Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να κλείσουν λιγνιτικές μονάδες της

Κίνδυνο να αναγκαστεί να κλείσει έναν σημαντικό αριθμό από τα λιγνιτικά εργοστάσιά της αντιμετωπίζει μέσα στα επόμενα χρόνια η ΔΕΗ, σε περίπτωση που υιοθετηθεί το σχέδιο που προωθεί ομάδα ευρωβουλευτών για τις βιομηχανικές εκπομπές ρύπων.


Το σχέδιο προβλέπει τροποποιήσεις, στο κείμενο του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος για τη νέα Οδηγία που αφορά τα δικαιώματα των βιομηχανικών εκπομπών αερίων, οι οποίες είναι εξαιρετικά δυσμενείς για μια ρυπογόνο επιχείρηση σαν τη ΔΕΗ. Ούτως ή άλλως, η νέα Οδηγία προβλέπει σταδιακή απόσυρση πανευρωπαϊκά των πολύ ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αλλά αφού θα έχει προηγηθεί ένα μεταβατικό στάδιο κάποιων ετών, στη διάρκεια των οποίων θα παρέχεται η δυνατότητα περιορισμένης λειτουργίας τους. Ειδικότερα, μετά το 2016, όσες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής εκπέμπουν ρύπους πάνω από κάποια όρια, θα μπορούν να ενταχθούν μέχρι και το 2023 σε ένα καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας, έχοντας ανώτατο χρονικό όριο ζωής τις 20.000 ώρες (περίπου δυόμισι χρόνια).

Τυχόν έγκριση του σχεδίου Κrahmer - όπως λέγεται από το όνομα του ευρωβουλευτή που το προωθεί- θα οδηγήσει σε κατάργηση της δυνατότητας περιορισμένης λειτουργίας των εν λόγω μονάδων, καθώς επίσης σε κατάργηση της δυνατότητας ένταξης μονάδων σε Μεταβατικό Εθνικό Στάδιο Μείωσης Εκπομπών (ΜΕΣΜΕ) για την περίοδο 2016-2020. Το σχέδιο μάλιστα τίθεται σε ψηφοφορία στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΝVΙ Committee) στις 27 Απριλίου.

Related Posts :



Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails