Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

104 ετών, με πλήρη διαύγεια έγινε τώρα και γραμματόσημο

Τα ΕΛΤΑ του νομού, όπου επί 33 χρόνια ήταν μητροπολίτης, κυκλοφόρησαν δέκα συλλεκτικά, προσωπικά γραμματόσημα, ένα λεύκωμα και δύο CD με ομιλίες του - Η συλλογή γραμματοσήμων που εξέδωσαν τα ΕΛΤΑ Φλωρίνης για τον Καντιώτη, ο οποίος έχει αποσυρθεί πλέον και μόνο ελάχιστες φορές βγαίνει από το διαμέρισμά του
Λατρεύτηκε και ταυτόχρονα μισήθηκε όσο λίγοι. Σήμερα, στα 104 (!) χρόνια του, εξακολουθεί να αποτελεί ακόμη για κάποιους σημείο αναφοράς στη Φλώρινα και να τιμάται από φανατικούς θαυμαστές των... λόγων και των έργων του.
Τις μέρες αυτές μάλιστα έγινε και... γραμματόσημο.

Τα ΕΛΤΑ Φλώρινας κυκλοφόρησαν δέκα συλλεκτικά, προσωπικά γραμματόσημα, ένα λεύκωμα και δύο CD με ομιλίες του.
Ο Αυγουστίνος Καντιώτης, ο επί 33 χρόνια μητροπολίτης Φλώρινας - Πρεσπών και Εορδαίας, δεν μπορεί πια να βγάζει εκείνους τους πύρινους λόγους και να αφορίζει όσους συμμετέχουν σε καλλιστεία, καρναβάλια ή κινηματογραφικές ταινίες. Δεν μπορεί να ξεσηκώνει τον κόσμο και να διώχνει αλβανικά χορευτικά συγκροτήματα, εννοείται πως δεν μπορεί πια να γκρεμίζει εκκλησίες επειδή θεωρούσε ότι είναι... σλαβικής τεχνοτροπίας.
Εχοντας κλείσει εδώ και 4 χρόνια έναν αιώνα ζωής, εξακολουθεί να έχει διαύγεια πνεύματος, δυσκολεύεται όμως πολύ στην ομιλία και στις μετακινήσεις. Αν και κατάγεται από τις Λεύκες Πάρου, δεν έφυγε ποτέ από τη Φλώρινα. Ούτε και τώρα την εγκαταλείπει.
Μένει σε ένα λιτό διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, πάνω από το βιβλιοπωλείο «Ελαφος», που ανήκει στη Μητρόπολη, και τον φροντίζουν δύο πνευματικά του παιδιά, οι αρχιμανδρίτες π. Λαυρέντιος και π. Ιερόθεος, μαζί με τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης, π. Ιουστίνο.
Αυστηρός αλλά ιδεολόγος

«Ο π. Αυγουστίνος ήταν αυστηρός, υπερβολικός κάποιες φορές, αλλά αγωνιστής και ιδεολόγος. Μπροστάρης στους κοινωνικούς αγώνες. Σε αυτά που πίστευε δεν συμβιβαζόταν.
Σύνθημά του ήταν η αγάπη για τον Χριστό και την Ελλάδα», μας είπε ο π. Ιουστίνος, περιγράφοντας τον σκληρό μητροπολίτη ως έναν «άνθρωπο αυστηρό με καρδιά μικρού παιδιού».
Με αφορμή την κυκλοφορία από τα ΕΛΤΑ Φλώρινας των δύο συλλεκτικών προσωπικών γραμματοσήμων του λευκώματος και των δύο CD με ομιλίες του, έγινε εκδήλωση στη Φλώρινα. Ο ίδιος όμως ο Α. Καντιώτης δεν πήγε στην εκδήλωση - όχι πάντως επειδή έγινε στην αίθουσα «Θόδωρος Αγγελόπουλος» του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας.
Ο πόλεμος κατά του μεγάλου Ελληνα σκηνοθέτη Θόδωραου Αγγελόπουλου, που γύρισε σημαντικό μέρος των ταινιών του στη Δυτική Μακεδονία, άφησε εποχή.
Εφτασε μάλιστα το 1990 να κηρύξει ανοιχτά και «ιερό πόλεμο» στον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη με αφορμή την «αντεθνική και βλάσφημη», όπως τη χαρακτήρισε τότε, ταινία του «Το μετέωρο βήμα του πελαργού».
Λάβρος και κατά των καθολικών. Προκαλώντας τη γενική κατακραυγή του κόσμου της τέχνης αλλά και απλών πολιτών δεν δίστασε να αφορίσει τον Θ. Αγγελόπουλο και όσους κατοίκους της Φλώρινας συμμετείχαν στα γυρίσματα, ενώ για πολλά χρόνια η ταινία δεν παίχτηκε στη Φλώρινα.
Οταν πέθανε μάλιστα στη Φλώρινα ο διάσημος Ιταλός ηθοποιός Τζιάν Μαρία Βολοντέ είχε δημιουργηθεί θέμα γιατί αρνούνταν να παραμείνει η σορός του στο παρεκκλήσι του νοσοκομείου επειδή ήταν... καθολικός.

ΕΙΧΕ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΡΕΑ... ΛΟΓΩ ΔΗΜΗΤΡΑΣ

Με τανκς ισοπέδωνε ναούς? σλαβικής τεχνοτροπίας

Ο γέροντας βγαίνει πια ελάχιστα από το διαμέρισμα στο οποίο μένει. Τελευταία δυσκολεύεται πολύ στο περπάτημα, αφού οι δυνάμεις του τον έχουν εγκαταλείψει, λόγω των γηρατειών και οι μετακινήσεις του γίνονται με αναπηρικό καροτσάκι.
«Θέλω τη Φλώρινα φάρο της Ορθοδοξίας και όχι της ακολασίας» συνήθιζε να λέει και το εφάρμοζε με ακραίους τρόπους. Διοργάνωσε συλλαλητήρια κατά των νυχτερινών κέντρων, των κινηματογράφων, των εκτρώσεων και του συναινετικού διαζυγίου. Το 1967, με εγκύκλιό του προς τους ιερείς των χωριών, ζήτησε να αδειάσουν οι ταβέρνες και να απαγορευτεί η «ντόπια» γλώσσα. Το 1984 ακύρωσε μια εκδήλωση καλλιστείων στο Αμύνταιο και αφόρισε 5 κατοίκους του Ξινού Νερού επειδή ήταν σε αποκριάτικο άρμα ντυμένοι παπάδες.
Ο Αυγουστίνος Καντιώτης δεν συμπαθούσε τους πολιτικούς. Σε δημόσια ομιλία του το 1988 επιτέθηκε στον Ανδρέα Παπανδρέου και την «ανδροχωρίστα παλλακίδα του» και δύο χρόνια αργότερα ρώτησε στο κήρυγμά του «κύριε Καραμανλή, είστε μασόνος;», ενώ το 1993 υποδέχτηκε με τιμές στη Φλώρινα τον Κωνσταντίνο Γλίξμπουργκ.
Εκείνο, πάντως, που δεν του συγχώρεσε η Φλώρινα είναι η κατεδάφιση πολλών εκκλησιών, μάλιστα για τον ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο Αμύνταιο επιστράτευσε τα... τανκς για να τον ισοπεδώσει, ενώ δεν δίστασε να γκρεμίσει και τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Παντελεήμονα. Με το πρόσχημα ότι οι ναοί ήταν ετοιμόρροποι, κατεδάφισε όσες εκκλησίες είχαν... σλαβική τεχνοτροπία με τρεις τρούλους και οι εικόνες έφεραν κάποιες κυριλλικές επιγραφές.

Διευθυντής ΕΛΤΑ

Ινδαλμα για τον τόπο μας

«Για μας είναι ένας ευπατρίδης που, με την παρουσία και το κήρυγμά του αυτά τα 33 χρόνια ως μητροπολίτης, τίμησε τη Φλώρινα, ενώ είχε απήχηση και στην ευρύτερη περιοχή», μας είπε ο διευθυντής των ΕΛΤΑ Φλώρινας, Κωνσταντίνος Κωστένης. «Αν ήταν σήμερα στο προσκήνιο, θα είχε πολύ σημαντική θέση στην ιεραρχία της εκκλησίας και θα εξέφραζε την οργή του για τα σκάνδαλα τύπου Βατοπεδίου, με πολύ έντονο τρόπο». Τα δύο γραμματόσημα είναι προσωπικά, φέρουν τη μορφή του Α. Καντιώτη και δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο, αφού είναι συλλεκτικά.
Μαζί τους κυκλοφόρησε και ένα λεύκωμα για τη ζωή και το έργο του, αλλά και ένα διπλό CD με ομιλίες του. «Ο γέροντας είναι ένα ίνδαλμα για τον τόπο μας, γιατί όπου κι αν πάει και αν σταθεί εκτός της μητροπολιτικής μας περιφέρειας, ομιλούν για τον Αυγουστίνο Καντιώτη και μάλιστα η Φλώρινα ήταν γνωστή από την πορτοκαλάδα και από τον Καντιώτη», είπε στην εκδήλωση ο μητροπολίτης Φλώρινας-Πρεσπών-Εορδαίας, κ. Θεόκλητος.


ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Related Posts :



Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails