Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Κοινή δήλωση αλλά χωριστή "τσέπη" για συζύγους

Παρελθόν θεωρείται πλέον για την Εφορία το «κοινό ταμείο» των συζύγων. Με τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής που επέφερε ο υπουργός Οικονομικών στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Πέμπτη στη Βουλή, από το 2011 (οικονομικό έτος 2010) οι σύζυγοι θα υποβάλουν μεν κοινή δήλωση, αλλά θα κάνουν ξεχωριστό «ταμείο»,

αφού η εκκαθάριση θα γίνεται ξεχωριστά για τον καθέναν και υπόχρεος είναι ο καθένας για το ποσό που του αντιστοιχεί (και όχι «εις ολόκληρον» και για τους δύο όπως ίσχυε).
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων πάντως, η ρύθμιση αφορά μόνο τη φορολογία εισοδήματος και όχι άλλες φορολογίες (κεφαλαίου κλπ) όπου οι σύζυγοι παραμένουν συνυπόχρεοι στην περίπτωση που η οφειλή προς το δημόσιο ενός συζύγου καταστεί ληξιπρόθεσμος και απαιτητή.
Με άλλες τροποποιήσεις, το υπουργείο Οικονομικών ανατρέπει και πάλι τα προηγούμενα σχέδια φορολόγησης των μετοχών. Αντί για φόρο 15% που θα επιβάλλετο σε περίπτωση πώλησης εντός δωδεκαμήνου (που στη συνέχεια έγινε "εντός τριμήνου") το οικονομικό επιτελείο επέλεξε τελικά να τιμωρήσει περισσότερο τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Έτσι αν η πώληση των μετοχών γίνει εντός τριμήνου από την αγορά τους, προβλέπεται παρακράτηση 20% για τα φυσικά πρόσωπα και, στη συνέχεια, φορολόγηση στην κλίμακα φόρου εισοδήματος. Για τις εταιρίες επιβάλλεται εφάπαξ φόρος 20%.
Αντίστοιχα, αν η πώληση γίνει μετά τους τρεις μήνες και μέσα σε δώδεκα μήνες από την αγορά των μετοχών, προβλέπεται παρακράτηση 10% για τα φυσικά πρόσωπα και, στη συνέχεια, φορολόγηση στην κλίμακα. Για εταιρίες επιβάλεται εφάπαξ φόρος 10%. Αν οι μετοχές διακρατηθούν περισσότερο από ένα χρόνο, δεν επιβάλλεται φόρος στην πώλησή τους.

Με προσθήκες της τελευταίας στιγμής, ορίζεται ότι στος εξής ο "φορολογικός μανδύας" θα αποκαλύπτεται και η έρευνα στις off shore θα διενεργείται, εφόσον συντρέχουν λόγοι, μέχρι της αποκαλύψεως του "τελευταίου φυσικού προσώπου".
Με άλλη διάταξη, οι αγρότες που πωλούν την παραγωγή τους σε λαϊκές αγορές, θα εγκαταστήσουν μεν ταμειακή μηχανή αλλά θα αντιμετωπίζονται διαφορετικά και θα έχουν ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση εν σχέσει με όσους πωλούν εκτός λαϊκών αγορών (επιστροφή φόρου με συντελεστές 5% και 11%).
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν συνήλθε από το κώμα μιλούσε άλλη γλώσσα

Τα χέρια ψηλά έχει σηκώσει η επιστήμη με την περίπτωση ενός 13χρονου κοριτσιού από την Κροατία το οποίο έπεσε σε κώμα για 24 ώρες και μόλις συνήλθε άρχισε να μιλάει άπταιστα γερμανικά.


Φυσικά οι γιατροί και οι γονείς τα έχασαν αφού η μικρή δεν μιλούσε καθόλου τα γερμανικά και επιπλέον μετά την περιπέτεια της υγείας της δεν ήταν σε θέση να μιλήσει τη μητρική της γλώσσα.

Πάντως οι ψυχίατροι αναφέρουν ότι παρόμοιο περιστατικό έχει συμβεί και άλλες φορές με περιπτώσεις ανθρώπων που «ξύπνησαν» από κώμα και άρχισαν να μιλάνε άγνωστες γι’ αυτούς γλώσσες ή ακόμα και γλώσσες που δεν υπάρχουν πια. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο.
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΙΔΕ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

Το φυσάει και δεν κρυώνει ένας Έλληνας που είδε ξαφνικά τη φωτογραφία του να φιγουράρει σε συσκευασίες γιαουρτιού, και μάλιστα τούρκικου, το οποίο συσκευάζει εταιρία στη Σουηδία.


Μάλιστα, προχώρησε σε μήνυση και αγωγή εναντίον της σουηδικής εταιρίας, διεκδικώντας αποζημίωση 50 εκατομμυρίων κορόνων, δηλαδή περίπου 6.9 εκατομμυρίων Ευρώ.
Η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις στη Σουηδία, καθώς ο άντρας που ζει μόνιμα στην Ελλάδα υποστηρίζει ότι η φωτογραφία του χρησιμοποιήθηκε χωρίς την άδειά του, ενώ η εταιρία υποστηρίζει ότι την αγόρασε από πρακτορείο, θεωρώντας ότι έχουν πληρωθεί τα σχετικά πνευματικά δικαιώματα.
Όλα πάντως ξεκίνησαν, όταν... ένας γνωστός του εικονιζόμενου, ο οποίος ζει στη Στοκχόλμη, είδε τη συσκευασία του τούρκικου γιαουρτιού και αναγνώρισε τον συμπατριώτη και φίλο του, τον οποίο στη συνέχεια ενημέρωσε για το συμβάν.
«Ήμουν έκπληκτος και δεν πίστευα στα μάτια μου», δήλωσε στο σουηδικό Sveriges Radio ο Έλληνας μετανάστης, προσθέτοντας ότι «ήταν σοκ για τον ίδιο να βλέπει τον γνωστό του στη συσκευασία του τούρκικου γιαουρτιού». Αναφέρει μάλιστα ότι «ο γνωστός του δεν επιθυμεί να συνεχιστεί αυτό και ότι αναρωτιέται πως βρέθηκε η φωτογραφία του» στα χέρια της σουηδικής εταιρίας.
Ο Μηνάς Καρατζόγλης, ο 74χρονος παππούς από τους Δελφούς που ανακάλυψε ξαφνικά ότι μια σουηδική εταιρεία χρησιμοποιεί τη φωτογραφία του στη συσκευασία του γιαουρτιού της παρουσιάζοντάς τον ως Τούρκο, μπορεί να παρηγορηθεί: η περίπτωσή του κάθε άλλο παρά μοναδική είναι.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ανυποψίαστοι πολίτες βλέπουν φωτογραφίες τους να δημοσιεύονται για λόγους εντελώς διαφορετικούς από εκείνους για τους οποίους τις τράβηξαν. Η Ντανιέλ και ο Τζεφ Σμιθ, ένα ζευγάρι που ζει σ΄ ένα προάστιο του Σεντ Λούις, στις ΗΠΑ, έπαθαν σοκ πέρυσι όταν έμαθαν πως η οικογενειακή φωτογραφία τους, την οποία είχαν στείλει σε φίλους τους αντί κάρτας για τα Χριστούγεννα, χρησιμοποιούνταν εν αγνοία τους σε μια διαφημιστική αφίσα στην Πράγα.
Ενας φίλος τους που ταξίδεψε στην τσεχική πρωτεύουσα έσπευσε να τους ειδοποιήσει όταν τους είδε να του χαμογελούν, σχεδόν σε φυσικό μέγεθος, από την αφίσα ενός σούπερ μάρκετ που ειδικεύεται σε εισαγωγές από την Ιταλία. Ο ιδιοκτήτης του, ο Μάριο Μπερτούτσο, είπε πως πίστευε ότι η εικόνα είχε δημιουργηθεί από ηλεκτρονικό υπολογιστή και τη χρησιμοποίησε για να διαφημίσει την υπηρεσία «ντελίβερι» του καταστήματός του. Οταν του είπαν πως απεικόνιζε μια πραγματική οικογένεια, την αφαίρεσε αμέσως. Και ούτε κουβέντα για αποζημίωση. «Ευχαρίστως θα γράψουμε ένα e-mail για να ζητήσουμε συγγνώμη», δήλωσε ο Μπερτούτσο, προσθέτοντας πως αν η οικογένεια ήταν ντόπια θα της προσέφερε ένα μπουκάλι κρασί. Οι Σμιθ είπαν πως στο εξής θα προσθέτουν ένα υδατογράφημα σε όλες τις οικογενειακές φωτογραφίες που δημοσιεύουν στο μέλλον...
Σε μια άλλη, πολύ σοβαρότερη, περίπτωση δημοσίευσης φωτογραφίας ανύποπτου πολίτη, ο ισπανός κομμουνιστής πολιτικός Γκάσπαρ Γιαμαθάρες ειδοποιήθηκε φέτος τον Ιανουάριο ότι το αμερικανικό FΒΙ χρησιμοποιεί στον ιστότοπό του μια δική του φωτογραφία, εμφανίζοντάς την ως... κατασκευασμένη από ηλεκτρονικό υπολογιστή φωτογραφία για το πώς είναι σήμερα ο... Οσάμα Μπιν Λάντεν!
Οπως έγινε αργότερα γνωστό, ο υπεύθυνος του FΒΙ για τα πορτρέτα των καταζητουμένων δεν έμεινε ικανοποιημένος από την εικόνα που έφτιαξε ο υπολογιστής όταν του ζήτησε μια φωτογραφία του Μπιν Λάντεν σε ηλικία 52 χρόνων (η σημερινή ηλικία του αρχιτρομοκράτη), έτσι κι αυτός χρησιμοποίησε μια εικόνα του Γιαμαθάρες που βρήκε στο Google, χωρίς να ξέρει ότι ανήκει στον ισπανό πολιτικό! Ο Γιαμαθάρες χαρακτήρισε «αναίσχυντη» την πρακτική του FΒΙ, ο ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο χαρακτήρισε το επεισόδιο «πολύ σοβαρό», εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Μαδρίτη ζήτησε συγγνώμη από τον Γιαμαθάρες.
Και η εφημερίδα «Ελ Μούντο» συμπέρανε πως «είναι προφανές ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν έχουν ιδέα πώς μοιάζει τώρα ο Μπιν Λάντεν»...
Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος η βάση του 10...

Προωθείται η κατάργηση της βάσης του 10 ως υποχρεωτικό κριτήριο για την εισαγωγή των μαθητών στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τώρα, εάν αυτό προκαλέσει βελτίωση ή μείωση του επιπέδου των ελληνικών πανεπιστημίων, δεν το γνωρίζουμε.


Σίγουρα όμως θα αποτελέσει καλή ενίσχυση για τις τάξεις των τοπικών κοινωνιών που κερδίζουν από την παραμονή και την ανάπτυξη των ιδρυμάτων στον τόπο τους αλλά και θα μειωθεί το επίπεδο της ανεργίας...
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Eλληνες αγοράζουν…το Λονδίνο

Ξεπέρασαν εκείνες των Αράβων οι τοποθετήσεις από Έλληνες στην κτηματαγορά του Λονδίνου και της Βρετανίας γενικότερα, καθώς οι φόβοι στο εσωτερικό έχουν ωθήσει πολλούς στην προσπάθεια να προστατέψουν τα κεφάλαιά τους να επενδύουν σε αγορές σπιτιών και διαμερισμάτων στη βρετανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian οι Έλληνες βρίσκουν στην κτηματαγορά του Λονδίνου το ασφαλές λιμάνι, όπου μπορούν να προστατέψουν το ρευστό τους. Με τον τρόπο αυτό το παραδοσιακό “σπίτι” της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, το Λονδίνο, γνωρίζει πιένες με τις αγορές σπιτιών από Έλληνες να φτάνουν σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ. Η τάση έχει εντυπωσιάσει τους βρετανούς μεσίτες, οι οποίοι έχουν προσάψει και προσωνύμιο στους νέους τους αγοραστές, το “cash Greeks”, δηλαδή οι “Έλληνες του ρευστού”. Μάλιστα, το εντυπωσιακό είναι ότι οι τοποθετήσεις των εν λόγω αγοραστών γίνονται σε πολυτελείς οικίες και διαμερίσματα, η τιμή των οποίων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο στερλίνες. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι αυτό που μαρτυρούν οι μεσίτες, ότι οι Έλληνες αυτή τη στιγμή αγοράζουν “με κλειστά μάτια”, υπό την έννοια ότι τοποθετούν τα χρήματά τους σε οικίες, τις οποίες δεν εξετάζουν καν – όπως κάνει οποιοσδήποτε αγοράζει σπίτι για τον εαυτό του. Απλά τις αγοράζουν, γιατί τις θεωρούν μια σίγουρη επένδυση για τα χρήματά τους.
Διαβάστε περισσότερα...

Φλώρινα: Μια... άγνωστη φιλόξενη γη

Ανατολικότερα από το τριεθνές των Πρεσπών και τον Βαρνούντα βρίσκεται η πρωτεύουσα του νομού και βόρεια από αυτήν απλώνονται χωριά με καλοδιατηρημένη την αρχιτεκτονική τους παράδοση και ένα φυσικό περιβάλλον

O ακριτικός Νομός Φλώρινας έχει πληθώρα άγνωστων χωριών τα οποία αξίζει να ανακαλύψετε. Στο ύψος της πόλης της Φλώρινας και βόρεια απλώνεται ο Δήμος Κάτω Κλεινών, με έδρα του δήμου τον ομώνυμο οικισμό. Ντόπιοι πολλών γενεών αλλά και πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν μετά το 1922 είναι οι κάτοικοι των χωριών οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Το χωριό Αγία Παρασκευή πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο μεταβυζαντινό μονόχωρο ναό, με τη διασωθείσα εντοιχισμένη στο νεότερο κτίσμα κτητορική επιγραφή του 1570.
Από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής είναι ο Ακρίτας που βρίσκεται στις ανατολικές «πτυχώσεις» του Βαρνούντα. Εχει λιγότερους από 150 κατοίκους σήμερα, όταν την εποχή του μεσοπολέμου κατοικούσαν εδώ περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι. Ο Ακρίτας είναι το πιο ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά χωριό της ευρύτερης περιοχής. Υπάρχουν πολλά μονώροφα ή διώροφα πλίνθινα και πέτρινα σπίτια του 19ου αιώνα, πολλά καλοδιατηρημένα δείγματα των αρχών του περασμένου αιώνα και πάμπολλα λιθανάγλυφα και διακοσμητικά μοτίβα στα σπίτια του Μεσοπολέμου. Διαμάντι πραγματικό είναι το Δημοτικό Σχολείο, κτίσμα διατηρητέο και μοναδικό, του 1910, με οκτώ αίθουσες διδασκαλίας, πολυχώρο εκδηλώσεων, γραφεία και υπνοδωμάτια δασκάλων! Στον παλιό Βρεφονηπιακό Σταθμό του Ακρίτα στεγάζεται η Λαογραφική Συλλογή όπου μπορείτε να πάρετε μία γεύση της πάλαι ποτέ ακμάζουσας κοινότητας. Παραδοσιακές ενδυμασίες, γεωργοκτηνοτροφικά εργαλεία, είδη μεταλλοτεχνίας, νομίσματα και τόσα άλλα που γεφυρώνουν το παρόν με το παρελθόν.

Οι Ανω Κλεινές έχουν κατοίκους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και Θρακιώτες από το Καβακλί της Βουλγαρίας. Νότια του χωριού και σε απόσταση 1 χιλιομέτρου στη θέση Κοστένκα, θα δείτε μια χαρακτηριστική τούμπα με άφθονα επιφανειακά κεραμικά θραύσματα από οικισμό της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού.

Στο Εθνικό, θα θαυμάσετε τα πέτρινα και πλίνθινα σπίτια. Πολλά έχουν χαραγμένο το σημάδι του σταυρού στις πλάγιες όψεις κάτω από τη στέγη, για να διαφοροποιούνται από τα σπίτια των Τούρκων. Εδώ επίσης θα εντοπίσετε και τέσσερα πέτρινα μεγάλα αρχοντικά, σε καθένα από τα οποία ζούσαν στο παρελθόν πολλές οικογένειες μαζί.

Στην Κλαδορράχη είναι πολλά τα παλιά σπίτια με τις μεγάλες και αναγκαίες για την γεωργοκτηνοτροφική εκμετάλλευση αποθήκες. Στο κέντρο υπάρχει η πλατεία με το σχολείο και η εκκλησία του Αγίου Προκοπίου. Στη νότια άκρη του χωριού θα βρείτε την τρίκλιτη ξυλόστεγη κοιμητηριακή βασιλική του Αγίου Γεωργίου, στη νοτιοανατολική εξωτερική γωνία της οποίας θα εντοπίσετε την υπογραφή των κατασκευαστών.

Τέλος, θα φτάσετε στη Νίκη, που ονομάστηκε έτσι από την τελευταία νίκη του ελληνικού στρατού κατά των Οθωμανών στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο του 1912, γεγονός που οριοθέτησε και την κρατούσα συνοριακή γραμμή με την ΠΓΔΜ.

Στον δρόμο για την Κλαδορράχη
Από την πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Φλώρινα ακολουθείτε τις πινακίδες σε βόρεια πορεία για Κλεινές. Σε 2 χιλιόμετρα από το στρατόπεδο, στρίβοντας στην πολύ μικρή πινακίδα που σας κατευθύνει στα αριστερά προς το πεδίο βολής, μπορείτε να φτάσετε στη μονή Αγίου Μάρκου από στενή άσφαλτο που ελίσσεται γρήγορα προς το βουνό με τα φυλλοβόλα δέντρα και τα γήινα χρώματα να γοητεύουν.

Επιστρέφετε στον κύριο οδικό άξονα και στη συνέχεια, βορειότερα και αριστερά το χωριό Πρώτη. Πολλά σπίτια εδώ είναι πλινθόκτιστα, αλλά σοβαντισμένα και έχουν όμορφες διακοσμήσεις στα υπέρθυρα. Πάνω από τα παράθυρα υπάρχει πάντα ένα όνομα ή μία χρονολογία.

Μπαίνετε στον Δήμο των Κάτω Κλεινών και η επόμενη διασταύρωση αριστερά οδηγεί στην Κλαδορράχη. Δίπλα στον δρόμο θα δείτε το μνημείο για τους δώδεκα Ελληνες πατριώτες που απαγχονίστηκαν από τους Γερμανούς στις 9 Αυγούστου του 1943. Από την Κλαδορράχη ο στενός δρόμος οδηγεί στις υπώρειες του Βαρνούντα και στο μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Μετά 1.8 χλμ. φτάνετε στο αδιέξοδο όπου υπάρχουν οι μαθητικές κατασκηνώσεις, ένας μικρός ναός με τρούλο καλυμμένο με μολύβι και στο βάθος η παλιά εκκλησία του Αγίου Δαβίδ. Το χορτάρι είναι ιδανικό για γιορτές και πανηγύρια και υπάρχει ένας όμορφος εξώστης προς την πλευρά του Βόρα και τη λεκάνη της Πελαγονίας.

Μέσα στο Κρατερό, το παλιό Ράκοβο, που αξίζει να επισκεφτείτε, υπάρχει το Δημοτικό Σχολείο στην κεντρική πλατεία με την όμορφη πλακόστρωση και τη βρύση με τα τρεχούμενα νερά. Τις χειμωνιάτικες ημέρες θα δείτε και τους παγοσταλακτίτες στον παλιό νερόμυλο!

Αν όμως περιμένετε το καλοκαίρι και έχετε αξιόπιστο τετρακίνητο αυτοκίνητο, τότε θα πάρετε τον δασικό δρόμο που θα σας οδηγήσει στον Αγιο Γερμανό των Πρεσπών μέσω μιας καταπληκτικής διαδρομής που πλησιάζει τις κορφές του Βαρνούντα! Αυτή την εποχή θα κινηθείτε για 300 μέτρα περίπου για να βρείτε το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα. Κτίστηκε πρόσφατα για να θυμίζει ότι εδώ περισσότεροι από 1.000 άτομα Ρακοβίτες σφάχτηκαν από τους Τούρκους στις 12 Μαΐου του 1904, ανήμερα του Αγίου Γερμανού.

Στα βορειοδυτικά της Πελαγονίας
Στο ύψος της διασταύρωσης των Κλεινών ανεβαίνετε αριστερά για τον Ακρίτα, που θα τον συναντήσετε ύστερα από 9 χιλιόμετρα. Φυσικά και εδώ ο δρόμος είναι γεμάτος κοντές ευθείες και πολλά «εσάκια», αλλά αυτό που θα πρέπει να έχετε είναι... ψυχραιμία και να μην παρασυρθείτε από την πανέμορφη θέα στην παράλληλη ροή του Παλαιορρέματος ή Γεροπόταμου με τα πλούσια νερά χειμώνα και άνοιξη.

Από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής και 800 μ. δυτικά προς τον Βαρνούντα θα δείτε την παλιά γέφυρα που κατασκεύασαν οι Γάλλοι στρατιώτες το 1912, όπως και το παροπλισμένο στρατιωτικό φυλάκιο, για να στρίψετε δεξιά στη διασταύρωση για το Εθνικό που απέχει 1 χιλιόμετρο και στη συνέχεια για Κρατερό (7 χλμ.).

Στο Εθνικό τη βόλτα σας θα συνοδέψει ο ήχος από τα νερά του ρέματος που διασχίζει το χωριό και διάφορα τσοπανόσκυλα. Κτηνοτρόφοι είναι στην πλειονότητα οι κάτοικοι, όμως ο σταθμός τεχνητής γονιμοποίησης αγελάδων έχει εγκαταλειφθεί. Πάντως τα παλιά πλίνθινα σπίτια με τη χρονολογία ανέγερσης σε περίοπτη θέση στέκουν ακόμα όρθια...

Επιστρέφετε ξανά στα πεδινά, στον Πολυπλάτανο, στην Καλλινίκη και στον Νέο Καύκασο με την εξαιρετική ρυμοτομία και τη σιδηροδρομική γραμμή προς την ΠΓΔΜ, που είναι τώρα παροπλισμένη. Στο κέντρο της Πελαγονικής πεδιάδας η ματιά σαρώνει τον ορίζοντα: η οροσειρά του Βαρνούντα διεισδύει στο έδαφος των Σκοπίων και δεξιόστροφα βρίσκονται ο Βόρας (ή Καϊμάκτσαλαν) με το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία κατάκορφα, το Βέρμιο, το Σινιάτσικο και τα όρια Καστοριάς και Φλώρινας με τις κεραίες στην κορυφή του Βέρνου (ή Βίτσι).

Ανατολικά της Νίκης υπάρχουν οι προϊστορικοί οικισμοί, Νίκη 1, Νίκη 2, Νίκη 3, όπως χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ στα βόρεια και σε απόσταση αναπνοής υψώνεται η ασημίζουσα αιχμή του μιναρέ στο πρώτο τζαμί των Σκοπιανών.

Το Δημοτικό Διαμέρισμα του Νέου Καυκάσου έχει θεμέλιο λίθο από το 1924, όταν ήλθαν εδώ πρόσφυγες από το Καρς του μακρινού Καυκάσου, πολλοί απ’ τους οποίους εγκαταστάθηκαν και στον κοντινό Μεσόκαμπο. Ολόκληρη η λεκάνη μέχρι κάτω την Πτολεμαΐδα έχει πλούσιο σε λιγνίτη υπέδαφος, κάτι που θα διαπιστώσετε βλέποντας τις πολλές καμινάδες των ηλεκτροπαραγωγών εργοστασίων και στην ελληνική πλευρά και σε αυτήν της ΠΓΔΜ.

Τα αρχοντό­σπιτα της Αγίας Παρα­σκευής
Στην Αγία Παρασκευή υπάρχουν τα τρία μεγάλα πέτρινα αρχοντόσπιτα των αδελφών Ιωαννίδη, πρωτοποριακά για την εποχή τους αν σκεφθεί κανείς ότι χρησιμοποιήθηκε πολύς σίδηρος και λαξευτές γρανίτινες πέτρες.

Με ξεναγό τον παπα-Πέτρο
Στις Κάτω Κλεινές ο δυναμικός και γλαφυρός ιερέας, ο παπα-Πέτρος, θα σας ξεναγήσει πρόθυμα στον ναό που είναι αφιερωμένος στο Γενέσιον της Θεοτόκου. Στον πρόναο υπάρχουν τοιχογραφίες που αναπαριστούν τους διάφορους αμαρτωλούς της εποχής, όπως αυτόν που νέρωνε το κρασί και το πουλούσε, αυτόν που έκλεβε με το υνί του γη του γείτονά του, αυτόν που έκλεβε στο ζύγι, ή αυτόν που κοιμόνταν με τη συμβία του τις Κυριακές και δεν πήγαινε στην εκκλησία...

Αγιος Γεώργιος Κλαδορ­ράχης
Στον ναό του Αγίου Γεωργίου, εκτός από την υπογραφή των κατασκευαστών με τα σχηματοποιημένα εργαλεία, αξίζει να διαβάσετε την εντοιχισμένη πλάκα της οικογένειας Πίρζα, και πώς το όραμα του Αγίου Γεωργίου οδήγησε στο κτίσιμο του ναού το 1914.

ΔΙΑΜΟΝΗ
«Πλειάδες» (23850 44070-1, www.pleiadesflorina.gr ). Ενα όμορφο σύνολο από πέτρινα διώροφα σπιτάκια, πέντε δίκλινα, τέσσερις σουίτες, εξωτερική πισίνα και ένας φιλόξενος χώρος για ΑΜΕΑ.

«Φαίδων Hotel & Spa» (23850 44800-1, www.phaidonhotel.gr ). Λίγο πιο έξω από τη Φλώρινα, προς την κατεύθυνση της Κλαδορράχης, ένα καλόγουστο ξενοδοχείο με νεοκλασικό στυλ. Με τριάντα έξι πολυτελή δωμάτια, δύο προεδρικές σουίτες, συνεδριακό κέντρο και τέλος τα spa του, με την επωνυμία «BlueRoom». Εχει θερμαινόμενη εσωτερική πισίνα, τζακούζι, σάουνα, χαμάμ και εξαιρετικό πρωινό.

ΦΑΓΗΤΟ
«Τέρψη» (23850 94040). Απέχει 1 χλμ. από τη διασταύρωση για Ακρίτα. Εξαιρετικό φαγητό και μεγάλη ποικιλία γεύσεων: ψαρονέφρι με σινάπι, θυμάρι και μέλι, ταλιατέλες σολομού, συκώτι με μέλι, χοιρινό με δαμάσκηνα και μουστοπιπεριά, χοιρινή τηγανιά με φρέσκο αγελαδινό βούτυρο με αποξηραμένες πιπεριές Φλωρίνης και τυρί φέτα, χοιρινό κρέας στον ξυλόφουρνο και τα «πουγκιά» με τυριά, ζαμπόν και μανιτάρια. «Η Εδέμ των Ακριτών» (6976 472203). Περίπου 3 χλμ. πριν από τον Ακρίτα, αριστερά κάτω στο ποτάμι υπάρχει ο συμπαθέστατος Πελοπίδας με το ιχθυοτροφείο, τον ποιμενικό σκύλο του και βέβαια ολοζώντανες πέστροφες και γριβάδια, καθώς και κρέατα, όλα στα κάρβουνα.

«Το αγγούρι» (23850 92467). Ακριβώς στον κεντρικό δρόμο, στη διασταύρωση για Ακρίτα, ο κ. Χρήστος θα σας προσφέρει υπέροχα κεμπάπια, κοτόπουλο τηγανιά, ντόπια κρέατα στη σχάρα, πολλές σαλάτες, αλλά και πέστροφες ορεινές.

Αναδιμοσίευση απο το "ΕΘΝΟΣ"
Αλέξανδρος Τσαντούλας
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

"SPREADS": ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΛΕΞΗ

Διαβάστε περισσότερα...

Ζητούνται νέοι για επάλειψη λουόμενων με αντιηλιακό!


Ξεκινά ο διαγωνισμός για την εξεύρεση νέων ανθρώπων που ως αντικείμενο εργασίας τους θα έχουν την επάλειψη με αντιηλιακό των λουόμενων σε γαλλική παραλία! Αυτό δεν είναι αστείο, αλλά πραγματική είδηση, γι’ αυτό όσοι πιστοί… προστρέξετε! Ο μισθός; Ακόμα ένα…
κίνητρο: 5.000 ευρώ μηνιαίως. Η παραλιακή γαλλική πόλη Sables-d’Olonne στα δυτικά της χώρας θα ξεκινήσει το διαγωνισμό αυτή την εβδομάδα για αυτό που περιγράφεται ως «καλοκαιρινή εργασία».



Ως διαφημιστικό τρικ, το δημοφιλές θέρετρο στη Vendée, νότια της Βρετάνης, απόψε θα ξεκινήσει διαδικτυακή αναζήτηση για τους δυο «αλοιφτές». Η δουλειά τους θα απαιτήσει να βρίσκονται στην παραλία κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μαζί με 30.000 δείγματα ανιηλιακής λοσιόν.Οι ιδανικοί υποψήφιοι πρέπει να είναι νέοι και όμορφοι, λένε οι υπεύθυνοι της πόλης, αλλά και λίγες γνώσεις ιατρικής. Επιπλέον, πρέπει να έχουν αίσθηση του χιούμορ και να είναι δραστήριοι ώστε να διοργανώνουν δραστηριότητες στην παραλία.
Το έργο τους θα είναι παρόμοιο με αυτό των ναυαγοσωστών, αλλά αντί να σώζουν από τον πνιγμό, θα σώζουν από τα ηλιακά εγκαύματα. Τα παιδιά θα έχουν προτεραιότητα ενώ θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οποιονδήποτε κινδυνεύει να καεί από τον ήλιο.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μιλάνε γαλλικά αλλά όχι απαραιτήτως να είναι και Γάλλοι. Περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες απόψε στην ιστοσελίδα www.lejobdelete.com. Επίσης θα πρέπει να αποστείλουν το βιογραφικό τους μέχρι τις 26 Μαΐου, το οποίο θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα βίντεο 45 δευτερολέπτων, όπου θα εξηγούν γιατί είναι το ιδανικό άτομο για τη θέση εργασίας που προσφέρεται. Το θέρετρο Sables d’Olonne είναι γνωστό για τα έξυπνα διαφημιστικά κόλπα του, προκειμένου να τραβήξει τη δημοσιότητα.
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ – ΠΡΟΤΙΜΩ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ & ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΕΙΔΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

(Σαμπουάν, ντους, σαπούνια, οδοντόκρεμες, προϊόντα καθαρισμού σώματος, ξυριστικά κλπ.) .


Δραματική για τα ελληνικά προϊόντα είναι η κατάσταση στα είδη ατομικής υγιεινής. Αφενός μεν οι πολυεθνικές και τα προϊόντα άλλης προέλευσης έχουν εκτοπίσει σχεδόν το σύνολο των ελληνικών προϊόντων και παραγωγών, αφετέρου δε, σειρά ελληνικών εταιρειών έχουν εξαγοραστεί από ξένες.

Η ισχύς του χρήματος των πολυεθνικών εταιρειών (“ελεύθερος ανταγωνισμός”), οι δυνατότητες που παρέχει η διαφήμιση, τα ισχυρά δίκτυα διανομής και οι τακτικές του μάρκετινγκ (αποκλεισμοί, προσφορές, εκπτώσεις κλπ.) έχουν σχεδόν αφανίσει τα...

ελληνικά προϊόντα από τα καταστήματα (μικρά και μεγάλα) αφήνοντας χώρο μόνο σε μικρά καταστήματα, που συνδέονται μόνο τοπικά με τον τόπο παραγωγής των προϊόντων.

Στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ (οι περισσότερες από τις οποίες ελέγχονται από ξένες πολυεθνικές αλυσίδες) τα ξένα προϊόντα ατομικής υγιεινής κυμαίνονται σε ποσοστό από 90% - 100% των πωλούμενων προϊόντων. Οπου υπάρχουν ελληνικά προϊόντα πρέπει κάποιος να ψάξει συνήθως πολύ χαμηλά στα ράφια για να τα βρει … .

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Α. Φτιάξε το μόνος σου.

Η λύση δεν είναι “εμπορική”, όμως είναι μια καλή διέξοδος για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να στραφούν στα προϊόντα των πολυεθνικών που μας κατακλύζουν ή για όσους θέλουν λύσεις που οι ίδιοι θα ελέγχουν ως προς την σύσταση. Υπάρχουν στο διαδίκτυο αρκετοί τόποι, όπου μπορεί κανείς να βρει συνταγές για την κατασκευή προϊόντων ατομικής υγιεινής. Οι περισσότερες συνταγές ισχυρίζονται ότι είναι ακίνδυνες ή οικολογικές.

Επίσης, πολλοί είναι οι δικτυακοί τόποι στους οποίους κριτικάρεται ή αναλύεται η προβληματική των κινδύνων από τα χημικά που χρησιμοποιούν αθρόα οι μεγάλες πολυεθνικές. Στους περισσότερους είναι γνωστό το καρκινογόνο συστατικό paraben και άγνωστοι οι κίνδυνοι από τα υπόλοιπα. Είναι σαφές ότι οι πολυεθνικές ελέγχουν τα κράτη και τις κυβερνήσεις σε απίστευτα υψηλό βαθμό.

Μια έρευνα στο διαδίκτυο ή η αγορά κάποιου βιβλίου μπορεί να αποκαλύψει χιλιάδες συνταγές, οι περισσότερες από τις οποιες βασίζονται σε φυτικά συστατικά και συσσωρεύουν την εφαρμοσμένη εμπειρία αιώνων, την γνώση και το ταλέντο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Β. Υπάρχει ελληνική παραγωγή !!! .

Στα είδη ατομικής υγιεινής υπάρχει ελληνική παραγωγή και μάλιστα ιδιαίτερα ποιοτική.

Στα προϊόντα ατομικής υγιεινής έχει μάλιστα συντελεστεί κατά την τελευταία δεκαετία και ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων με εκατοντάδες προϊόντα βασισμένα σε φυτικά συστατικά, πολλά μοναδικά παγκοσμίως που βρίσκονται μόνο στον ελληνικό χώρο.

Πέρα από τις δύο μεγάλες ελληνικές εταιρείες του χώρου που παρασκευάζουν προϊόντα με φυτικές βάσεις, πάρα πολλοί είναι οι “μικροί” Ελληνες παραγωγοί που στηρίζουν που παράγουν προϊόντα με φυτικές βάσεις.

Το πρόβλημα τους δεν είναι ούτε η τιμή, ούτε η ποιότητα των προϊόντων που παράγονται, αλλά η παρουσία τους στα μεγάλα καταστήματα πώλησης.

Εδώ ο ρόλος των καταναλωτών, ο δικός μας ρόλος μπορεί να είναι καταλυτικός και για να ενισχυθούν τα ελληνικά προϊόντα και για να αλλάξει η καταναλωτική κουλτούρα, ώστε να ξεπεραστούν και να παραμεριστούν τα κριτήρια επιλογής που έχουν επιβάλλει οι πολυεθνικές εταιρείες.

Γ. Βρίσκοντας και αγοράζοντας τα ελληνικά προϊόντα.

Μια μικρή αναζήτηση στις ελληνικές πόλεις μπορεί να μας φέρει σε επαφή με τα καλά ελληνικά προϊόντα ατομικής υγιεινής. Κύρια σημεία πώλησής τους είναι τα καταστήματα με βιολογικά ή οικολογικά προϊόντα. Σε τουριστικά μέρη μπορούμε να τα βρούμε και σε καταστήματα πώλησης τουριστικών ειδών.

Ευθύνη του παραγωγού είναι η εγγύηση και η βελτίωση της ποιότητας, αλλά και η διάθεσή τους σε τιμή τέτοια ώστε να απευθύνονται σε όλους τους Ελληνες.

Ευθύνη του εμπόρου είναι η επιλογή ελληνικών προϊόντων και η πώλησή τους σε τιμές μη αισχροκερδείς, ώστε να μπορούν να αποκτηθούν από όλους. Στο πλαίσιο αυτό ζητούμε από τους εμπόρους πλήρη και ακριβή ενημέρωση των καταναλωτών για την χώρα κατασκευής – προέλευσης, για την σύσταση, αλλά και για την τιμή κτήσης τους.

Δική μας χαρά θα είναι :

- να δηλώσουμε προς κάθε κατεύθυνση, ακόμα και στο σουπερμάρκετ ότι θέλουμε τα ράφια τους να έχουν και ελληνικά προϊόντα.

- να προτιμήσουμε εσκεμμένα και συνειδητά το ελληνικό προϊόν και να δηλώσουμε σε όσους δεν έχουν, ότι δεν αγοράζουμε το προϊόν άλλης προέλευσης, αλλά θα πάρουμε μόνο το ελληνικό και εφόσον διαθέτουν.

- να διαμαρτυρηθούμε για τιμές που θεωρούμε αισχροκερδείς και να απαιτήσουμε μείωση της τιμής του προϊόντος προκειμένου να το αγοράσουμε.

- να ζητήσουμε πλήρη ανάλυση – ενημέρωση για την προέλευση, την σύσταση, την ποιότητα και το κόστος αγοράς.

- να μην «θαμπωνόμαστε» από τις τακτικές του μάρκετινγκ των πολυεθνικών, να ενημερωνόμαστε για την ουσία και να σκεφτούμε τους κινδύνους από τα χημικά.

- να ενημερώσουμε με την εμπειρία μας και τις θέσεις μας τους άλλους καταναλωτές και μέσω των ενώσεων καταναλωτών να απαιτήσουμε διορθώσεις και αλλαγές, όπου κρίνουμε ότι χρειάζεται.

Τα είδη ατομικής υγιεινής αποτελούν ένα χώρο, όπου μπορούμε και πρέπει να προτιμούμε και να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα, είναι προς το συμφέρον μας από κάθε άποψη.

Η δημιουργία μιας διαφορετικής καταναλωτικής κουλτούρας είναι μια πραγματική απάντηση σε όσα μαστίζουν την κοινωνία μας.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ – ΠΡΟΤΙΜΩ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ & ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Διαβάστε περισσότερα...

"Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΚΜΥΣΤΗΡΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΟΜΟΛΟΓΟ : O MAΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ !

Εσείς οι Έλληνες , δεν πιστεύετε στον θρύλο του Μαρμαρωμένου Βασιλιά; Δεν λέτε και ξαναλέτε μεταξύ σας, πως βόλι εχθρού δεν τον άγγιξε ; Πως τον κατάπιε το μανιασμένο πλήθος των πορθητών της Πόλης ; Αλλά πως τον τράβηξε η Παναγιά στην αγκαλιά της, για να τον κάνει Αθάνατο. Δεν είστε βέβαιοι πως ΖΕΙ Ο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ: Δεν είναι θρύλος. Ψεύτικη ελπίδα. Ονειροφαντασία. Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ. Δες και μόνος σου..>>


..."ΔΕΝ ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ, ουτε και προκειται να αλωθη.
Καθως γραφουμε, ξεπηδα απο τα βαθη της μνημης μας μια ιστορια, που αν δεν ειναι αληθινη, τουλαχιστον θα μπορουσε να αποθανατιστη σαν θρυλος. Μας την αφηγηθηκε, πριν μερικα χρονια, προσωπικοτητα αξιολογη (τηρουμε την ανωνυμια της) και παντως ουτε ευφανταστη, ουτε παραμυθολογα. Πριν μερικα χρονια λοιπον, λιγοτερα απο μια δεκαετια, υπηρετουσαν, απ΄τη μια κι΄απο την αλλη πλευρα του Εβρου, στα συνορα, που διαιρουν την Θρακη μας στα δυο, αντιστοιχα, Ελλην και Τουρκος στρατηγος. Οι δυο ανδρες ειχαν συνδεθει με στενη μεταξυ τους φιλια. Πολυ περισσοτερο που ο Τουρκος στρατηγος, ειχε συζυγο Ελληνίδα.

Οταν εφθασε ο καιρος να μετατεθουν για αλλη υπηρεσια, προσκαλεσε ο Τουρκος τον Ελληνα συναδελφο του.
"Τοσον καιρο", του ειπε, "περασαμε ανεφελα μαζι. Οι διαφορες που εχουν οι δυο χωρες μας, μεταξυ τους, δεν επηρεασαν τη φιλια μας. Αλλα κι΄εμεις οι Τουρκοι θεωρουμε τη φιλια ιερη. Θα ηθελα αυριο το βραδυ να σου το αποδειξω."
Την επομενη, στις 10 ακριβως, ο Ελλην επιβιβαζοταν στο ιδιωτικο αυτοκινητο του Τουρκου. Νυχτα αφεγγαρη ηταν.
Ερημικοι οι δρομοι. Ανοιχτη κι η λεωφορος ταχειας κυκλοφοριας προς την Πολη.
Κοντα μεσανυχτα πρεπει να πλησιασαν στις παρυφες της. Υπνος βαθυς ειχε καθηλωσει στα κρεβατια τους κατοικους της. Ησυχια στους δρομους.
Γρηγορος, ο οδηγος Τουρκος, μπηκε βγηκε απο στενα, απο περιπλεγμενα σαν κουβαρι καλντεριμια.
Νυχτα αφεγγαρη. Εσβησε τη μηχανη, σταματησε μπροστα σε καγκελοπορτα με γραφες στα ελληνικα.
Ο γοργος ρυθμος, η αγωνια, η περιεργεια, δεν αφηναν στον Ελληνα περιθωρια να ψαξει, ουτε καν να προβληματισθει.
Ακολουθουσε τον Τουρκο πειθηνια, σαν αυτοματο, χωρις φοβο, με περισσια εμπιστοσυνη. Ουτε καν που του περασε απ' το μυαλο, πως μπορουσαν να΄ναι και κακες οι προθεσεις του.
Σταθηκαν μπροστα σε διπλομανταλωμενη σιδερενια στενη θυρα. Εβγαλε κλειδι απ' την τσεπη του ο Τουρκος. Ξεκλειδωσε. Ανοιξε. Υπογειο ηταν. Μουχλα ανεδιναν οι τοιχοι. Μουχλα και κλεισουρα. Λησμονια, καταχωνιασμενη στα εγκατα της γης. Περπατησαν κι οι δυο, σε διαδρομους, χωρις να σκονταφτουν. Τους βαραινε η σιωπη, η αναμονη. Που πηγαιναν, ετσι στα τυφλα ? Που κατευθυνονταν ? Αναστροφα στον χρονο. Σε ποιον χρονο ? Τον ανθρωπινο ή τον Θεικο ?
Ο Τουρκος ηξερε. Αλλα δεν ηξερε ακομη ο Ελληνας. Δεν μπορουσε να δικαολογησει την περιπλανηση.
Μα ουτε και προφταινε να προβληματιστει. Ακολουθουσε. Με την βεβαιοτητα, πως η στιγμη ηταν μοναδικη. Πως δεν θα' χε την ευκαιρια, ποτε ξανα, να την ξαναζησει. Ακολουθουσε. Ονειρευοταν αραγε ? Υπνοβατουσε ?
Φτερωμενη η φαντασια του, αναπλαθε μονοπατια, που μονο σε ελαφρυ υπνο βαδιζει κανεις.
Ενα ηταν σιγουρο: δεν θα ξαναβρισκε ποτε τον δρομο. Δεν θα τον ξαναβρισκε χωρις οδηγο.
Ειχαν φθασει στο τερμα.
Θυρα και παλι αρματωμενη μπροστα τους. Βαρια σιωπη. Η σιγη της υστατης ωρας.
Που ηρθε να διακοψει μονο το τριξιμο της κλειδαριας. Το γκρινιασμα του σκουριασμενου σιδερου. Μισανοιξε η βαρια θυρα.
Ισχνο φως στο εσωτερικο. Υπερκοσμιο. Μυστηριακο. Υπογειο ? Μπουντρουμι ? Κενοταφιο ?
Και τοτε, τοτε μονον μιλησε ο Τουρκος : "Εσεις οι Ελληνες, δεν πιστευετε στον θρυλο του Μαρμαρωμενου Βασιλια ? Δεν λετε και ξαναλετε μεταξυ σας, πως βολι εχθρου δεν τον αγγιξε ? Πως τον καταπιε το μανιασμενο πληθος των πορθητων της Πολης ? Αλλα πως τον τραβηξε η Παναγια στην αγκαλια της, για να τον κανει Αθανατο ? Δεν ειστε βεβαιοι πως ΖΕΙ Ο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ? Δεν ειναι θρυλος. Ψευτικη ελπιδα. Ονειροφαντασια. Ειναι ΑΛΗΘΕΙΑ. Δες και μονος σου."
Στο πατωμα, μισοανασηκωμενο στον ενα αγκωνα ο Ελληνας ειδε, ειδε με τα ματια του, τον ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΙΑ. ΑΝΑΣΗΚΩΜΕΝΟ.
Ριγος μεταφυσικο τον διαπερασε. Θολωσαν απ' τα δακρυα τα ματια του. Θαμπωθηκε η οραση του.
Εκανε το σταυρο του. Μπροστα του, εκει, σε αποσταση ανασας, το ΘΑΥΜΑ.
Κι ηταν αυτος, ο τυχερος, που ειχε αξιωθει να το ζησει με τις αισθησεις του. Σε συγκεκριμενο χωρο και χρονο.
Πηχτη η σιωπη, σχεδον, κοβοταν με το μαχαιρι.
Μιλησε και παλι ο Τουρκος :
"Πριν μερικα χρονια κειτοταν στο εδαφος ο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ. Τον τελευταιο καιρο αρχισε σιγα-σιγα ν' ανασηκωνεται. Παμε."
Ξανακλεισαν τη θυρα. Την ξανακλειδωσαν. Αντιστροφα βγηκαν μεχρι την αυλη απ' τα υπογεια.
Ξαναπερασαν την καγκελλενια πορτα.
Δεν αφησαν πισω ιχνη απ' τις πατημασιες τους. Κανεις δεν τους ειχε δει. Μπηκαν στο αυτοκινητο, πηραν το δρομο του γυρισμου.
Σιωπηλοι. Χωρις να ανταλλαξουν κουβεντα.
Δεν ειχε ακομη ξημερωσει οταν εφτασαν στον Εβρο. Προτου αποχωρισθουν, φιληθηκαν σταυρωτα. Το ποταμι κυλουσε ορμητικα προς το Αιγαιο.
"Γυριζει πισω το ποταμι", μονολογησε ο Ελλην στρατηγος. "Γυριζει οταν το θελησει ο Θεος".
Υπηρετησε αργοτερα στο Κεντρο.
Προτου αποστρατευθει θεωρησε υποχρεωση του ν' αποκαλυψει το μεγαλο μυστικο στην προσωπικοτητα που μας το εμπιστευθηκε, κατονομαζοντας και τον στρατηγο, κατω απο το βλεμμα του Θεου και της Παναγιας. Καναμε και μεις τον σταυρο μας μουρμουριζοντας "Η ΠΟΛΙΣ ΔΕΝ ΕΑΛΩ".

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ
* Η Λαικη παραδοση λεει για τον Κωνσταντινο Παλαιολογο, στην πραγματικοτητα κανεις Αγιος και κανεις προφητης δεν μιλαει για Κωνσταντινο, ολοι οι προφητες μιλουν για Ιωαννη.
* Ο Ελληνας στρατηγος πεθανε τον Φεβρουαριο του 2001 πληρης ημερων. Εμεις μετα απο επισταμενη ερευνα, αναζητησαμε και βρηκαμε την αδελφη του στρατηγου και μας επιβεβαιωσε οτι η μοναδικη ευκαιρια που ειχε ο αδελφος της ηταν πραγματικοτητα, ειδε με τα ματια του τον Αυτοκρατορα Ιωαννη, γιατι ετσι εγραφε η επιγραφη πανω απο το κεφαλι.
Διαβάστε περισσότερα...

Προκαλεί και πάλι η ΠΓΔΜ - Αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών

Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η διαφαινόμενη πρόθεση της ΠΓΔΜ να χρησιμοποιήσει την επικείμενη ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις της στο ζήτημα της ονομασίας.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γρηγόρης Δελαβέκουρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, από τις δηλώσεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ προκύπτει αβίαστα ότι πρόθεση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ είναι να ασκήσει το ρόλο της καταχρώμενη τη θέση της Προεδρίας, για να προωθήσει τις θέσεις της σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, όπως έκανε και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ

Έτσι είναι η υφυπουργός εσωτερικών Θεοδώρα Τζακρή μετά από κάποιες αισθητικές παρεμβάσεις που έχει κάνει!

Δείτε την πως ήταν πριν γίνει υπουργός...
Ότι και να έκανε, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Από πλαστική μέχρι photoshop όλα είναι δεκτά.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα καλύτερα επαγγέλματα στην Ελλάδα 2010

Και για φέτος στις δύο πρωτες θέσεις παραμένουν τα........


1)Επαγγελματίας πολιτικός
Όπως πολύ καλά ξέρουμε, πολλοί από τους εθνοπατέρες μας δεν άσκησαν άλλο επάγγελμα πλην του κοινοβουλευτισμού.
2)Κληρονόμος κόμματος
Από τα πλέον κερδοφόρα επαγγέλματα. Δε θέλει κάποια ιδιαίτερα προσόντα, ένα καλό επώνυμο αρκεί. Καμαρώστε τον ηλίθιο και πανηλίθιο ή Χοντρό και Λιγνό ή Άμποτ και Κοστέλο ή Γιωρίκα και Κωστίκα. Όπως και να τους αποκαλέσουμε, δεν παύουν να παραπέμπουν σε ανέκδοτο.

Στην τρίτη θέση έχουμε new entry

3) Τι άλλο από... Πορνοσταρ
Εχει χαμηλή φορολόγηση σε ΦΠΑ στο 5%, δεν απαιτεί γνωσεις ουτε προυπηρεσία ενω έχει πολλά εξτραδάκια και πολλά διεφύγοντα κέρδη. Αν μπορέσει να τσιμπήσει έσοδα και από τις πωλήσεις των πακιστανων τότε είναι το επάγγελμα αποκάλυψη για φέτος

4) Πορνομανατζερ

Ναι. Μπορείς και με κατω του μετρίου IQ να ζεις καλά.! Κερδίζεις το παντεσπανι σου τίμια. Απαιτουνται βασικά Ελληνικά.

4)Παίκτης Reality γενικά

Εκτός της ανακύκλωσης παιχνιδιών πχ. Από εκδίκιση της ξανθιάς ή το next top model στο Love bites και καπάκια απο Αγρότης μόνος ψάχνει σε κάτι ψήνεται αποκτας και φήμη.
Επίσης μπορεί να αποκτήσεις τσαμπα νεο σαλόνι κουζίνα ηλεκτρικές συσκευες και σιγουρα τζακι

6) Next top model

Επικίνδυνο αλλά και προσοδοφόρο. Η υπερέκθεση σε φακό και μανατζαρέους βλαπτει ενω εχει πιθανότητες εξέλιξης προς το τρίτο καλυτερο επάγγελμα (δεςπιο πανω)

7)Εστιάτορας supported by Botrini

Σε γενικές γραμμές θα πας καλά, και μονο για την περιεργεια της γειτονιας θα σου ερθει κόσμος. Αν ο μαγειρας σου δεν ειναι ταυόχρονα και υδραυλικός ή ηλεκτρολόγος έχεις βάσιμες ελπίδες να πας καλά.
Διαβάστε περισσότερα...

Πάγκαλος: Ερχονται απολύσεις στο Δημόσιο

Πριν απο λιγη ωρα ο Θεοδωρος Παγκαλος προανειγγειλε και επισημα πλεον μεσα απο τη ΝΕΤ και την εκπομπη "Προσκηνιο" πως τους επομενους μηνες θα εχουμε μαζικες απολυσεις και στο δημοσιο τομεα.
Πιο συγκεκριμενα ανεφερε πως εξαιτιας των περικοπων στους δημους αλλα και της καταργησης Δημοσιων οργανισμων και υπηρεσιων,αυτοματα καποιες χιλιαδες θεσεις εργασιας

παυουν να υπαρχουν και βαση του Ελληνικου Συνταγματος δεν μπορουν να υπαρχουν δημοσιοι υπαλληλοι οι οποιοι να πληρωνονται για τις υπηρεσιες τους στις....

ανυπαρκτες πλεον υπηρεσιες ή οργανσιμοι.
Οπως ειπε ο Θεοδωρος Παγκαλος,αυτος ο νομος του Συνταγματος δεν ειναι ειναι καινουργιος αλλα παπαμπαλεος και βασιζεται στην απλη λογικη...
Πως να συνεχισουν να υπαρχουν δημοσιοι υπαλληλοι,αφου οι υπηρεσιες που εργαζομενταν μεχρι τωρα θα κλεισουν;;;;

ΤΗΝ ΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,ΣΕ ΜΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΤΖΕΝΤΑΣ,Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.
Διαβάστε περισσότερα...

Από το κακό στο χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα...

Ο,τι δεν είναι "στρατηγικής σημασίας" θα πωληθεί στους ιδιώτες


Υπουργικό συμβούλιο αύριο που θα αποφασίσει "τι θα πωληθεί στους ιδιώτες τα επόμενα τρία χρόνια". Οι αρχικές εκτιμήσεις για τα προσδοκώμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, εντός του 2010, ήταν 2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών έχει προσαρμόσει τις εκτιμήσεις του σε χαμηλότερα επίπεδα.



Η κυβέρνηση θα κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες:
* Πλήρης ιδιωτικοποίηση για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν σχετίζονται με τα δημόσια αγαθά και αποκλείονται από τα κρατικά στρατηγικά συμφέροντα.

* Μειωμένη δεσμευτική ιδιοκτησία (34%) ή ιδιοκτησία μικρότερη από 34% με συμφωνίες μετόχων, για εκείνα τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία πρέπει να διατηρηθεί μία αποτελεσματική διακριτική παρουσία.

* Ο πλειοψηφικός κρατικός έλεγχος (51%) προβλέπεται για περιορισμένο αριθμό εταιρειών που σχετίζονται με δημόσια αγαθά, υποδομές και ασφάλεια.
Διαβάστε περισσότερα...

Εμπρησμός σε ΑΤΜ τράπεζας στη Φλώρινα

Προχθες τα ξημερώματα σημειώθηκε εμπρηστική επίθεση με στόχο το μηχάνημα συναλλαγών της Αγροτικής τράπεζας που βρίσκεται σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών.


Οι ζημιές υπολογίζονται, σύμφωνα με ΜΜΕ, σε περίπου 3500 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Φλώρινα: Μπροστά σωματέμποροι, πίσω λαθρομετανάστες...

Οι σωματέμποροι είχαν πάρει 5.500€ από κάθε λαθρομετανάστη...
Αστυνομικοί έκαναν σήμα σε αυτοκίνητο να σταματήσει για έλεγχο, λίγο έξω από τη Φλώρινα, αλλά ο οδηγός προσπάθησε να ξεφύγει. Λίγο αργότερα όμως, το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε και η υπόθεση ξεσκεπάστηκε...


Ο οδηγός και ο συνοδηγός ήταν Βούλγαροι σωματέμποροι. Στο πίσω κάθισμα, κάθονταν δύο Αλβανοί λαθρομετανάστες που είχαν πληρώσει συνολικά 11.000€, για να τους μεταφέρουν στην Αθήνα. Οι σωματέμποροι και οι λαθρομετανάστες παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας
Διαβάστε περισσότερα...

66 προσλήψεις εποχικών στη ΔΕΗ για την ΦΛΩΡΙΝΑ


Σε προσλήψεις 359 εποχικών υπαλλήλων διάφορων ειδικοτήτων προχωράει η ΔΕΗ ΑΕ προκειμένου να καλύψεις ανάγκες του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας. Ειδικότερα, θα καλυφθούν 293 θέσεις για το νομό Κοζάνης και 66 θέσεις για το νομό Φλώρινας.


Για το νομό Φλώρινας προκηρύσσονται: 11 θέσεις μηχανοτεχνιτών ΔΕ, τρεις θέσεις οξυγονοκολλητών ΔΕ, οκτώ θέσεις τεχνιτών ιμάντων ΔΕ, έξι θέσεις χειριστών προωθητήρων ή φορτωτών ΔΕ, δύο θέσεις χειριστών καθολικών εκσκαφέων ΔΕ, 23 θέσεις τεχνικών ορυχείων ΔΕ, πέντε θέσεις ηλεκτροτεχνιτών ΔΕ, δύο θέσεις ηλεκτρονικών ΔΕ και έξι θέσεις οδηγών φορτηγών χωματουργικών μηχανημάτων.

Για όλες τις θέσεις λαμβάνεται σοβαρά υπόψη το κριτήριο της
εντοπιότητας. Η σειρά εντοπιότητας καθορίζεται λεπτομερώς στις σχετικές προκηρύξεις. Οι υποψήφιοι όλων των ειδικοτήτων θα πρέπει να είναι ηλικίας από 18 έως 65 ετών. Επισημαίνεται ότι η εμπειρία είναι βαθμολογούμενο κριτήριο κατάταξης, δηλαδή μοριοδοτείται ανεξάρτητα με το αν αποτελεί τυπικό προσόν πρόσληψης. Πληροφορίες σχετικά με τα απαιτούμενα προσόντα αναφέρονται στις προκηρύξεις.

Για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα: 24630/52.292, 24630/52.801 και 24630/52.228
Διαβάστε περισσότερα...

Από 1η Μαΐου θα υποχρεούνται σε έκδοση αποδείξεων οι βενζινοπώλες

Για την 1 Μαΐου 2010 μετατίθεται η ένταξη στη Β' κατηγορία τήρησης βιβλίων των πρατηριούχων υγρών καυσίμων για........

.......την εμπορία βενζίνης και πετρελαίου και των πολιτών πετρελαίου θέρμανσης, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.
Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αντί της αρχικής ημερομηνίας ένταξής τους, που ήταν η 1 Απριλίου, αυτό σημαίνει ότι και η υποχρέωση των βενζινοπωλών για έκδοση αποδείξεων τίθεται σε ισχύ από 1 Μαΐου
Διαβάστε περισσότερα...

Γκάφα ολκής: «Μακεδονία» τα Σκόπια με τη σφραγίδα της Βουλής

Η περίφημη ψηφιακή βιβλιοθήκη του Κοινοβουλίου δικαιώνει τη ρητορική Γκρουέφσκι, αποδεχόμενη πλήρως τους όρους «Μακεδονία»,«μακεδονική μειονότητα» και «μακεδονική γλώσσα».


ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ του προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου για τον εθνικό ρόλο της ψηφιακής βιβλιοθήκης ακυρώθηκαν από το περιεχόμενο των σελίδων της.
ΣΕ ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ της πιο ακραίας ανθελληνικής προπαγάνδας των Σκοπίων κινδυνεύει να μετατραπεί η Βουλή των Ελλήνων, αφού οι αλυτρωτικές επιδιώξεις του γειτονικού κράτους εις βάρος της χώρας μας φέρουν πλέον την επίσημη σφραγίδα του «ναού» της Ελληνικής Δημοκρατίας!

ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΓΑΛΑΝΗ

Ποιος Ελληνας πολίτης θα μπορούσε να φανταστεί ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο θα δικαίωνε απόλυτα τη ρητορική της κυβέρνησης του Σκοπιανού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, «αποδεχόμενο» κατά τον πιο πανηγυρικό τρόπο τον όρο «Μακεδονία», αναφερόμενο στην...
.


... ΠΓΔΜ,ενώ παράλληλα θα υιοθετούσε τον ανιστόρητο ισχυρισμό της για την ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα;
Ποιος θα περίμενε ότι η εθνική μας αντιπροσωπία, τη στιγμή που ως χώρα δίνουμε αγώνα οικονομικής επιβίωσης και τα εθνικά μας θέματα βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους, θα έκανε λόγο για «μακεδονική» γλώσσα, ενώ θα παρουσιάζονταν με προκλητικό τρόπο ως απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων οι Σκοπιανοί;

Οσο απίστευτο και εξοργιστικό και αν ακούγεται, όλες οι παραπάνω ανθελληνικές ιστορικές αλχημείες περιέχονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής, προκαλώντας ερωτήματα τόσο για τους εμπνευστές τους όσο και για τη σκοπιμότητα τέτοιων ενεργειών. Ειδικότερα, από τις 17 Φεβρουαρίου 2010, μέσω της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του Κοινοβουλίου, οι Ελληνες βλέπουν την Ιστορία τους να ξαναγράφεται και τους Σκοπιανούς να επιχαίρουν για την «εμπέδωση» της προπαγάνδας τους από τους θεμελιώδεις θεσμούς της χώρας μας. Το διθυραμβικό δελτίο Τύπου του προέδρου της Βουλής, κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, για το πέρασμα της βιβλιοθήκης της Βουλής στην ψηφιακή εποχή δυστυχώς εξελίχθηκε σε πρώτης τάξεως διαπραγματευτικό δώρο για τους γείτονες. «Πρόσβαση στην Ιστορία της Ελλάδας, με μία μόνο κίνηση στον υπολογιστή τους, από το σπίτι ή το γραφείο τους, αποκτούν όλοι οι πολίτες μέσω της νέας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων», υποσχέθηκε ο κ.Πετσάλνικος, χωρίς να διευκρινίσει όμως ότι η ονομασία «Μακεδονία», μέσω Διαδικτύου, περνά στα χέρια των Σκοπιανών.

Η εισαγωγή στη νέα ιστορική πραγματικότητα που φέρνει η ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης της Βουλής γίνεται με την αναζήτηση στο αρχείο της του λεγόμενου «μακεδονικού» αλφαβηταρίου «abecedar», το οποίο τυπώθηκε το 1925 από το ελληνικό κράτος, ουδέποτε όμως κυκλοφόρησε, διδάχτηκε ή έγινε αποδεκτό από τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, και στο οποίο οι Σκοπιανοί στηρίζουν το σαθρό επιχείρημά τους για ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας.
Η προπαγάνδα των Σκοπίων κορυφώθηκε με την επανέκδοση το 2006 του συγκεκριμένου αναγνωστικού από το φιλοσκοπιανό «Ουράνιο Τόξο» και την προσθήκη σε αυτό των νέων ανθελληνικών θέσεών τους. Το «σερφάρισμα» του Ελληνα αναγνώστη στο site της Βουλής τον πληροφορεί σε πρώτη φάση ότι εκτός από το «Μακεδονικό αναγνωστικό» μπορεί να διαβάσει και 9 βιβλία για τη «μακεδονική γλώσσα» και το «μακεδονικό αλφάβητο»! Επι πλέον, μαθαίνουμε ότι οι όροι «Μακεδονία» και «Ελλάδα» είναι ξεχωριστοί και λαμβάνουμε γνώση για βιβλία αναφορικά με τις μειονότητες στη χώρα «Ελλάδα» και το κράτος «Μακεδονία»!
Στο πνεύμα αυτό και προς αποφυγή παρεξηγήσεων στον όρο «Macedonian» υπάρχει σε παρένθεση η επεξήγηση «FYROM», ενώ συνεχιστές της Ιστορίας των Αρχαίων Μακεδόνων εμφανίζονται οι Σκοπιανοί σε πέντε συνολικά links!

Οπως ήταν αναμενόμενο, το γειτονικό κράτος δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία. Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της μεγαλύτερης εφημερίδας των Σκοπίων,που αναπαράγει πιστά τις απόψεις της κυβέρνησης Γκρουέφσκι, «Νova Makedonija», την περασμένη Τρίτη, αποκαλύπτει τη σοβαρότητα της συγκεκριμένης υπόθεσης. «Επιτέλους οι Ελληνες παρά τη ναζιστική τους συμπεριφορά αναγνώρισαν τη μακεδονική πραγματικότητα», υποστηρίζουν με προκλητικότητα οι συντάκτες του κειμένο προσθέτοντας: «Τώρα μένει η απόδοση των περιουσιών στους πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου και η πλήρης απόδοση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα»! Μάλιστα, για να ενισχυθούν οι σκοπιανοί ισχυρισμοί παρουσιάστηκε σχετική φωτογραφία του ιστοτόπου της Βουλής των Ελλήνων όπου γίνεται διαχωρισμός της Ελλάδας από τη «Μακεδονία» και φιλοξενείται βιβλιογραφία για τη «μακεδονική γλώσσα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν σύσσωμοι οι μεγαλύτεροι τηλεοπτικοί σταθμοί και όλα τα έντυπα μέσα των Σκοπίων.
Πάντως από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Βουλής εμφανίζεται ως «προσωρινά μη διαθέσιμη» ενώ παραμένει άγνωστο όταν θα «ανέβει» ξανά αν θα περιλαμβάνει και νέες «μειονότητες» στη χώρα μας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ιστορικός-σλαβολόγος
«Η εθνική μας αυτοκατάργηση» Από την πλευρά του, ο ιστορικός-σλαβολόγος κ.Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, το βιβλίο του οποίου «Φάκελος Μακεδονία - Υπόδουλοι Ελληνες των Σκοπίων» διδάσκεται πλέον στο μάθημα «Εθνικές μειονότητες στα Βαλκάνια» του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» επισημαίνει: «Θα θέλαμε να μη δικαιωθούμε, αλλά κάθε μέρα που περνάει δικαιωνόμαστε ως προς τη σλαβική δολιότητα των "καλύτερων" παιδιών των Σκοπίων. Τονίζοντας ταυτοχρόνως τη δική μς εθνική αυτοκατάργηση και απεμπόληση της εθνικής μας κληρονομιάς, αφού αναγάγαμε σε ισότιμους συνομιλητές αυτούς που θέλουν και de jure να επιβάλουν τη μεγαλύτερη ιστορική απάτη όλων των εποχών. Τον βίαιο δηλαδή αποχωρισμό του όρου "Μακεδών" από τον όρο "Ελλην" εθνογραφικά, εθνολογικά και γεωγραφικά».
Διαβάστε περισσότερα...
Related Posts with Thumbnails