Όπως εξηγεί ο ακαδημαϊκός, που είναι επίσης επίτιμος πρόεδρος του αμερικανικού National Bureau of Economic Research και σύμβουλος του Obama, πρόκειται για μια λύση που θα αρέσει στους κοινοτικούς εταίρους περισσότερο από τις άλλες εναλλακτικές, δηλαδή την επώδυνη προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας, τη διάσωσή της ή την αποχώρησή της από το ευρώ, η οποία κινδυνεύει να προκαλέσει την έξοδο και άλλων χωρών μελών.
Με αυτό τον τρόπο, το ευρώ θα επιβιώσει και η ταλαιπωρημένη χώρα μέλος θα έχει βοήθεια προκειμένου να μειώσει τα διπλά ελλείμματά της, εξηγεί ο Feldstein, με άρθρο του που δημοσιεύεται στους Financial Times. Ο ακαδημαϊκός προτείνει την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, με αρχική ισοτιμία 1 ευρώ/1 δραχμή. Οι καταθέσεις και οι υποχρεώσεις των τραπεζών θα συνεχίσουν να εκφράζονται σε ευρώ, ενώ οι μισθοί και οι τιμές θα μετατραπούν σε δραχμές.
Εάν η δίκαιη ισοτιμία κριθεί να είναι στις 1,3 δραχμές ανά ευρώ, τότε, οι δυνάμεις της αγοράς θα πιέσουν το ελληνικό νόμισμα κατά περίπου 30%. Εάν δεν υπάρξει παρά μικρός πληθωρισμός στην Ελλάδα, τότε, τα ελληνικά προϊόντα θα γίνουν σημαντικά πιο ανταγωνιστικά τόσο στην εγχώρια όσο και στις ξένες αγορές.
Ως αντάλλαγμα για την άδεια του να επαναπροσδιορίσει τη νομισματική της ισοτιμία, η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει να λάβει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα. Αν και το υψηλότερο κόστος εισαγωγών θα συρρικνώσει τα εισοδήματα των Ελλήνων, η ζημιά θα είναι περιορισμένη, αφού οι εισαγωγές αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 20% του συνολικού ΑΕΠ της Ελλάδας, εξηγεί ο Feldstein.
Βέβαια, κάποιες χώρες δεν θα θέλουν να δώσουν στην Ελλάδα το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας πιο ανταγωνιστικής ισοτιμίας, όμως, αυτή είναι μία καλύτερη λύση από τη μόνιμη έξοδο της χώρας από το ευρώ, επισημαίνει. «Και σίγουρα θα είναι καλύτερο από το να καταδικάσουν τους Έλληνες σε μία δεκαετία δυστυχίας», λέει.
1 σχόλιο:
Αχ δραχμούλα μας καλή, μια χαρα ήταν τότε............
Δημοσίευση σχολίου