Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΗ: Επανεξετάζει συνεργασία με Χαλυβουργική, αλλά και Βεύη

Διευκρινίσεις από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΔΕΗ, σε σχέση με την προκήρυξη του διαγωνισμού εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΔΕΗ ζητεί να πληροφορηθεί από το ΥΠΕΚΑ εάν απαγορεύεται η συμμετοχή της στο διαγωνισμό, καθώς στους όρους που έχουν γίνει γνωστοί δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη ΔΕΗ «προέχει η επιλογή της συνεκμετάλλευσης του ορυχείου με τον πλειοδότη του διαγωνισμού εκμίσθωσης». Σημειώνεται ότι οι επιλογές της ΔΕΗ είναι περιορισμένες με δεδομένη την απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού που απαγορεύει τη συμμετοχή της σε νέους διαγωνισμούς εκμετάλλευσης λιγνιτικών κοιτασμάτων.
Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής", που επιβεβαιώνεται από κύκλους της ΔΕΗ, στο πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας εξετάστηκε το θέμα της συνεργασίας με τη Χαλυβουργική για την ανάπτυξη μονάδας 880MW στην Ελευσίνα. Αφορμή στάθηκε επιστολή της Χαλυβουργικής που ζητεί την καταβολή του ποσού που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του μετοχικού κεφαλαίου για τη σύσταση της κοινής εταιρείας (με μετοχική σύνθεση Χαλυβουργική 51%, ΔΕΗ 49%). Ειδικότερα το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει τη μονάδα ορίστηκε στα 10 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 4,9 εκατ. θα πρέπει να καταβληθούν από τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα λοιπόν με πηγές της ΔΕΗ, το θέμα συζητήθηκε στο πρόσφατο Δ.Σ. της εταιρείας όπου και ενημερώθηκαν τα μέλη και έγινε σαφές «ότι η συνεργασία επανεξετάζεται στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του επενδυτικού σχεδίου».

Υπενθυμίζεται ότι εναντίον της συνεργασίας ΔΕΗ - Χαλυβουργική είχαν ταχθεί επί διοίκησης Αθανασόπουλου η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αλλά και ο προηγούμενος εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, που πλέον εκπροσωπεί το δημόσιο. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, επί του παρόντος κρατά κλειστά τα χαρτιά του μέχρι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας. Μέχρι τότε, ωστόσο, φέρεται να κλίνει υπέρ της άποψης ότι η ΔΕΗ πρέπει ανταποκριθεί στις προβλέψεις του μνημονίου.

Related Posts :



Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails