Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

"Όχι" της ΓΣΕΕ στο διάλογο για το εργασιακό

Απορρίπτει η ΓΣΕΕ την πρόταση του υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου, για διάλογο για το εργασιακό.
Η Συνομοσπονδία διαμηνύει ότι "οι συμβάσεις είναι στην κόψη του ξυραφιού", καθώς δεν έχει υπογραφεί ούτε μία κλαδική σύμβαση σε όλη την Ελλάδα, ενώ σε ένα μήνα λήγουν οι προηγούμενες συμβάσεις.


"Υπάρχει πλήρης αμφισβήτηση όλου του πλέγματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων που έχουν κατοχυρωθεί με ομόφωνη απόφαση του Κοινοβουλίου και με διεθνής συμβάσεις εργασίας. Είναι καθαρή πρόκληση η πρόσκληση του Υπουργού και πρέπει να την απορρίψουμε. Με ωμό τρόπο παρεμβαίνει υπέρ των ισχυρών. Ο διάλογος είναι ναρκοθετημένος. Χρειάζεται πολιτική καταγγελία και παρέμβαση", δήλωσε ο Γ. Παναγόπουλος.

Αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι "είμαστε σε σημείο μηδέν. Έχουμε νέες συνθήκες που έχουν διαφοροποιήσει τη στάση του ΣΕΒ. Ο ΣΕΒ εμφανίστηκε κατά της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού, το συνδύασε όμως με τα γνωστά ανταλλάγματα. Τώρα λέει ότι δεν μπορεί να δώσει αυξήσεις".

"Έχουμε απέναντι μας έναν σκληρό αντίπαλο που "έχει δέσει το γάιδαρο" του. Παρεμβαίνουν όταν μιλούν για το τι θα γίνει με αποζημιώσεις, όριο απολύσεων, κ.λπ. , γι' αυτό το λόγο το Νομικό μας τμήμα επεξεργάζεται την παρέμβασή μας στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, αφού παραβιάζονται συνθήκες και νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσφύγουμε σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια", τόνισε.

Και πρόσθεσε: "Πρέπει να υπογράψουμε οπωσδήποτε σύμβαση. Το δίλλημα στην παρούσα φάση είναι Σύμβαση ή ΟΧΙ. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η επιδίωξη των βιομηχάνων είναι να μην υπογραφεί σύμβαση. Η κρίση έχει γίνει ο "παπάς που θάβει και τους ζωντανούς" Είναι στρατηγική ήττα να μην υπογραφεί σύμβαση. Να σταματήσουν τα παιχνίδια κυβέρνηση, αντιπολίτευση και κόμματα και να τοποθετηθούν ξεκάθαρα".

Απεργιακές κινητοποιήσεις

Η Ολομέλεια της ΓΣΕΕ συνεδριάζει με επίκεντρο τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, ενώ αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το πρόγραμμα δράσης και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Ανεξάρτητα από τις απεργιακές αποφάσεις που θα ληφθούν στη συνεδρίαση, το Σάββατο 5/6 θα πραγματοποιηθεί πανεργατικό συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στην πλατεία Κλαυθμώνος για τα οικονομικά και ασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης.

"Ενθαρρύνουμε την υπογραφή εθνικής συλλογικής σύμβασης", τόνισε στον Flash 96 ο Ανδρέας Λοβέρδος.

"Για επικοινωνιακές μπλόφες κακής ποιότητας του υπουργού Εργασίας", κάνει λόγο ο Αντώνης Σαμαράς.

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις που σχεδιάζουν τα συνδικάτα, αντιδρώντας στα σκληρά μέτρα που προωθούνται στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 5 Ιουνίου, πανεργατικό συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, με συγκέντρωση στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, «για τα άδικα και σκληρά οικονομικά και ασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης».

Ειδικότερα, η ολομέλεια της διοίκησης θα συζητήσει όλα τα παραπάνω σοβαρά και κρίσιμα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα και θα αποφασίσει το πρόγραμμα δράσης και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

- «Για την ΕΓΣΣΕ κρίνεται αναγκαίο και απαραίτητο, ιδιαίτερα στις σημερινές ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που τα εισοδήματα μειώνονται, ενώ οι τιμές καλπάζουν, να υπογραφεί ικανοποιητική ΕΓΣΣΕ, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις θέσεις εργασίας», επισημαίνει η ΓΣΕΕ και προσθέτει:.

- «Οι προτάσεις και οι 'απαιτήσεις' της 'τρόικας', που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας, είναι παντελώς απαράδεκτες και καταδικαστέες. Είναι βασισμένες στην ίδια αδιέξοδη λογική συρρίκνωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των συνταξιούχων και των εργαζομένων, χωρίς να εξασφαλίζουν βιώσιμη και αποτελεσματική προοπτική για το ασφαλιστικό σύστημα».

- «Στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και στα 'θέματα' που ζητά συνάντηση και 'διαπραγμάτευση' ο υπουργός Εργασίας, απορρίπτονται, στο σύνολο τους, ως τα πλέον ακραία, αντεργατικά μέτρα, για τα οποία δεν μπορεί να γίνει καμιά διαπραγμάτευση, εκτός του ότι, με αυτή την επιστολή, παρεμβαίνει και καταργεί τον ίδιο το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων», τονίζει.

Related Posts :



Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails