Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

ΝΕΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΝΕΙ ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ

Δεύτερη δικαστική απόφαση δικαιώνει δικαστή, καθώς αναγνωρίζει ότι δικαιούται γονική άδεια εννέα μηνών με αποδοχές. Το Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει συνταγματικά επιβεβλημένη, για λόγους ισότητας και οικογενειακής προστασίας, τη χορήγηση της ειδικής εννεάμηνης γονικής άδειας με αποδοχές όχι μόνο στις γυναίκες αλλά .......

και στους άνδρες δικαστές, εφόσον οι σύζυγοί τους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη απόφαση - σταθμό για τη νομολογία, το ανώτατο δικαστήριο επικαλείται και την κοινοτική οδηγία 96/34/ΕΚ, που προβλέπει τη χορήγηση γονικής άδειας σε όλους τους εργαζόμενους, όπως και την Οδηγία 76/207/ΕΚ, για ίση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση.

Η χορήγηση της γονικής άδειας στους άνδρες δικαστικούς, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, επιβάλλεται από τα άρθρα 4, 21, 25 και 116 του Συντάγματος, που αφορούν την ισότητα των πολιτών, την προστασία της οικογένειας, την αρχή του κοινωνικού κράτους και την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η νέα δικαστική απόφαση ήρθε ως απάντηση στην προσφυγή Πρωτοδίκη δικαστή, όταν η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να του χροηγήσει 9μηνη άδεια ανατροφής της κόρης του, η οποία γεννήθηκε τον Ιούλιο του 2008, με το επιχείρημα ότι η άδεια χορηγείται μόνο σε μητέρες δικαστές λειτουργούς.

Να σημειωθεί ότι η σύζυγος του δικαστή είναι ελεύθερη επαγγελματίας και συγκεκριμένα διατηρεί οδοντιατρείο στις Σέρρες και κατά συνέπεια δεν δικαιούται να πάρει την συγκεκριμένη άδεια.

Τι προέβλεπε η απόφαση σταθμός

Η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ προέβλεπε ότι οι πατέρες δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται να ζητήσουν αναδρομικά την 9μηνη άδεια μετ' αποδοχών, εφόσον το παιδί τους δεν έχει συμπληρώσει το τέταρτο έτος της ηλικίας του.

Επίσης, είχε αναγνωρίσει ως αυτοτελές δικαίωμα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να αξιώσει και να πάρει τη γονική αυτή άδεια ξεχωριστά για κάθε παιδί. Ωστόσο, στην περίπτωση που και οι δύο γονείς εργάζονται στον δημόσιο τομέα, τότε τη γονική άδεια την παίρνει ο ένας από τους δύο.

Related Posts :



Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails