Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙ'ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ...

TOY ΧΡΗΣΤΟY ΒΗΤΤΑ
Σε κέντρο διερχομένων λαθρομεταναστών έχει μετατραπεί η συνοριακή γραμμή του ακριτικού νομού Φλώρινας, καθώς εδώ και μερικούς μήνες παρατηρείται αθρόα προσέλευση απελπισμένων αλλοδαπών, που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα, αναζητώντας την τύχη τους σε χώρες της Ευρώπης.Το φαινόμενο εντάθηκε από την περίοδο του Πάσχα και εντεύθεν, καταγγέλλουν οι κάτοικοι, οι οποίοι δεν κρύβουν τον φόβο τους από τη μαζική παρουσία των πεινασμένων και κατατρεγμένων, που διανυκτερεύουν σε ακατοίκητα σπίτια ή όπου αλλού βρουν, ωστόσο παραδέχονται ότι δεν υπήρξε κάποιο σοβαρό κρούσμα. Δεν παύουν όμως να ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας, από την οποία ζητούν να δώσει λύση, καθώς, όπως λένε, “το κακό δεν αργεί να γίνει, διότι κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος πεινασμένος και εξαθλιωμένος”. Βεβαίως, για την ώρα τουλάχιστον, “το θέμα αντιμετωπίζεται ευκαιριακά και σπασμωδικά, για τον απλούστατο λόγο ότι το επίσημο κράτος αδυνατεί να δώσει λύση”, ομολόγησε αστυνομική πηγή της Φλώρινας.

Οι νεαροί μετανάστες, που φτάνουν κατά μπουλούκια στην ακριτική περιοχή, κατάγονται από Σομαλία, Ιράν, Ιράκ, Αλγερία, Πακιστάν, Παλαιστίνη κτλ. Όπως μας εξήγησαν οι αστυνομικές αρχές, πρόκειται για ανθρώπους που συνελήφθησαν στην Αθήνα για παράνομη είσοδο και διαμονή στη χώρα. Επειδή όμως η πρωτεύουσα “φράκαρε” στην κυριολεξία, η αστυνομία τους στέλνει κατά ομάδες με τις “κλούβες” στον ακριτικό νομό της Φλώρινας. Οι τοπικές αστυνομικές αρχές εκδίδουν για τον καθένα προσωπικά απόφαση απέλασης, δίνοντας συγχρόνως το περιθώριο να μείνει για έναν μήνα, οπότε πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταλείψει τη χώρα. Ουσιαστικά το περιθώριο αυτό δίνεται για να μπορέσει να διαφύγει παράνομα από τα σύνορα. Η διέξοδος διαφυγής είναι πλέον μέσω Νίκης και Ευζώνων προς Σκόπια, μέσω Κρυσταλλοπηγής προς Αλβανία, καθώς και προς Βουλγαρία μέσω Προμαχώνα, αφού πλέον τα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας είναι ερμητικά κλειστά και η Τουρκία επιδεικνύοντας “σκληρή γραμμή” δεν δέχεται ούτε έναν μετανάστη.

Μάταια είναι η προσπάθεια όσων καταφέρουν και περνάνε στη FYROM, καθώς εκεί βρίσκουν ανυπέρβλητο τείχος, οι δυσκολίες είναι μεγάλες και τελικά απελαύνονται στην Ελλάδα, όπου συναντώνται στα σύνορα τόσο αυτοί που στέλνονται από την Αθήνα όσο και αυτοί που επιστρέφουν από τη γειτονική χώρα. Την περιπέτειά τους εξομολογήθηκαν στη “ΜτΚ” δύο Παλαιστίνιοι, που μόλις είχαν απελαθεί. Βρήκαμε λίγα χιλιόμετρα πριν από το τελωνείο Νίκης, τον 32χρονο Νουιρά Ακράμ και τον συμπατριώτη του, που δεν θέλησε να δώσει τα στοιχεία του για ευνόητους λόγους. Είπαν και οι δύο ότι συνελήφθησαν στα Μπίτολα, τους χτύπησαν οι αστυνομικοί, τους πήραν τα 160 ευρώ που είχαν επάνω τους και οι δύο μαζί, τους οδήγησαν στο τελωνείο Νίκης και τους έστειλαν πάλι στην Ελλάδα. “Αυτό συμβαίνει με όλους τους μετανάστες που πιάνουν”, πρόσθεσε ο πρώτος.
Μεγάλος συνωστισμός μεταναστών παρατηρείται στα ακριτικά χωριά του νομού Φλώρινας, Νίκη και Νέος Καύκασος, όπου οι κάτοικοι δείχνουν να τους κατανοούν, αλλά συγχρόνως εκφράζουν και τους φόβους τους, γι’ αυτό ζητούν την παρέμβαση της αστυνομίας, η οποία όμως “κινείται διακριτικά” και δεν προχωρά σε συλλήψεις, καθώς είναι αυτή που μαζί με την απέλαση τούς επέτρεψε την προσωρινή διαμονή για έναν μήνα. Όπως μάλιστα ομολογεί αξιωματούχος της αστυνομίας, “αν παρέλθει ο μήνας, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο από το να τους δώσουμε νέα προθεσμία”.

Η Ελένη Ιορδάνου, από τη Νίκη, υπεύθυνη στο τουριστικό περίπτερο του τελωνείου Νίκης, δήλωσε ότι “πρέπει να γίνει κάτι γιατί φοβόμαστε. Προχτές το βράδυ διανυκτέρευσαν στο χωριό μας περίπου εκατό άτομα. Τα πενήντα σε δύο ακατοίκητα σπίτια, καμιά εικοσαριά στον περίβολο της εκκλησίας και οι άλλοι όπου βρήκαν”. Μάλιστα πρόσθεσε πως “το πρωί είδαμε κάποιους γυμνούς να κάνουν μπάνιο έξω από την εκκλησία με ένα λάστιχο που βρήκαν στη βρύση”. Ο ηλικιωμένος κάτοικος της Νίκης Γιάννης Ουλιάρης, υπογράμμισε ότι “φοβάμαι να αφήσω την πόρτα ανοιχτή. Για να βγω στην αυλή κλειδώνω”. Μας έδειξε το διπλανό εγκαταλελειμμένο σπίτι, το οποίο άνοιξε πριν από δύο βραδιές και διανυκτέρευσε μία ομάδα μεταναστών. Πράγματι, οι δύο πόρτες του παλιού διώροφου ήταν ορθάνοιχτες, ενώ μέσα το σπίτι ήταν άνω κάτω. Οι διαμένοντες άδειασαν και πέταξαν στο πάτωμα όλα τα παλιά ρούχα ενός σεντουκιού, ψάχνοντας προφανώς για κάποιο ζεστό ρούχο.
Στο Νέο Καύκασο ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, Κώστας Γιαλαμάς, τόνισε ότι “η μαζική παρουσία μεταναστών προκαλεί φόβο στους κατοίκους”. Στη συνέχεια μας έδειξε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, όπου βρήκε καταφύγιο μία ομάδα μεταναστών, παραβιάζοντας το παντζούρι. Ο Χαράλαμπος Κεβρεκίδης δήλωσε ότι “επειδή αυτοί κυκλοφορούν το βράδυ κατά μπουλούκια μέσα στο δημόσιο δρόμο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πατήσουμε κανέναν με το αυτοκίνητο”. Ο ιδιοκτήτης του καφενείου στο Νέο Καύκασο, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μας είπε ότι “κάθε μέρα περνούν από εδώ πολλοί μετανάστες. Έχουν επάνω τους χρήματα και αγοράζουν καμιά κονσέρβα, κανένα κρουασάν ή πίνουν καφέ. Προχτές ήρθαν δύο, οι οποίοι κάθισαν και έπαιξαν τάβλι”. Ο δημοτικός σύμβουλος Κάτω Κλεινών, Νικόλαος Αλεξιάδης μας είπε ότι “βρίσκουν καταλύματα, όπου μπορείς να φανταστείς. Κοιμούνται ακόμη και στους οικίσκους που έχουμε τις πομόνες στα χωράφια”, ενώ πρόσθεσε ότι “αρκετές φορές έχουν μπει στα κοτέτσια και έκλεψαν κοτόπουλα”.
Ακόμη και τα άθλια κελιά των κρατητηρίων των τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Κάτω Κλεινών και Πρεσπών χρησιμοποιούνται για να στεγάσουν τους ταλαιπωρημένους μετανάστες. Ο δήμαρχος Κάτω Κλεινών Δημήτρης Ηλιάδης εξέφρασε τη συμπάθειά του στους “κατατρεγμένους ανθρώπους”, αλλά, όπως είπε, “η μαζική παρουσία τους δημιουργεί ανασφάλεια στους κατοίκους, γι’ αυτό η πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα”. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομαρχιακό συμβούλιο Φλώρινας, Γιάννης Στρατάκης, υπογράμμισε ότι “η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη. Πρόκειται για ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, στο οποίο πρέπει να παρέμβει και να δώσει λύση, με βάση την κοινωνική διάσταση που έχει”.

ΠΡΕΖΑ TV
2-5-2010

Related Posts :



Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails