Με απόθεμα από τα ορυχεία Αχλάδας, Κλειδιού καθώς και του υπό την ιδιοκτησία της τμήματος της Βεύης προτίθεται να προχωρήσει η ΔΕΗ στην κατασκευή και λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Φλώρινα, το “πράσινο φως” για την οποία άναψε το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης.
Την απόφαση να δρομολογήσει την προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας μεγάλης λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Φλώρινα (Μελίτη 2) έλαβε το απόγευμα της Παρασκευής το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, χωρίς πάντως να έχει τεθεί ακόμη συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα μονάδα, η οποία θα κατασκευασθεί κοντά στην εν λειτουργία μονάδα Μελίτη 1, θα έχει κόστος που μπορεί να προσεγγίσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και ισχύ της τάξης των 450 μεγαβάτ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά αποσυνδέεται η κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας από την έκβαση του διαγωνισμού για την εκμίσθωση στον ιδιωτικό τομέα του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, το οποίο ανήκει στο Δημόσιο και δίπλα από το οποίο άλλο πεδίο με απόθεμα ανήκει στην ίδια την ΔΕΗ.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού, η ΔΕΗ θα επιδιώξει να καλύψει την λειτουργία της μονάδας με το δικό της απόθεμα στην Βεύη καθώς και με την αξιοποίηση των ορυχείων της Αχλάδας και του Κλειδιού. Θυμίζουμε εδώ ότι για την Βεύη έχουν ενδιαφερθεί οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί – και όχι μόνο - όμιλοι της χώρας (Elpedison – Άκτωρ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Κοπελούζος, Μηχανική, ΕΛΜΙΝ συμφερόντων Γ.Σ. Βαρδινογιάννη κ.α.) με τις προσφορές αρκετών εξ αυτών να παραπέμπουν στην κατασκευή ιδιωτικής λιγνιτικής μονάδας.
Άδεια παραγωγής για την περιοχή της Φλώρινας έχει, άλλωστε, η ΓΕΚ Τέρνα, ενώ σχετική αίτηση προς την ΡΑΕ έχει δρομολογηθεί και από τον Άκτορα.Την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ χαιρέτισε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η οποία έχει εξ αρχής τονίσει την ανάγκη να ανήκει κατά 100% στην κρατική επιχείρηση η νέα μονάδα, η οποία άλλωστε θα κατασκευαστεί σε υποδομές τις οποίες η ίδια η ΔΕΗ έχει πληρώσει.
Σε κάθε περίπτωση, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ χαιρέτισε την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, τονίζοντας ότι “οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ υποστηρίξαμε από την αρχή ότι δίπλα στη μονάδα Μελίτη Ι, την οποία πλήρωσε ακριβά ο Ελληνικός λαός, δεν πρόκειται να γίνει μονάδα που δεν θα ανήκει στη ΔΕΗ κατά 100%”.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα μονάδα της Φλώρινας έρχεται σε αντικατάσταση παλαιοτέρων που σταδιακά θα έχουν αποσυρθεί έως το 2020 για αυτό και, όπως και στην περίπτωση της Πτολεμαϊδας 5, δεν υπάρχουν αντιδράσεις από την Κομισιόν.Αντίθετα οι Βρυξέλες, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν προκρίνει την ιδιωτικοποίηση εν λειτουργία μονάδων της ΔΕΗ, φαίνεται ότι πιέζουν στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και άλλων ορυχείων της χώρας, όπως εκείνα της Δράμας και της Ελασσόνας.
Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, εκδηλώνονται αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, αφού η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Βεύης ζητεί, με ανοικτή επιστολή της προς την υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.α Τίνα Μπιρμπίλη, να σταματήσει το σχέδιο εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου και να αποκατασταθεί το περιβάλλον από την προηγούμενη εκμετάλλευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου