Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Συνέδριο για την επιστροφή "κλεμμένων" αρχαιολογικών θησαυρών

Η Αίγυπτος, που ζητάει να της επιστραφεί η προτομή της Νεφερτίτης από το Βερολίνο και την πέτρα του Ελ Ρασίντ από το Λονδίνο, διοργανώνει την Τετάρτη και την Πέμπτη ένα συνέδριο στο οποίο θα συμμετέχουν χώρες που ζητούν, όπως κι εκείνη, να τους επιστραφούν αρχαιολογικά αντικείμενα διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο.



Συνολικά δεκαεπτά χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτό το "συνέδριο για την προστασία και την αποκατάσταση της πατρικής πολιτιστικής κληρονομιάς", σύμφωνα με το Ανώτατο Συμβούλιο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων (CSA).

Σύμφωνα με τον Ζάχι Χαουάς, επικεφαλής του CSA, η Ελλάδα θα προεδρεύσει στη συζήτηση που θα είναι αφιερωμένη στην εξέταση "των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες στις προσπάθειές τους να τους επιστραφούν αντικείμενα της αρχαιολογικής τους κληρονομιάς".

Ο Χαουάς μάχεται για την επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών που χαρακτηρίζει "κλεμμένους". Από το 2002, οπότε και ανέλαβε επικεφαλής της CSA, έχουν επιστραφεί στην Αίγυπτο 31.000 αρχαιολογικά αντικείμενα. "Ο,τι κλάπηκε από εμάς πρέπει να μας επιστραφεί", είχε δηλώσει πέρυσι.

Η Βολιβία, η Κίνα, η Κύπρος, η Νότια Κορέα, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, η Ινδία, η Ιταλία, το Ιράκ, η Λιβύη, το Μεξικό, η Νιγηρία, η Σρι Λάνκα και η Συρία αναμένονται στο Κάιρο, ενώ αρχικά η Αίγυπτος υπολόγιζε στην συμμετοχή περίπου 30 χωρών.

Εκτός από τα να καταγράψει τα αρχαιολογικά αντικείμενα που κάθε χώρα ζητάει να της επιστραφούν, στο συνέδριο θα συζητηθεί "ένας αριθμός προτάσεων και εισηγήσεων που θα προωθηθούν στην Unesco, προκειμένου να βελτιωθεί η Συμφωνία της Unesco για την επιστροφή των αρχαιοτήτων στη χώρα καταγωγής τους", επισημαίνει το CSA σε ανακοίνωσή του.

Related Posts :



Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails