Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Και στο Κολωνάκι πέφτει...γιαούρτι στους πολιτικούς!

Πριν από μερικές εβδομάδες, συνήθιζαν να περπατούν ανέμελοι στους πολυσύχναστους δρόμους της πιο high class συνοικίας του κέντρου, να πίνουν τον περιποιημένο espresso τους στα in στέκια της ευρύτερης περιοχής συντροφιά με καλλιτέχνες, celebrities και δημοσιογράφους και να απολαμβάνουν το γεύμα τους στα καλύτερα και πιο ακριβά εστιατόρια της «δικής τους» πλατείας.


Ο λόγος για τους Eλληνες πολιτικούς, που εδώ και λίγο καιρό έχουν μειώσει δραστικά τις άσκοπες βόλτες στο «λατρεμένο» τους Κολωνάκι, φοβούμενοι ότι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με αγανακτισμένους πολίτες. Κάτι που έχει ήδη συμβεί σε κάποιους συναδέλφους τους, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετοί πολιτικοί και στελέχη μεγάλων κομμάτων μπήκαν στο στόχαστρο ακόμη και των πράων θαμώνων του Κολωνακίου. Ετσι, προσπαθούν να υιοθετήσουν ένα πιο «χαμηλό» προφίλ, πλήρως εναρμονισμένο με το κλίμα λιτότητας που έχει επιβάλει η «ΔΝΤ εποχή» σε όλους τους πολίτες.

Είναι χαρακτηριστικό πως τις παλιές, καλές μέρες, πριν και μετά τις συνεδριάσεις της Βουλής δεν ήταν λίγοι οι πολιτικοί που καθημερινά έδιναν το «παρών» εκτός από τα κοινοβουλευτικά έδρανα αλλά και στα κλασικά στέκια του Κολωνακίου. Οι περισσότεροι μάλιστα είχαν και αγκαζέ «έδρανο» στους πεζόδρομους, το οποίο μοιράζονταν με τις παρέες τους. Εκεί έπιναν τον καφέ τους και ταυτόχρονα αντάλλασσαν δεκάδες χειραψίες με περαστικούς και οπαδούς των κομμάτων τους.

Αλλωστε, είναι κοινό μυστικό πως για μια μεγάλη περίοδο τα μαγαζιά της πλατείας είχαν χωριστεί σε «πράσινα» και «γαλάζια» και φιλοξενούσαν βεβαίως τις αντίστοιχες κομματικές παρέες διατηρώντας κατά κάποιο τρόπο την παράδοση των «πράσινων» και «γαλάζιων» καφενείων της ελληνικής περιφέρειας, τα οποία πριν από δεκαετίες έζησαν μέρες δόξας!

«Κάποτε, αν έκανες μια βόλτα στα καφέ δεν υπήρχε περίπτωση να μη συναντήσεις κάποιον πολιτικό. Σήμερα αυτό δεν ισχύει, αφού οι περισσότεροι σκέφτονται τις αντιδράσεις του κόσμου και δεν βγαίνουν τόσο συχνά. Με τέτοια μέτρα που πήραν είναι λογικό. Μάλλον φοβούνται μη φάνε κάποιο γιαούρτι» δηλώνει θαμώνας της περιοχής που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.

Η «Espresso της Κυριακής» επισκέφτηκε μερικά από τα κλασικά στέκια των Ελλήνων βουλευτών, συνομίλησε με καταστηματάρχες και γνώστες της περιοχής και έμαθε από πρώτο χέρι τους λόγους που ανάγκασαν τους πολιτικούς να αραιώσουν τις συχνές επισκέψεις τους στο Κολωνάκι και να προτιμήσουν τον… σπιτικό καφέ!


JIMMY'S
«Ζούμε σε δύσκολες εποχές»

Το «Jimmy's» της οδού Βαλαωρίτου είναι ένας από τους παραδοσιακούς χώρους συνάντησης πολλών πολιτικών, δημοσιογράφων και καλλιτεχνών. Συναντήσαμε τον κ. Γιάννη Βασδέκη, ιδιοκτήτη του καταστήματος, την ώρα που απολάμβανε τον καφέ του σε ένα από τα τραπεζάκια του μαγαζιού. Οταν τον ρωτήσαμε για τα αίτια που έχουν οδηγήσει τους βουλευτές σε μείωση των εμφανίσεων στο Κολωνάκι μας δήλωσε: «Στις δύσκολες εποχές που ζούμε είναι πάρα πολύ φυσιολογικό όποιος βρίσκεται στην επικαιρότητα να είναι προσεκτικός. Το “Jimmy's” λειτουργεί από το 1981, είναι ένας χώρος οικείος και ζεστός, ενώ όλοι οι πελάτες μας είναι μια οικογένεια. Αυτό σημαίνει πως εδώ όλοι είναι λίγο πολύ γνωστοί μεταξύ τους και κανείς δεν δημιουργεί πρόβλημα σε κανέναν. Το κλίμα στο μαγαζί είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει ακραίες συμπεριφορές και καταστάσεις. Παρ’ όλα αυτά, είναι γεγονός πως τον τελευταίο καιρό οι πελάτες που έρχονταν επτά μέρες την εβδομάδα έχουν μειώσει αρκετά τις επισκέψεις τους. Ανάμεσα σε αυτούς υπήρχαν και κάποιοι που έρχονταν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, για τον καφέ τους, για ένα σνακ, για φαγητό. Η μείωση όμως δεν έχει να κάνει μόνο με τους επωνύμους αλλά και με τον απλό κόσμο. Σίγουρα, τις ημέρες που διοργανώνονται πορείες και διαδηλώσεις η κίνηση είναι πιο περιορισμένη. Ωστόσο, όσοι έρχονται εδώ είναι εκατό τοις εκατό βέβαιοι πως δεν πρόκειται να τους συμβεί το παραμικρό. Αυτή είναι η πραγματικότητα».


PIT CAFE
«Πολλοί από αυτούς δεν έρχονται γιατί δεν θέλουν να προκαλούν»

Ο κ. Θοδωρής Καστελιώτης, υπεύθυνος του «Pit Caf?» στη συμβολή των οδών Μηλιώνη και Κανάρη, δηλώνει πως «τον τελευταίο καιρό με την οικονομική κρίση, τις πορείες, τις συγκεντρώσεις και τις φασαρίες ο κόσμος μοιάζει να έχει φοβηθεί. Ακόμα και οι πολιτικοί έχουν αραιώσει αισθητά τις επισκέψεις τους στο Κολωνάκι. Δεν μπορώ να ξέρω γιατί, αλλά σύμφωνα με όσα ακούω από συζητήσεις που κάνω με πελάτες πολλοί από αυτούς δεν έρχονται γιατί δεν θέλουν να προκαλούν το κοινό αίσθημα. Ο κόσμος έχει εξαγριωθεί με τα νέα σκληρά μέτρα. Εμείς είμαστε πολύ κοντά στο Κοινοβούλιο και τους βλέπουμε που πηγαίνουν στη Βουλή όταν υπάρχει συνεδρίαση. Ωστόσο, λίγοι είναι πλέον αυτοί που κάθονται με τις ώρες στην πλατεία. Οι περισσότεροι είναι απλώς περαστικοί».


LE CAFE
«Δεν εμφανίζονται πλέον με την ίδια συχνότητα»

Ο Λευτέρης Πανταζής εκτός από επιτυχημένος τραγουδιστής, με δεκάδες hits στο βιογραφικό του, είναι και ιδιοκτήτης του «Le Caf?», το οποίο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο ακριβώς απέναντι από την πλατεία Φιλικής Εταιρείας. Το κατάστημά του αποτελεί τόπο συνάντησης για πολλούς πολιτικούς, όπως ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Γιώργος Καλαντζής και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι οποίοι συχνά πυκνά περνούν από εκεί για καφέ και ένα ελαφρύ σνακ. Ο ίδιος μας λέει πως «από το μαγαζί έρχονται σχεδόν καθημερινά αρκετοί βουλευτές από όλες τις κομματικές παρατάξεις αλλά και πολλοί καλλιτέχνες και αθλητές. Οι περισσότεροι από τους πολιτικούς διατηρούν τα γραφεία τους στην περιοχή του Κολωνακίου και συνήθως είναι περαστικοί. Περνούν από εδώ και πριν πιάσουν δουλειά παίρνουν το καφεδάκι τους ή κάτι για να φάνε. Η αλήθεια είναι πως τον τελευταίο καιρό αρκετοί από αυτούς δεν εμφανίζονται με την ίδια συχνότητα. Ωστόσο, πιστεύω ότι η μείωση των επισκέψεών τους οφείλεται στα νέα οικονομικά μέτρα, αφού δεν είναι μόνον οι πολιτικοί που έχουν πάψει να βγαίνουν αλλά και οι απλοί πολίτες. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλα τα καταστήματα στο Κολωνάκι, με αποτέλεσμα ορισμένα από αυτά να έχουν μείωση στις εισπράξεις τους, που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει ακόμη και το 50%».


JK CAFE RESTAURANT
«Οι βουλευτές έχουν αραιώσει ελαφρά τις επισκέψεις...»

Ιδιοκτήτης του γνωστού cafe restaurant «JK» στην οδό Φιλικής Εταιρείας, ο κ. Μαρίνος Κολοκυθάς, γιος του Γιάννη Κολοκυθά που άνοιξε το μαγαζί πριν από επτά χρόνια, μας λέει πως «στο κατάστημά μας έρχονται βουλευτές από όλα τα πολιτικά κόμματα αλλά όχι τόσο συχνά όσο παλαιότερα. Ακούγονται διάφορα, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να ξέρω για ποιους λόγους έχουν σταματήσει τις πολλές επισκέψεις. Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που είναι θαμώνες από την πρώτη μέρα λειτουργίας και που δεν έχουν εξαφανιστεί. Κάποιοι από τους τακτικούς και καλούς μας πελάτες είναι ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο κ. Καρατζαφέρης, ο κ. Κιλτίδης, ο κ. Μωραΐτης και ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης. Το “JK” είναι ένα μαγαζί που εκτός από πολιτικούς προτιμάται και από πολλούς δημοσιογράφους, καλλιτέχνες και αθλητές. Οσο για τους βουλευτές, αυτοί μπορεί τον τελευταίο καιρό να έχουν αραιώσει ελαφρά τις επισκέψεις τους αλλά επιμένουν να μας επιλέγουν».

Related Posts :



Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails