Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Αριθμός ρεκόρ για ΤΕΙ-ΑΕΙ

Σε αριθμό-ρεκόρ, που σπάει το «φράγμα των 89.000 θέσεων», αναμένεται να εκτοξευθούν φέτος οι θέσεις για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας
Το υπουργείο Παιδείας αγνοεί τις προτάσεις των σχολών αυξάνοντας κάθε χρόνο τους εισακτέους
Πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» φέρουν τον αριθμό των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2010-11 να κινείται μεταξύ των 89.000 και 90.000 θέσεων και, στην περίπτωση αυτή,.......

θα είναι ο υψηλότερος στην ιστορία των πανελλαδικών εξετάσεων. Πέρσι είχαν διατεθεί 88.262 θέσεις, έναντι 86.736 πρόπερσι.
Στόχος είναι να ανοίξουν κι άλλο οι πόρτες σε σχολές τούς αποφοίτους των οποίων έχει ανάγκη η
αγορά, ενώ δεν αποκλείεται να κλείσουν οριστικά 4 νεοϊδρυθέντα τμήματα ΑΕΙ και 7 ΤΕΙ, που σύμφωνα με τα στοιχεία δεν τα προτιμούν οι υποψήφιοι.
Αναμένεται αύξηση των προσφερό?ενων θέσεων στα περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ και νέα ?είωση των θέσεων εισακτέων στα κεντρικά πανεπιστή?ια, με έμφαση στις δημοφιλείς σχολές. Περιορισμένες σε σχέση με πέρσι θα είναι οι θέσεις στις σχολές των Νομικών επιστημών, στα Πολυτεχνεία και στις Ιατρικές σχολές, πλην της Αλεξανδρούπολης.
Τα περιζήτητα ΤΕΙ, όμως, αναμένεται να πάρουν τη «μερίδα του λέοντος», καθώς σε αυτά θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των θέσεων. Ψηλά αναμένεται να ανέβουν, για μία ακόμη χρονιά, κι όλα τα τμήμα των παιδαγωγικών σχολών, αφού τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται μέχρι και έλλειψη δασκάλων και νηπιαγωγών στους ετήσιους διορισμούς.
Οι προτάσεις των σχολών που καταφθάνουν σωρηδόν αυτό το διάστημα στο υπουργείο ζητούν περιορισμό θέσεων που φθάνει και το 50% σε σχολές υψηλής ζήτησης, καθώς και σε όλες αυτές που έχουν εργαστήρια τα οποία ασφυκτιούν από την υπερπληθώρα των φοιτητών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα τμήματα Βιολογίας και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα οποία ζητούν μετ’ επιτάσεως δραστική συρρίκνωση των νεοεισερχόμενων, καθώς και οι σχολές των Μηχανολόγων-Μηχανικών, των Αρχιτεκτόνων και των Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ.
Οι μετεγγραφές
Τα ανώτατα ιδρύματα ασφυκτιούν από τους υπέρογκους αριθμούς φοιτητών που τους στέλνει κάθε χρόνο το υπουργείο Παιδείας, και το δηλώνουν με τις προτάσεις τους που συνήθως απέχουν πολύ από τα τελικά νούμερα των εισακτέων. Οι μετεγγραφές που ακολουθούν της εισαγωγής δίνουν και το τελειωτικό χτύπημα στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
Το υπουργείο Παιδείας, αγνοώντας τις προτάσεις των σχολών, συνεχίζει να καθορίζει κατ’ έτος αριθμό εισακτέων φοιτητών πολύ μεγαλύτερο του προτεινόμενου από το Ιδρυμα και σε ορισμένες σχολές υπέρμετρο, ενώ δεν προωθείται αντίστοιχα και η εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
Με μια θεαματική στροφή, λοιπόν, προς τα περιφερειακά πανεπιστημιακά ιδρύματα θα προσπαθήσει και φέτος το ΥΠΕΠΘ να αντιμετωπίσει τα δύο σημαντικότερα ζητήματα των ΑΕΙ:
Την «αιμορραγία» των περιφερειακών ιδρυμάτων από τους φοιτητές τους και τον συνωστισμό τους στα κεντρικά ΑΕΙ, που αδυνατούν να τους καλύψουν όλους εκπαιδευτικά.
Ηδη στο υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται ειδική επιτροπή που σκοπό θα έχει τη μελέτη εξ ολοκλήρου του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε πολύ σύντομα να προκύψουν συμπεράσματα και στοιχεία για το ποια τμήματα ή ποιες σχολές πρέπει να καταργηθούν, να συγχωνευθούν ή να αλλάξουν όνομα.
Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι για τα ανώτατα ιδρύματα με τον συνεχή κατακερματισμό τους, που αποδυναμώνει την τελική εκπαιδευτική τους υπόσταση.
Εκτός μηχανογραφικού
Μπαίνει λουκέτο σε 8 σχολές και τμήματα
Λουκέτο κινδυνεύουν να βάλουν οι Σχολές Αρχιτεκτονικής στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Δυτικής Μακεδονίας, η Σχολή Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το τμήμα Ασιατικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Οι σχολές των ΤΕΙ, που όπως όλα δείχνουν θα αφαιρεθούν από το μηχανογραφικό των πανελλαδικών 2010, είναι οι εξής: το Τμήμα Εργοθεραπείας του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, Ακτινολογίας-Ραδιολογίας του ΤΕΙ Καλαμάτας, τρία τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου (Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων, Ηλεκτρονικής και Οπτικής), το τμήμα Τεχνολογίας Υλικών στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και το τμήμα Γραφιστικής στο ΤΕΙ Σερρών.
«Ασφυξία»Ο αριθμός των εισακτέων είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τον αριθμό που τα Ιδρύματα εκτιμούν ότι μπορούν να εκπαιδεύσουν.
2009: 13.671 Επιπλέον Ενδεικτικό είναι ότι το 2009 τα πανεπιστήμια ζήτησαν 26.509 φοιτητές και τελικά ο αριθμός των εισακτέων καθορίστηκε στις 40.180, δηλαδή 13.671 επιπλέον.
2008: 13.033 περισσότεροι Το 2008 είχαν καθοριστεί από το υπ. Παιδείας 13.033 παραπάνω φοιτητές από τον αριθμό που πρότειναν τα πανεπιστήμια (26.177 ζήτησαν τα πανεπιστήμια και τελικά οι θέσεις εισακτέων ορίστηκαν σε 39.210). Δηλαδή, πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 50% ετησίως. Για αυτό και κάθε χρόνο οι πρυτάνεις ζητούν επίμονα το «κόψιμο» των θέσεων, κάτι που φυσικά δεν γίνεται ποτέ! Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία τρία χρόνια μόνο τα ΑΕΙ ζήτησαν την... απάλειψη 18.000 θέσεων (!), γεγονός που δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος.
11.310 επιπλεον στα ΤΕΙ Πέρσι, τα ΤΕΙ ζήτησαν περίπου 32.000 σπουδαστές και τελικά δέχθηκαν 43.310.

Related Posts :



Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails