Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

«Πνίγονται» από μόλυβδο οι Πρεσπες

Μέτρια και ελλιπής είναι η οικολογική κατάσταση στα μισά ελληνικά ποτάμια και λίμνες σύμφωνα με την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Απολύτως κακή είναι η κατάσταση στο 1,2% των ελληνικών υδάτων. Η Επιτροπή ενημερώθηκε χτες σχετικά από τον Ειδικό Γραμματέα της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Α. Ανδρεαδάκη.

Στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κ. Καρτάλης τόνισε ότι είναι «ζήτημα πρώτης προτεραιότητας η προστασία των υδάτων στις λίμνες και στους υπόγειους υδροφορείς από συμβατικούς ρύπους και τη νιτρορύπανση από γεωργικές δραστηριότητες». Κι αυτό, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατηρείται υποβάθμιση τόσο των επιφανειακών όσο και των υπόγειων νερών ιδίως στις λίμνες και ορισμένες παράκτιες περιοχές και υπόγειους υδροφορείς από αστικές και γεωργικές δραστηριότητες.

Πάντως η κατάσταση φαίνεται να είναι καλή σε ό,τι αφορά τοξική ρύπανση, εκτός από μεμονωμένες περιοχές. Ωστόσο, καταγράφονται υπερβάσεις κυρίως σε ό,τι αφορά στο μόλυβδο, στο νικέλιο και τον υδράργυρο.


Υπέρβασεις
Ειδικότερα οι υπερβάσεις σε μόλυβδο αφορούν 20 περιοχές: Μεγάλη Πρέσπα, Κορώνεια, Λίμνη Αβρακία, Αλιάκμονας, Λίμνη Πολυφύτου, Βεγορίτιδα, Αξιός, Μικρή Πρέσπα, Εβρος, Αρδας, Νέστος, Βιστωνίδα, κ.ά.)

Ακόμα, οι λίμνες Λαγκαδά, Βιστωνίτιδα και Χειμαρίτιδα, το ρέμα Σουλού, ο Ασωπός, ο Πηνειός Ηλείας, ο Λουδίας και τμήμα του ποταμού Αλφειού δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή πόσιμου νερού κατόπιν επεξεργασίας.

Σε ό,τι αφορά στα υπόγεια ύδατα και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα (2008) παρατηρείται πρόβλημα νιτρορύπανσης, καθώς σε ποσοστό περίπου 20% παρατηρείται υπέρβαση του ορίου των 50 mg/l Ν-Ν03.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ON-LINE

Related Posts :



Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails