Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Aνασυγκρότηση του ΕΣΥ

ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Σε ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων προχωρά το υπουργείο Υγείας βάσει νέου σχεδίου νόμου, που έχει καταρτίσει.



«Τα νοσοκομεία θα λειτουργούν καθ΄όλη τηανασυγκρότηση του ΕΣΥ διάρκεια της ημέρας, σε πρώτη φάση με τους μόνιμους γιατρούς, οι οποίοι θα αμείβονται με υπερωρίες, ώστε με τον τρόπο αυτό να μπορούν να αυξήσουν και το εισόδημά τους», τόνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σημείωσε, δε, πως θα υπάρχει αυστηρότατη εποπτεία των γιατρών σε ό,τι αφορά τα ωράρια εργασίας, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει πώς θα γίνει αυτό.

Η υπουργός, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, είπε ότι θα είναι σε θέση να παρουσιάσει το νέο σχέδιο νόμου στους δημοσιογράφους σε δέκα μέρες από σήμερα. Για την πρωτοβάθμια φροντίδα, στην οποία δίνεται μεγάλη έμφαση, ανακοίνωσε ότι οι μονάδες του ΙΚΑ εντάσσονται στο ΕΣΥ.

Θεσμοθετείται, επίσης, ειδικό Γραφείο του Πολίτη σε κάθε νοσοκομείο με την εποπτεία του διοικητή, στο οποίο θα καταγράφονται παράπονα και καταγγελίες όσων δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από τη συμπεριφορά και τις υπηρεσίες Υγείας, που τους παρείχε το ΕΣΥ. Το συγκεκριμένο γραφείο θα συγκεντρώνει τις παρατηρήσεις αυτές, θα τις περνάει στο Υπουργείο και η υπουργός θα τις ανακοινώνει με τη μορφή στατιστικής μελέτης στη Βουλή.

Επιπλέον, δίνεται οκτάμηνη διορία στους καθηγητές Ιατρικής, που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο προωθείται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με οδηγίες, που θα δοθούν από τον ΕΟΦ.

Η υπουργός τόνισε επίσης ότι στις 30 Ιουλίου λήγει η διορία και πως «είναι τελεσίδικη» για τις ιδιωτικές κλινικές άνω των εξήντα κλινών, οι οποίες θα πρέπει να έχουν το δικό τους φαρμακείο. Αν αυτό δεν συμβεί, θα πάψουν να συνεργάζονται με τα ταμεία.

Σύμφωνα με τις βασικές αρχές του νέου σχεδίου νόμου ενοποιείται ένα σημαντικό κομμάτι από τις εκατό δομές της πρόνοιας, που στο εξής θα εποπτεύονται από έναν ενιαίο φορέα, στον οποίον θα δίνουν αναφορά ανεξάρτητα από το σε ποιο σημείο της χώρας βρίσκονται και λειτουργούν.

Ο δεκάλογος στον οποίο βασίζεται το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα εξής:
* Επίτευξη εθνικού σχεδίου για την πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας.
* Προσβασιμότητα σε όλους στο ΕΣΥ, ώστε να εκλείψουν οι κοινωνικές ανισότητες, αλλά και οι ασθενείς της περιφέρειας να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες Υγείας.
* Βελτίωση της διοικητικής αποτελεσματικότητας του συστήματος με αναβάθμιση των δομών και του εξοπλισμού, ώστε να υπάρχει καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς.
* Ορθολογική κατανομή και διαχείριση των πόρων του ΕΣΥ με διαφάνεια και ελέγχους παντού.
* Αναβάθμιση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού με κίνητρα, αξιοκρατία και επανεκπαίδευση.
*Νέα αρχιτεκτονική των δομών Υγείας, σύμφωνα με τον νέο υγειονομικό χάρτη, που προκύπτει από το πρόγραμμα «Καλλικράτης».
* Ολοκλήρωση του ΕΣΥ με ανάπτυξη και έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.
* Καθιέρωση και άσκηση αποτελεσματικών ελέγχων στην παροχή δημοσίων και ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας.
* Θεσμοθέτηση διαδικασιών κοινωνικής λογοδοσίας, όπως το Γραφείο του Πολίτη.
* Ενδυνάμωση του εθελοντισμού για την Υγεία και την Πρόνοια.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί σε κάθε νοσοκομείο, ή προνοιακό κέντρο, μητρώο εθελοντών, το οποίο θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες, ώστε ο εθελοντισμός να φανεί στην πράξη, αλλά και να περιοριστούν οι πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κάποιες από τις οποίες, όπως εκτιμούν φορείς στο υπουργείο Υγείας, δεν παρήγαγαν έργο.

Related Posts :



Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails