Ανοίγει ξανά το παιχνίδι για την είσοδο ιδιωτών ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη, μετά την πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σχετικά με την εκμίσθωση του λιγνιτορυχείου της Βεύης στη Φλώρινα, που απηύθυνε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Τα αποθέματα του ορυχείου, περίπου 90 εκατ. τόνοι, εκτιμάται ότι επαρκούν για να καλύψουν τη λειτουργία μιας λιγνιτικής μονάδας για περισσότερα από 30 χρόνια, γι’ αυτό και η εκμίσθωσή του αποτελεί μόνιμα τα τελευταία χρόνια, μήλον της έριδος μεταξύ της ΔΕΗ και των ιδιωτών.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιχειρήσει δύο φορές (2006, 2009) να «σπάσει» το επί 60 και πλέον χρόνια μονοπώλιο της ΔΕΗ στο συγκεκριμένο καύσιμο, παραχωρώντας σε ιδιώτες το ορυχείο της Βεύης χωρίς ωστόσο επιτυχία. Οι αντιδράσεις του συνδικάτου της ΓΕΝΟΠ σε συνδυασμό με τα αντικρουόμενα συμφέροντα στο χώρο, οδήγησαν κάθε προσπάθεια σε ναυάγιο.
Προκειμένου μάλιστα να «ανοίξει» η συγκεκριμένη αγορά, κάτι που επιτάσσει και η Κομισιόν, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απευθύνει το 2009 πρόσκληση για την εκμίσθωση της Βεύης, αποκλείοντας από αυτήν τη ΔΕΗ, θέμα που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τη ΓΕΝΟΠ.
Τι θα κάνει η ΓΕΝΟΠ…
Και δεν είναι ίσως τυχαίο ότι στη χθεσινή του ανακοίνωση , το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν ξεκαθαρίζει το αν θα επιτραπεί ή όχι και στη ΔΕΗ να εκδηλώσει ενδιαφέρον, ασάφεια, που ερμηνευόταν χθες από παράγοντες της αγοράς ως προσπάθεια να αποσοβηθούν τυχόν αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ. Πάντως το θέμα της παραχώρησης σε ιδιώτες λιγνιτικών κοιτασμάτων, αναμένεται να τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση και από το κλιμάκιο της Κομισιόν που είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί την Αθήνα στο τέλος του μήνα. Σημειωτέον ότι η Ε.Ε, έχει εγκαλέσει την Ελλάδα για πλήθος θεμάτων που άπτονται της μη σωστής λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού, που αν και τυπικά έχει «απελευθερωθεί» εδώ και χρόνια, στην πράξη παραμένει ακόμη σε αρκετούς κρίσιμους τομείς, «κλειστή».
Η παρέμβαση το 2009 της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η υπόθεση της Βεύης αποτελεί ένα «σίριαλ» με πολλά επεισόδια τα τελευταία χρόνια. Το πιο καθοριστικό ωστόσο «παίχτηκε» τον Αύγουστο του 2009, όταν η Κομισιόν, προέβη σε άρση του μονοπωλιόυ της ΔΕΗ, ανοίγοντας το πεδίο για την ελεύθερη πρόσβαση ιδιωτών σε τέσσερα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα λιγνίτη (Βεύη και Βέγορα στη Φλώρινα, Δράμα και Ελασσόνα). Στην ανακοίνωσή της, η τότε Επίτροπος Ανταγωνισμού, Νέλι Κρουζ, επεσήμαινε συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραχωρήσει σε ιδιώτες δικαιώματα εκμετάλλευσης στα τέσσερα κοιτάσματα, δια μέσω ανοιχτών δημόσιων διαγωνισμών στους οποίους δεν θα έχει δικαίωμα πρόσβασης η ΔΕΗ. Την εποχή εκείνη βρισκόταν ακόμη σε εκκρεμότητα διαγωνισμός που είχε προκηρυχτεί από το 2006 επί υπουργίας Δ. Σιούφα στο τότε υπ. Ανάπτυξης , και ο οποίος επί τρία και πλέον χρόνια είχε «μπλοκάρει», κατόπιν ενστάσεων των ενδιαφερομένων ομίλων. Το Σεπτέμβριο του 2009, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, κήρυξε άγονο τον διαγωνισμό και απυήθηνε δημόσια πρόσκληση σε όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να εκμισθώσουν το ορυχείο. Τότε, τέσσερις μεγάλοι ενεργειακοί πάικτες, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ο ΑΚΤΩΡ από κοινού με τον όμιλο Μυτιληναίου και ο όμιλος Κοπελούζου (μέσω της ΗΟRΙΖΟΝ Μεταλλευτική), ανακοίνωσαν ότι συμμάχησαν και υπέβαλαν από κοινού αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου. Συγκροτήθηκε 3μελής επιτροπή που επρόκειτο να αξιολογήσει την αίτηση, που ωστόσο ουδέποτε συνεδρίασε, αφού μεσολάβησαν οι εκλογές και η αλλαγή κυβέρνησης. Η σημερινή κυβέρνηση έκρινε ότι θα πρέπει να υπάρξει εκ νέου πρόσκληση προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία…
Έχουν περιθώριο 35 ημερών
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους εντός 35 ημερών από τη δημοσίευση της πρόσκλησης, ενώ η διαδικασία επιλογής της συμφερότερης προσφοράς για το Δημόσιο θα διενεργηθεί από πενταμελή επιτροπή, κατά το μοντέλο της διαδικασίας που είχε ακολουθηθεί παλαιότερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου