Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

40 χρόνια δουλειάς με το νέο ασφαλιστικό!!!

“Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή “ λέει ο Ρήγας σε έναν στίχο επίκαιρο λόγω της 25ης Μαρτίου αλλά και λόγω των αλλαγών που έρχονται στο ασφαλιστικό!
Και αυτό γιατί εργασιακό βίο έως και 40 χρόνια θα προβλέπει το νέο σύστημα συνταξιοδότησης το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2018 με άξονα τη βασική σύνταξη η οποία θα καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια.


Σύμφωνα με το προσχέδιο του ασφαλιστικού ( κείμενο 12 σημείων ) που θα αρχίσει να συζητείται την Τετάρτη στη διαρκή επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής , η βάση υπολογισμού της σύνταξης θα είναι η δεκαετία ή η 15ετία κατά την έναρξη της εφαρμογής και το σύνολο του εργατικού βίου προς τα τέλη της επόμενης δεκαετίας.
Θα προβλέπει επίσης κλιμακούμενους συντελεστές από τα 15 έως τα 40 χρόνια. Ο νομοθετικός προσδιορισμός των συντελεστών - όπως επεσήμανε σήμερα ο κ. Λοβέρδος -έχει μεν πολιτικό χαρακτήρα αλλά θα εξαρτάται και από την οικονομική δυνατότητα των ταμείων.
Πάντως όπως υπολογίζουν οι ειδικοί με το... νέο τρόπο υπολογισμού με βάση μεγαλύτερο μέρος του εργασιακού βίου, ο ασφαλισμένος θα χρειαστεί να δουλέψει πάνω από 35 χρόνια για να εισπράξει μια αξιοπρεπή σύνταξη.
Από το 2018 θα γίνει λογιστικός διαχωρισμός προνοιακών και ανταποδοτικών παροχών. Η ανταποδοτική σύνταξη θα καθορίζεται με όρους τιμαριθμικούς ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των ταμείων. Οι εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο θα αρχίσει από το 2013, θα απαγορευθούν τα προγράμματα εθελουσιών εξόδων ενώ ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά 2 χρόνια έως το 2015 (από 61,4 στα 63,5 έτη).

Related Posts :



Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails