Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Δεν θα πουλήσει ποσοστό της ΔΕΗ η κυβέρνηση, τονίζει η Τ.Μπίρμπίλη

«Δεν βιάζεται» ούτε για ΔΕΠΑ

Αθήνα
Δεν περιλαμβάνεται η πώληση ποσοστού της ΔΕΗ ή μεμονωμένων μονάδων της στα σχέδια της κυβέρνησης για άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς ενώ «δεν βιάζεται» να...
αποκρατικοποιήσει τη ΔΕΠΑ, όπως ανέφερε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη την Τρίτη.

Η κυβέρνηση σύντομα θα λάβει μέτρα για να ανοίξει την αγορά ηλεκτρισμού στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται, σύμφωνα με τη δανειακή συμφωνία ύψους 110 δισ. ευρώ με την ΕΕ και το ΔΝΤ, ανέφερε στο Reuters η υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι στις κινήσεις αυτές δεν περιλαμβάνεται η μείωση του ποσοστού 51% που κατέχει το Δημόσιο στη ΔΕΗ ή την πώληση κάποιων από τις 34 μεγάλες μονάδες της

Το υπουργείο θα επικεντρωθεί «στις θεσμικές πλευρές της πολιτικής απελευθέρωσης» σύμφωνα με την Τ.Μπιρμπίλη με νέους κανόνες για την χονδρική αγορά ενέργειας, την δομή των τιμολογίων και άλλα μέτρα για να διασφαλιστεί ο διαχωρισμός της εταιρίας από τον διαχειριστή του συστήματος ΔΕΣΜΗΕ.

Παράλληλα, δεν θα δοθεί στην ΔΕΗ η δυνατότητα να συμμετάσχει σε πώληση ποσοστού της ΔΕΠΑ, για λόγους ανταγωνισμού: «Πρέπει να είμαστε πιο ξεκάθαροι στον ενεργειακό κλάδο, αυτό επίσης εντάσσεται στο άνοιγμα της αγοράς» ανέφερε σχετικά η υπουργός. Η ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΠΑ, έχει το δικαίωμα να αγοράσει το 30% της εταιρίας αερίου και η κυβέρνηση αποτιμά επί του παρόντος αυτή την οψιόν, αλλά πρέπει πρώτα να επιλυθεί το θέμα της οψιόν της ΔΕΗ πριν αποφασιστεί η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με την υπουργό.

Η κυβέρνηση έχει αναφέρει ότι σχεδιάζει να πουλήσει ποσοστά μειοψηφίας στην ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ, είτε σε στρατηγικό επενδυτή είτε μέσω εισαγωγής στο χρηματιστήριο, αλλά δεν βιάζεται να λάβει αποφάσεις. «Ο ενεργειακός κλάδος στην Ελλάδα είναι κερδοφόρος...πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, δεν νομίζω ότι πρέπει να βιαζόμαστε, έτσι ώστε να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για το δημόσιο συμφέρον» είπε η Τ.Μπιρμπίλη.

Επίσης, η κυβέρνηση θα περιμένει να ξεκαθαριστεί σε τι βαθμό θα επηρεαστούν το εισόδημα των νοικοκυριών από την οικονομική κρίση το φθινόπωρο και τον χειμώνα πριν εξετάσει το ζήτημα αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ. «Η τιμολόγηση είναι μέρος της κυβερνητικής πολιτικής. Πρέπει να είμαστε πολύ ευαίσθητοι, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης» ανέφερε η υπουργός.

Η ΔΕΗ έχει αναφέρει ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, που παραμένουν αμετάβλητα από τον Ιούλιο του 2008, στα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη, πρέπει να αυξηθούν από το 2013 για να καλυφθεί το κόστος για τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων. Η κυβέρνηση, ωστόσο, διστάζει να προχωρήσει σε αυξήσεις, φοβούμενη ότι κάτι τέτοιο θα επηρεάσει σημαντικά τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, που έχει ήδη πληγεί από την ύφεση.

Νέο σύστημα επιδοτήσεων για ΑΠΕ

Παράλληλα, η υπουργός προανήγγειλε νέο σύστημα επιδοτήσεων για προσέλκυση επιδοτήσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), ενίσχυση της οικονομίας και επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων για το 2020.

Το νέο σύστημα επιδοτήσεων θα επικεντρώνεται σε έργα που περιλαμβάνουν την κατασκευή εξοπλισμού, όπως τα φωτοβολταϊκά κύτταρα. Η Ελλάδα ήδη προσφέρει επιδοτήσεις σε επενδυτές ΑΠΕ, αλλά η γραφειοκρατία και τα περιορισμένα κίνητρα έχουν οδηγήσει αντί στην κατασκευή νέων μονάδων σε αγοραπωλησίες αδειών και σε μια μακρά λίστα αιτήσεων συνολικής ισχύος 40.000 μεγαβάτ.

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αντιστοιχούσαν μόλις στο 4% της παραγωγής ενέργειας το 2009, συγκριτικά με πάνω από 60% που αντιστοιχεί στη χρήση του λιγνίτη. Η χώρα έχει δεσμευτεί να αυξήσει το ποσοστό των ΑΠΕ στο 40% έως το 2020.

Στο πλαίσιο σχεδίου που θα αποσταλεί για έγκριση στην ΕΕ αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει την εγκατεστημένη δυναμικότητα μονάδων αιολικής ενέργειας στα 7.500 μεγαβάτ από 1.042 μεγαβάτ την επόμενη 10ετία. Στόχος είναι επίσης την ίδια περίοδο η παραγωγή ενέργειας από τα ηλιακά πάνελ να αυξηθεί στα 2.567 μεγαβάτ από 184 μεγαβάτ.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι χρειάζονται συνολικά 22 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην ενέργεια αυτή την 10ετία. Οι νέες τιμές που θα λαμβάνουν οι παραγωγοί ΑΠΕ και η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, βάσει νομοθεσίας που θα τεθεί σε ισχύ αργότερα φέτος, θα συμβάλει στην προσέλκυση κεφαλαίων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανέφερε η υπουργός, λέγοντας πως «ο νόμος θα προσελκύσει επενδύσεις, επειδή η όλη διαδικασία αδειοδότησης αλλάζει δραματικά».

Η ΔΕΗ σχεδιάζει επενδύσεις 2 δις ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2015 και αντικατάσταση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων συνολικής ισχύος 2.000 MW την ίδια περίοδο. Η μη ενίσχυση της ανανεώσιμης ενέργειας θα επιβάρυνε τη ΔΕΗ με επιπλέον κόστος 1,3 δισ. ευρώ το έτος από το 2013, όταν λήγει η δωρεάν διανομή των δικαιωμάτων ρύπων.

Related Posts :



Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails