Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Πυρηνική απειλή στη Μεσόγειο

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΕ ΣΕΙΣΜΟΓΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΑ-ΡΩΣΙΑ

Ο πυρηνικός εφιάλτης του Ακούγιου ζωντανεύει για τα καλά, καθώς η Τουρκία πριν από 12 ημέρες υπέγραψε συμφωνία ύψους 20 δισ. δολαρίων με τη Ρωσία για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στα τουρκικά παράλια της Μεσογείου.


Κατά τη συνάντηση Μεντβέντεφ-Ερντογάν στην Αγκυρα υπογράφηκε η συμφωνία για το πυρηνικό εργοστάσιο και συζητήθηκε και το θέμα του Ιράν. Είναι μία απόλυτα αρνητική εξέλιξη, που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών αφού σηματοδοτεί τη μόνιμη παρουσία της πυρηνικής απειλής στην περιοχή και συνιστά τεράστιο ρίσκο για το περιβάλλον και τη ζωή στην ανατολική Μεσόγειο.

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου (ΑΠΜ) και δεκάδες άλλοι φορείς από όλη την Ελλάδα έχουν απευθυνθεί κατά καιρούς στην κυβέρνηση και έχουν ζητήσει την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποτροπή ενός τέτοιου εγχειρήματος. Συγκεκριμένα, στις 29 Οκτωβρίου του 2009 το ΑΠΜ είχε στείλει επιστολή στον νεοεκλογέντα.... τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου επισημαίνοντάς του τις πυρηνικές βλέψεις της Τουρκίας. Απάντησε άμεσα αναφέροντας: «Η Κοινωνία των Πολιτών, τα κοινωνικά κινήματα και οι ηγεσίες των χωρών όλου του κόσμου πρέπει να παρέμβουν και να δηλώσουν την επιθυμία τους για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά. Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι "πράσινη μορφή" ενέργειας, ούτε ανήκει στις ανανεώσιμες πηγές».

Μάλιστα στην τελευταία επίσκεψή του στη Ρόδο, πριν από ένα μήνα, του ζητήθηκε στην συνάντηση που θα είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερτογάν, να αναλάβει πρωτοβουλία αποτροπής της εγκατάστασης πυρηνικών σταθμών στην περιοχή.

Ο Θαν. Αναπολιτάνος, πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΠΜ, σε δήλωσή του στην «Κ.Ε.» αναφέρει ότι οι προσπάθειες για να αποτραπεί η εγκατάσταση νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην Τουρκία κρατάνε πέντε ολόκληρα χρόνια, με αλλεπάλληλες επιστολές σε πρωθυπουργούς και σε υπουργούς Εξωτερικών: «Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε. Προβλέπω ότι θα τρέχουμε και πάλι πίσω από τις εξελίξεις. Η Συμφωνία που υπέγραψαν η Τουρκία και η Ρωσία ανατρέπει τις υφιστάμενες ισορροπίες σε γεωπολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Για άλλη μια φορά ο "θρίαμβος" της κοντόφθαλμης πολιτικής».

Πρέπει να θυμίσουμε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Green Peace, υπάρχει 50% πιθανότητα να εκδηλωθεί σεισμός 7 Ρίχτερ σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από τον κόλπο του Ακούγιου μέσα στα επόμενα 40 χρόνια. Οι εκτιμήσεις αυτές δεν αμφισβητούνται ούτε από τις επίσημες τουρκικές αρχές. Αλλωστε υπάρχουν και τα 7,5 Ρίχτερ που το 1872 συγκλόνισαν την περιοχή, αλλά και ο ισχυρός σεισμός που το 1898 σάρωσε στην κυριολεξία τα Αδανα, 136 χιλιόμετρα ανατολικά του κόλπου.

Ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος κλιματικών Αλλαγών της Green Peace, μας τονίζει: «Η πυρηνική ενέργεια δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από ό,τι ισχυρίζονται ότι λύνει. Δεν είναι μόνο επικίνδυνη για το περιβάλλον και οικονομικά ασύμφορη, είναι επίσης εξαιρετικά αναποτελεσματική στον αγώνα ενάντια στις κλιματικές αλλαγές, ενώ στερεί πολύτιμα κονδύλια από τις πραγματικές λύσεις, τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι γνωστό ότι τα πυρηνικά απόβλητα παραμένουν ραδιενεργά για δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται επίσημα εκατοντάδες ατυχήματα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες χωρών όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να ξανασκεφτεί τις επιλογές της, ειδικότερα αφού μόλις 25 χλμ. από το Ακούγιου βρίσκεται το εν ενεργεία σεισμικό ρήγμα Ecemis».


Related Posts :



Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails