγήσεις δε και των αρχαιολόγων της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Μνημείων Μ. Παϊσίδου, Σ. Βασιλειάδου και Σ. Τζεβρένη, η συνολική αρχαιολογική «σοδειά» των τελευταίων τριών ετών υπήρξε ενδιαφέρουσα αλλά ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς πολλά από τα ευρήματα αποκαλύπτονται και πέρα από τις «τρύπες» για το Μετρό, κάτω δηλαδή από δομημένους χώρους, και είναι αδύνατο να ερευνηθούν. Κάποια απ΄ αυτά, όπως τρίκλιτη βασιλική του 4ου-7ου αιώνα που βρέθηκε στις ανασκαφές για τον Σταθμό «Συντριβάνι», θα μετατοπισθούν πάνω σε ράγες, ενώ κάποια άλλα, αφού μελετηθούν, αναμένεται να καταχωθούν.

Μέχρι σήμερα τα ευρήματα της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων εξακολουθούν να φυλάσσονται στις αποθήκες- κοντέινερ απέναντι από το Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο, ενώ τα ογκώδη ευρήματα (τέσσερις τάφοι, μαρμάρινες σαρκοφάγοι κ.ά.) έχουν ήδη μεταφερθεί σε νέες αποθήκες που παραχωρήθηκαν στην περιοχή Καλοχωρίου. Οι ρυθμοί των αρχαιολόγων (και κυρίως των υπηρεσιών, όπως του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που έκανε ακόμη και οκτάμηνο για να γνωμοδοτήσει) είναι μάλλον αργοί και σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιουργούν οι καθυστερήσεις των τεχνικών εργασιών του Μετρό έγιναν η αιτία ακόμα και για εισαγγελική έρευνα έπειτα από καταγγελίες επαγγελματιών που πλήττονται από την κατάληψη δρόμων και πεζοδρομίων.

Με πρόσφατη πάντως παρέμβαση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, οι εργασίες των αρχαιολόγων και κυρίως οι αποφάσεις του ΚΑΣ για την τύχη των ευρημάτων επισπεύδονται.

«ΤΑ ΝΕΑ»
Διαβάστε περισσότερα...

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ

Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα προκλήθηκε σήμερα στις 2:30 περίπου στο 22ο χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού, με έναν νεκρό και τρεις τραυματίες. Το θανατηφόρο τροχαίο προκλήθηκε, αφού είχε προηγηθεί νωτιομετωπική σύγκρουση κινούμενων φορτηγών - συρόμενων οχημάτων, τα οποία ακινητοποιήθηκαν εντός των λωρίδων κυκλοφορίας.

Περί των 300 μέτρων προ του σημείου του συμβάντος και ενώ τα διερχόμενα οχήματα σταματούσαν, ΙΧ αυτοκίνητο προσέκρουσε σε φορτηγό όχημα και εν συνεχεία σε ΙΧ αυτοκίνητο με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του 42χρονου οδηγού και τον τραυματισμό των τριών συνεπιβατών ( 40, 16, και 9 ετών).
Η κυκλοφορία διακόπηκε στο σημείο και διεξαγόταν μέσω της Εθνικής Οδού Βέροιας - Κοζάνης με εκτροπές από τους κόμβους Βέροιας και Πολύμυλου έως τις 7:15 το πρωί που δόθηκε σε κυκλοφορία σε μία λωρίδα.
Αναρτήθηκε από ΛΕΥΤΕΡΙΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν από χθες οι γιατροί του Νοσοκομείου Φλώρινας

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν από χθες οι γιατροί του Νοσοκομείου Φλώρινας, σύμφωνα και με απόφαση της γενικής συνέλευσης της περασμένης Παρασκευής. Όπως ανέφερε στην ΕΡΑ Φλώρινας ο πρόεδρος της Νοσοκομειακής Επιτροπής Κων/νος Γεωργακόπουλος, η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω....


των μεγάλων προβλημάτων που δημιουργούνται από τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κατάσταση η οποία έχει πάρει, όπως λέει, τραγικές διαστάσεις.

Οι γιατροί επισημαίνουν για ακόμα μια φορά την μη πληρωμή ακόμη και σήμερα, ένα μήνα μετά την συνάντηση με την Υπουργό Υγείας, των δεδουλευμένων των εφημεριών του Δεκέμβρη, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, όπως τους είχαν υποσχεθεί.

Οι γιατροί δηλώνουν αποφασισμένοι, επεσήμανε ο κ. Γεωργακόπουλος, να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, εάν δεν λυθούν σύντομα τα προβλήματα και αν δεν προσληφθεί άμεσα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Από την πλευρά του ο βουλευτής Ν.Δ. Φλώρινας Ευστάθιος Κων/νιδης τόνισε πως ήδη πρέπει να έχουν τοποθετηθεί δύο γιατροί ένας μικροβιολόγος και ένας γυναικολόγος όπως τον διαβεβαίωσε η Υπουργός Υγείας σε συνάντηση τους πριν λίγες μέρες, επισημαίνοντας όμως πως με δύο γιατρούς δεν λύνεται το πρόβλημα χρειάζονται και άλλες προσλήψεις. Υπογράμμισε δε πως πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους γιατρούς για να έρχονται στην περιοχή.
Διαβάστε περισσότερα...

Αποτελέσματα ψηφοφορίας στο 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ

230 ψήφους και 22 έδρες έλαβε η ΠΑΣΚΕ, αυξάνοντας κατά μία τις έδρες της στο 45μελές όργανο διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Η ΔΑΚΕ έλαβε 118 ψήφους και 11 έδρες, χάνοντας μία από τις προηγούμενες εκλογές, η ΔΑΣ του ΠΑΜΕ 100 ψήφους και 9 έδρες, η Αυτόνομη Παρέμβαση 29 ψήφους και 3 έδρες, ενώ οι «Παρεμβάσεις» έλαβαν μία ψήφο.
Δύο ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα.

Στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ η ΠΑΣΚΕ πλέον έχει 12 έδρες, η ΔΑΚΕ 6, η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) 5 και η Αυτόνομη Παρέμβαση 2 έδρες. Στην Ελεγκτική Επιτροπή η ΠΑΣΚΕ εκλέγει 8 αντιπροσώπους, η ΔΑΚΕ 4 και η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) 3.
Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα για το θάνατο βρέφους από την Κοζάνη και η ξεφτίλα των πολιτικών

Μα πόσο ξεφτίλες, είστε οι πολιτικοί;

Την είδηση την ξέρετε όλοι: ένα βρέφος πέθανε μετά από ταλαιπωρία δύο εβδομάδων, αφού περιπλανήθηκε στα νοσοκομεία Πτολεμαϊδας, Κοζάνης, Βέροιας και τέλος έφτασε με σηψαιμία στο Ιπποκράτειο, όπου και κατέληξε. Ενας πατέρας και μια μητέρα, κράτησαν το παιδί τους, το παιδάκι τους, ηλικίας 13 μηνών, στην αγκαλιά τους πεθαμένο. Και σήμερα τρέχουν να το θάψουν. Να ανοίξουν λάκο, να το βάλουν στο φέρετρο, να το ρίξουν στον τάφο και να το σκεπάσουν με χώμα.

Και ξέρετε ποιά ήταν η απάντηση της Υπουργού Υγείας;



“Έρευνα για το θάνατο βρέφους από την Κοζάνη διέταξε η υπουργός Υγείας”

Τι λέτε μωρέ; Πόσο ξεφτιλισμένοι είστε;

Το μωρό πήγε στην Κοζάνη, όπου δεν υπάρχε παιδίατρος,

μετά πήγε στην Πτολεμαϊδα, όπου δεν υπήρχε παιδίατρος,

μετά πήγε στη Βέροια, όπου δεν υπήρχε παιδίατρος,

και οι παθολόγοι διέγνωσαν γαστρεντερίτιδα

και μετά …πέθανε. Τόσο απλό, ε;

Και αντί να παραιτηθεί και να αλλάξει χώρα η κυρία Ξενογιανακοπούλου, που άφησε όλα τα νοσοκομεία της επαρχίας, χωρίς γιατρούς, διέταξε έρευνα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Μα εσείς θα διατάξετε έρευνα;

Έρευνα πρέπει να διατάξουν οι πολίτες για να απολογηθείτε για ποιό λόγο έμειναν όλα τα νοσοκομεία χωρίς παιδίατρο! Θα μας τρελάνετε; Έχετε αφήσει όλα τα νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και “διατάζετε έρευνα;” Kαι σεις ρε εντεταλμένοι ξεφτίλες δημοσιογράφοι, παρουσιάζετε τον αντιπερισπασμό του Υπουργείου, ως είδηση; Εσείς δεν αναρωτιέστε; Ποιός πρέπει να ερευνηθεί;

Ένας σοβαρός εισαγγελέας δεν υπάρχει να σας χώσει μέσα;

Να πάτε στην κηδεία του μωρού κ. Ξεκογιαννακοπούλου και να ρίξετε εσείς την τελευταία χούφτα χώμα, στα ματάκια του μωρού.

taxalia


Διαβάστε περισσότερα...

Θερινή ώρα 2010: Την Κυριακή 28 Μαρτίου αλλάζει η ώρα

Στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες του ρολογιού θα γυρίσουν μία ώρα μπροστά. Τη Θερινή ώρα θα ακολουθούμε από την επόμενη Κυριακή 28 Μαρτίου.

Στις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά Διαβάστε περισσότερα...

Λιγνιτική μονάδα από Elpedison

Πρόθεση για δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Φλώρινα, κοντά στο λιγνιτωρυχείο της Βεύης, με καύση λιγνίτη και ισχύ 370 μεγαβάτ, εξέφρασε η Elpedison (ΕΛ.ΠΕ. και ιταλική Edison), με αίτηση που κατέθεσε χθες στη ΡΑΕ.
Μεταξύ αυτών που αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, περιλαμβάνεται και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ (Μπόμπολας-Καλιτσάντσης) με την οποία η Elpedison έχει κατ' αρχήν συμφωνία προμήθειας λιγνίτη, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για αμφισβήτηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο καύσιμο αυτό.


Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές για τη Βεύη αναμένεται να καταθέσουν επίσης ο Μυτιληναίος με ΜΕΤΚΑ και Δελφοί Δίστομον, η ΕΛΜΙΝ (Βαρδινογιάννης), η ΤΕΡΝΑ και ο όμιλος Κοπελούζου.
Διαβάστε περισσότερα...

Μάχη πολλών μνηστήρων για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης

Όλοι οι παίκτες της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, εκπροσωπώντας τον ιδιωτικό τομέα, εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη μίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στη Φλώρινα.

Πρόκειται για δημόσιο λιγνιτωρυχείο, με αποθέματα περίπου 90 εκατομμυρίων τόνων, το οποίο μέχρι πριν από 7 χρόνια εκμεταλλευόταν εταιρεία του Κ. Βαρβούτη, η οποία στη συνέχεια κατέστη έκπτωση και τα δικαιώματα επέστρεψαν στο Δημόσιο.

Παρά το ότι η διαδικασία που επέλεξε το υπουργείο, αφορά αποκλειστικά και μόνο την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης λιγνίτη, η παραχώρηση αυτή, συνδυάζεται αμέσως με τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.

Ο λόγος είναι ότι παρά την επιβάρυνση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, με το υψηλό κόστος των εκπομπών ρύπων που θα ισχύσει από το 2013 και μετά, το νέο εργοστάσιο, μαζί με αυτό που λειτουργεί η ΔΕΗ [DEHr.AT] στη Μελίτη της Φλώρινας, θα είναι τα πρώτα που θα προσφέρουν ενέργεια στην ημερήσια αγορά και θα ακολουθούν τα παλιότερα.

Σύμφωνα με μοντέλα που έχουν επεξεργαστεί ενεργειακοί φορείς, από το 2013 και μετά, στον υπολογισμό της οριακής τιμής του συστήματος, θα συμμετέχει και το κόστος των ρύπων ανά παραγόμενη κιλοβατώρα, μέγεθος που είναι συνάρτηση του βαθμού απόδοσης της κάθε μονάδας.

Έτσι, από τις θερμικές μονάδες, οι πρώτες που θα εισφέρουν ηλεκτρική ενέργεια θα είναι οι μονάδες φυσικού αερίου, λόγω του υψηλού βαθμού απόδοσης και των χαμηλότερων εκπομπών. Θα ακολουθούν κατά σειρά οι λιγνιτικές με τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης.

Η πλέον σύγχρονη μονάδα, δηλαδή αυτή που θα έχει κατασκευαστεί τελευταία, θα είναι η πρώτη λιγνιτική που θα προσφέρει ενέργεια στο σύστημα και θα ακολουθούν, η μονάδα της ΔΕΗ στη Μελίτη Φλώρινας, η μονάδα 5 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ζήτησης, οι παλαιότερες μονάδες της ΔΕΗ.

Οι προκλήσεις

Η προοπτική αυτή, όπως είναι φυσικό δημιουργεί προκλήσεις, όχι μόνο πολιτικές, αλλά και σε οικονομικό- επιχειρηματικό επίπεδο. Οι διακηρύξεις των πολιτικών ηγεσιών για τη συνεισφορά του λιγνίτη στην κάλυψη των αναγκών και στη διατήρηση της τιμής της κιλοβατώρας σε χαμηλά επίπεδα, δύσκολα θα μπορούν να σταθούν.

Όπως έχουν επανειλημμένα επισημάνει, τόσο η ηγεσία της ΔΕΗ, όσο και οι αρμόδιοι της ΡΑΕ με το σημερινό μείγμα καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή, στο οποίο ο λιγνίτης συμμετέχει με 50%-55%, η επιβάρυνση της ΔΕΗ για αγορά δικαιωμάτων ρύπων, θα είναι μεγαλύτερη από 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο.

Με το δεδομένο αυτό, για να διατηρηθεί ο ρόλος του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, και με τη σημερινή εικόνα της παραγωγικής υποδομής της ΔΕΗ, θα πρέπει η επιβάρυνση από τις εκπομπές ρύπων να μεταφερθεί στην κατανάλωση, αυξάνοντας την τιμή της κιλοβατώρας κατά περίπου 30%. Έτσι, η επιλογή για διατήρηση των παλαιών εργοστασίων της ΔΕΗ, και της απασχόλησης που προσφέρουν αυτά, θα σημάνει σημαντική επιβάρυνση των καταναλωτών. Η εναλλακτική υποκατάστασης μέρους της λιγνιτικής ισχύος από μονάδες φυσικού αερίου διασφαλίζει τη ΔΕΗ, αλλά όχι και τις σημερινές θέσεις εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, η προοπτική αυτή, αν και περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς της επιχείρησης, καθυστερεί σημαντικά στην υλοποίησή της (μονάδες Αλιβερίου και Μεγαλόπολης).

Η εκμετάλλευση

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, έτοιμοι να διαπραγματευτούν με το Δημόσιο για την εκμετάλλευση του λινιτωρυχείου της Βεύης εμφανίστηκαν καταθέτοντας φακέλους, οι παρακάτω όμιλοι:

* Eλλάκτωρ

* Ομιλος Μυτιληναίου - ΜΕΤΚΑ [MTKr.AT] [MTKr.AT] -ΔΕΛΦΟΙ Δίστομον (εταιρείες ομίλου Μυτιληναίου)

* ΕΠΛΜΙΝ (όμιλος Βαρδινογιάννη)

* ΤΕΡΝΑ (Περιστέρης -Κάμπας)

* Ορίζων Μεταλλευτική - ΜΕΤΕ Α.Ε. (όμιλος Κοπελούζου)

* Μηχανική

Επιτροπή

Για την προώθηση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης, με απόφασή του συγκρότησε επιτροπή εκμίσθωσης στην οποία θα προεδρεύει ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Μητρόπουλος που είναι και πρόεδρος του ΙΓΜΕ.

Τα άλλα μέλη της επιτροπής είναι οι: Πραστάκος Γρηγόρης, Πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Περράκης Στέλιος, καθηγητής Παντείου, Παναγόπουλος Κων/νος, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ και Μέρκος Παναγιώτης, γενικός επιθεωρητής περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ. Ταυτόχρονα, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή διαφάνεια στην κατάρτιση σύμβασης που θα υποβληθεί στη Βουλή για κύρωση, ο κ. Μανιάτης απέστειλε επιστολή προς τις ηγεσίες των κομμάτων της Βουλής και ζήτησε τον ορισμό εκπροσώπων τους, ώστε σε τακτά χρονικά διαστήματα να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για την πορεία του έργου της επιτροπής.
Διαβάστε περισσότερα...
Related Posts with Thumbnails