Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Δυτ. Μακεδονία και μεταποίηση κατέβασαν τις βάσεις

Μεγάλες διαφορές ανά περιοχή και κλάδο στις βάσεις για την ένταξη επιχειρήσεων στο πρόγραμμα επιδότησης με 653 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ καταγράφουν τα στοιχεία που έχουν λάβει οι περιφέρειες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η Δυτική Μακεδονία είχε την πιο μικρή απαιτούμενη βαθμολογία, από 60,1% στην μεταποίηση έως 71,5% στο εμπόριο. Στον αντίποδα, η Αττική, η Πελοπόννησος και η Κρήτη είναι οι περιφέρειες με τις πιο υψηλές βάσεις, που σε μια περίπτωση ξεπερνούν και το 79%. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας έστειλαν στις περιφέρειες και στις τράπεζες τα στοιχεία με τους δικαιούχους, οι οποίοι καλούνται σταδιακά ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα για να μάθουν τα «νέα». Ωστόσο, τα στοιχεία δεν έχουν ανακοινωθεί σε κεντρικό επίπεδο, με αποτέλεσμα για αρκετούς επιχειρηματίες, των οποίων δεν έχει φτάσει ακόμη η... σειρά, να παρατείνεται η αγωνία. Ανάμεσα σε 6 από τις 13 συνολικά περιφέρειες, στο εμπόριο η χαμηλότερη βάση καταγράφεται στη Δυτική Μακεδονία (71,5%) και η υψηλότερη στην Κρήτη (77,2%), λόγω της αντίστοιχα μεγαλύτερης ποιότητας αλλά και αριθμού σχεδίων που υποβλήθηκαν. Στη μεταποίηση, η ελάχιστη αναγκαία βαθμολογία ξεκινά από 60,1% στη Δυτική Μακεδονία και φτάνει στο 71% στην Αττική και στο 72,4% στην Κρήτη. Στον τουρισμό κυμαίνεται από 59,4% έως 62,3% στη Στερεά Ελλάδα, στις υπηρεσίες από 67,3% έως 79,2% και στις εταιρείες δικαιόχρησης (franchising) από το 63,2% έως το 73,4%.

«Ερχεται το επόμενο πρόγραμμα»

Για τις εταιρείες του μεταποιητικού κλάδου θα υπάρχει και... δεύτερη ευκαιρία. Οπως προανήγγειλε προ ημερών το υπουργείο Οικονομίας, ξεκινά ο επόμενος κύκλος αξίας 200 εκατ. ευρώ, με προθεσμία για την υποβολή προτάσεων έως τις 15 Σεπτεμβρίου (ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί πάντως ο οδηγός). Θα ενισχυθούν περίπου 4.500 επιχειρήσεις. Υπάρχουν αρκετές διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες προκηρύξεις:

* Το πρόγραμμα ονομάζεται πλέον «Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες». Αυτή τη φορά το πρόγραμμα θα «τρέξει» από τις υπηρεσίες του παλαιού υπουργείου Ανάπτυξης.

**Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες δεν θα μετάσχουν. Η ηγεσία του υπουργείου έχει αποφασίσει την αντικατάστασή τους από τους Ενδιάμεσους Φορείς Διαχείρισης.

**Το ποσοστό της επιχορήγησης είναι χαμηλότερο, 35% 40% και 45% ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη. Δικαιούχοι είναι και πάλι επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους και έχουν τζίρο μικρότερο από 10 εκατ. ευρώ. Το ύψος κάθε επενδυτικού σχεδίου μπορεί να ανέρχεται από 40.000 έως 200.000 ευρώ.

* Στον υπό σύνταξη οδηγό θα ανακοινωθούν τα νέα κριτήρια βαθμολόγησης των επιχειρήσεων, ενώ αναμένεται να δίδει έμφαση στη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Related Posts :



Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails