Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Δε θα τοποθετηθεί ακόμα το άγαλμα του Φιλίππου Β στην ΠΓΔΜ

Ο δήμαρχος της πόλης Μπίτολα (Μοναστήρι) της ΠΓΔΜ, Βλάντιμιρ Τάλεφσκι, γνωστοποίησε ότι το άγαλμα του Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου, δεν πρόκειται να τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης, το προσεχές διάστημα, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης αναφορικά με την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ.


κ. Τάλεφσκι πρόσθεσε ότι στη διάρκεια του τρέχοντος εξαμήνου αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η τοποθέτηση του αγάλματος του Φιλίππου ίσως έστελνε λανθασμένο πολιτικό μήνυμα.

Η δημοτική αντιπολίτευση στην Μπίτολα, που είχε στηλιτεύσει τη δαπάνη για την κατασκευή αγάλματος του Φιλίππου, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αλλά και τη σκοπιμότητα μίας τέτοιας ενέργειας, ζήτησε εξηγήσεις από τον δήμαρχο της πόλης για ποιο λόγο προχώρησε στην παραγγελία του αγάλματος αυτού, το οποίο κόστισε 350.000 ευρώ.

Το χάλκινο αυτό άγαλμα του Φιλίππου, έφιππου, είναι έτοιμο εδώ και ενάμισι χρόνο και βρίσκεται καλυμμένο στον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων του Δημαρχείου της Μπίτολα.

Οι εργασίες στην κεντρική πλατεία της πόλης, Μαγκνόλια, για την τοποθέτηση του αγάλματος του Φιλίππου έχουν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό καιρό και μάλιστα έχει τοποθετηθεί η βάση του αγάλματος με τη σχετική επιγραφή, ένα συντριβάνι και ο σχετικός φωτισμός.

Έως πρόσφατα, ο δήμαρχος της πόλης, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος, VMRO-DPMNE, δήλωνε ότι τεχνικής φύσεως προβλήματα καθυστερούσαν την τοποθέτηση του αγάλματος.

Ο σημερινός Τύπος των Σκοπίων σημειώνει ότι ο κ. Τάλεφσκι αναγνώρισε ότι ο λόγος που καθυστερεί η τοποθέτηση του αγάλματος του Φιλίππου δεν είναι τα τεχνικά προβλήματα, αλλά η πολιτική στιγμή και οι περιπλοκές, που ενδεχομένως θα προκαλούσε στις σχέσεις με την Ελλάδα, σε μία κρίσιμη καμπή.

Οι δημοτικές αρχές της Μπίτολα έχουν αναφέρει ότι η πόλη έχει κάθε δικαίωμα να τιμήσει τον Μακεδόνα βασιλέα και να τοποθετήσει άγαλμά του στην κεντρική πλατεία, καθώς ο Φίλιππος Β΄υπήρξε ο ιδρυτής της αρχαίας πόλης Ηράκλεια, η οποία επεκτείνεται δίπλα στην Μπίτολα.

Related Posts :



Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails