Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Κατάργηση βίζας: Από τον επόμενο μήνα η είσοδος της Ελλάδας στο "κλαμπ VWP"

Η άμεση κατάργηση της απαίτησης για έκδοση βίζας, από τους κατέχοντες ελληνικά διαβατήρια, είναι ένα θέμα που απασχολούσε την Ελλάδα για τουλάχιστον δέκα χρόνια, και στο οποίο οι ΗΠΑ, αρνούνταν να συμφωνήσσουν, είτε για λόγους ασφαλείας των ίδιων των ελληνικών διαβατηρίων, είτε γιατί θεωρούσαν -κάτι που κάποιοι στις ΗΠΑ το πιστεύουν και σήμερα- ότι η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου τρομοκρατών, είτε ακόμη ότι η ίδια η χώρα έχει πρόβλημα τρομοκρατίας.

Η κατάργηση στο εξής της βίζας, απαλλάσσει τους έλληνες πολίτες από μια χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία (το παράβολο κοστίζει 92 ευρώ περίπου, συν το κόστος των ειδικών φωτογραφιών συν τα έξοδα ταχυδρομικών για την αποστολή του διαβατηρίου από την πρεσβεία στον κάτοχο) η οποία από πολλούς θεωρείται και εξευτελιστική καθώς περιλαμβάνει αποτύπωση της ίριδας του ματιού και δακτυλικά αποτυμώματα, συν την πιθανότητα ακόμη και με τη βίζα, να μη γίνεις δεκτός στο αεροδρόμιου εισόδου και να επιστρέψεις με την επόμενη πτήση.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες, θα χρειαστούν ένα μήνα ίσως και λίγο περισσότερο, για να εντάξουν την Ελλάδα στο λεγόμενο κλπαμπ VWP (Visa Wainer Program, στο οποίο ανήκουν άλλες 35 χώρες. Στο εξής, οι ταξιδιώτες για τις ΗΠΑ, θα συμπληρώνουν μέσω Διαδικτύου απλώς το λεγόμενο Electronic System Travel Authorization (ESTA), που τους δίνει το δικαίωμα παραμονής στιος ΗΠΑ για 90 ημέρες.
Τα δύο τελευταία χρόνια, από την κυβέρνηση της ΝΔ και των ΗΠΑ, είχαν γίνει συντονισμένες προσπάθειες, με κυριότερη την εξασφάλιση διαβατηριίων που πληρούν τις προυποθέσεις ασφαλείας, με στόχο την κατάργηση της βίζας.

Related Posts :



Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails