Έτσι, οι μικροί αρχειολόγοι ανακάλυψαν πως η ιστορία του σχολείου τους ξεκινά το 1938, έτος κατασκευής του δημοτικού της Καλογερίτσας. Ενός μικρού οικισμού στα νοτιοδυτικά της πόλης της Φλώρινας, με ελάχιστους κατοίκους και το σχολείο ως τη μόνη επίσημη κρατική αρχή στην περιοχή αυτή.
Στα 21 χρόνια λειτουργίας του Μονοθέσιου Δημοτικού Σχολείου Καλογερίτσας υπηρέτησαν σ' αυτό οχτώ δάσκαλοι, οι οποίοι εκτελούσαν και χρέη διευθυντή. Μέχρι το 1970, οπότε και οι μαθητές και οι μαθήτριες μεταφέρθηκαν στο σημερινό 5ο δημοτικό σχολείο Φλώρινας, είχαν φοιτήσει συνολικά 95 μαθητές στο δημοτικό Καλογερίτσας.
Με την προσπάθειά τους αυτή, τα παιδιά κατάφεραν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των γενεών και να δημιουργήσουν ένα έγχρωμο λεύκωμα, περίπου 150 σελίδων. "Ήταν ένα πρόγραμμα πολιτισμού, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης του σχολείου, για το σχολικό έτος 2009 - 2010. Στα παιδιά φάνηκε ενδιαφέρον, αν και κοπιαστικό, να ψάξουν το αρχείο Καλογερίτσα, να το ταξινομήσουν, να δουν τους πίνακες με τα μαθητολόγια και τους γενικούς ελέγχους. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία έμαθαν την ιστορία των προηγούμενων γενιών", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η δασκάλα, Βούλα Γκόλια, η οποία, σε συνεργασία με τη συνάδελφο της, Κυριακή Κεκίλογλου, βοήθησαν στην αρχειοθέτηση και έκδοση αυτού του λευκώματος.
Όλο το ιστορικό του σχολείου της Καλογερίτσας- και μετέπειτα 5ου δημοτικού σχολείου Φλώρινας- παρουσιάζεται μέσα από ένα λεύκωμα, με τίτλο: "Προς τον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Καλογερίτσης: Μελέτη Αρχειακού Υλικού". Το λεύκωμα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας, το δήμο Φλώρινας και το δήμο Κ.Κλεινών, θα παρουσιαστεί αύριο, Τρίτη 8 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα "Θεόδωρος Αγγελόπουλος" του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας.
"Στην εποχή της ηλεκτρονικής πληροφόρησης που ζούμε, δυστυχώς μας λείπει η έρευνα και το ενδιαφέρον μας γι' αυτήν. Και αυτό το ερευνητικό κομμάτι έρχεται να συμπληρώσει η ομάδα των παιδιών, ασχολούμενη για πρώτη φορά με το σχολείο και τη ζωή του χωριού Καλογερίτσα, δίπλα από τη Φλώρινα. Η συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, η καταγραφή και προβολή τους είναι μια πολύ σημαντική δουλειά για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό μας", αναφέρει ο νομάρχης Φλώρινας, Ιωάννης Βοσκόπουλος.
Ο δήμαρχος Φλώρινας, Στέφανος Παπαναστασίου, στέκεται στα στοιχεία που προσφέρει το δημοτικό σχολείο στην προσωπική ταυτότητα του καθενός: "Το δημοτικό σχολείο σε κάθε σταθμό της ζωής μένει το ευχάριστο καταφύγιο, γιατί έχει σχέση με την πλέον ευαίσθητη ηλικία, την παιδική".
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κ.Κλεινών, Δημήτρης Ηλιάδης, υπογραμμίζει για την προσπάθεια των μαθητών: "Η επιλογή του θέματος της εργασίας των μαθητών, όπως αποτυπώνεται στο εν λόγω λεύκωμα, συμβάλλει στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτισμικής και ιστορικής φυσιογνωμίας της περιοχής μας".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου