Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Eμφύλια σύγκρουση στη ΠΓΔΜ προ των πυλών ;

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έθεσε σε συναγερμό τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας μετά την συμπλοκή των αστυνομικών αρχών με Αλβανούς εξτρεμιστές και την ανακάλυψη κρυσφήγετου με μεγάλη ποσότητα οπλισμού. Το κρησφύγετο εντοπίστηκε σε δυσπρόσιτη και δασώδη τοποθεσία κοντά στη συνοριακή διέλευση Blace, μετά από τηλεφώνημα και επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, κατά την οποία σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών με ολιγομελή ομάδα ενόπλων Αλβανών που, όπως διαπιστώθηκε, είχε αναλάβει τη φύλαξη του χώρου. Από τη συμπλοκή τραυματίσθηκαν δύο εξτρεμιστές, οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν μαζί με τους υπόλοιπους στο γειτονικό Κόσοβο.

Από τις έρευνες που ακολούθησαν σε κρύπτες και παραλλαγμένες δεξαμενές καυσίμων, διαπιστώθηκε η ύπαρξη μεγάλης ποσότητας οπλισμού (τυφέκια, πολυβόλα, χειροβομβίδες, εκτοξευτές οπλοβομβίδων, αντιαρματικές νάρκες, εκρηκτικές ύλες, πυροκροτητές, αντιαρματικές νάρκες, χάρτες, εγχειρίδια) καθώς επίσης συγκέντρωση τροφίμων και ιματισμού με διακριτικά του "Αλβανικού Εθνικού Στρατού" (UKSH/Ushtria Kombetare Shqiptare), ο οποίος έκανε πρόσφατα την επανεμφάνισή του.
Την επομένη, συνελήφθηκαν επτά άτομα στο χωριό Belograce του Κοσσυφοπεδίου κοντά στην πόλη Kacanik ως ύποπτοι για λαθρεμπόριο όπλων, χωρίς να επιβεβαιώνεται αν σχετίζονται με τη συμπλοκή στο Blace. Από την έρευνα της αστυνομίας του Κοσόβου, με τη συνδρομή της KFOR, στις οικίες των υπόπτων ανακαλύφθηκε ποσότητα οπλισμου, πυροκροτητών και στολών με διακριτικά του UCK.
Η κυβέρνηση Gruevski υπό τον φόβο ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τους Αλβανούς αυτονομιστές κήρυξε τον κρατικό μηχανισμό σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας και απαγόρευσε την μετακίνηση των υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών. Τα ΜΜΕ της γείτονος προσπάθησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και η κοινή γνώμη παρακολουθεί μουδιασμένη τις εξελίξεις φοβούμενη επανάληψη των εχθροπραξιών του 2001 που οδήγησε στη Συμφωνία της Οχρίδας. Η εξέλιξη αυτή ερχεται λίγα 24ωρα μετά τη κοινή δήλωση των διπλωματικών αποστολών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και του ΟΑΣΕ στα Σκόπια ως παρέμβαση στο δημόσιο διάλογο που για το κατά πόσο η Συμφωνία της Οχρίδας έχει καταστεί de facto νεκρή.

Related Posts :



Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails